Raport IPJ Bacău: „La nivelul județului Bacău s-a înregistrat o scădere cu 7.1% a infracțiunilor sesizate”

0

În anul 2023, obiectivele generale ale Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost în concordonanță cu cele stabilite la nivel național, de către Inspectoratul General al Poliției Române, conform Programului de Guvernare și Strategiei Naţionale de Ordine şi Siguranţă Publică.

În ceea ce privește infracționalitatea, la nivelul județului Bacău s-a înregistrat o scădere cu 7,1 % a infracțiunilor sesizate. Se constată o scădere a infracționalității, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, o scădere a infracțiunilor de natură judiciară cu 9,4 procente și a celor stradale cu 12,6 %. De asemenea, un procent de 11,2 % din totalul infracțiunilor sesizate este reprezentat de constatările în flagrant delict ale polițiștilor băcăuani.

Cu ocazia desfășurării activităților specifice pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, polițiștii au dispus indisponibilizarea de bunuri în valoare de 137.500 de lei. Au fost instituite măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubelor, valoarea bunurilor care au făcut obiectul măsurilor asigurătorii fiind de 760.000 de lei. De asemenea, polițiștii au aplicat 128 contravenții în valoare de 391.500 de lei.

Infracționalitatea sesizată contra patrimoniului înregistrează o diminuare cu 10,2 procente, faptele de furt fiind în scădere cu 11,9 %.
Din analiza situaţiei operative, rezultă că s-a acționat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, la nivelul tuturor subunităților.

Infracționalitatea sesizată contra persoanei a înregistrat o diminuare cu 8,2 %. Activitatea de prevenire a faptelor cu violenţă, care, de cele mai multe ori, se comit pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice a fost eficientă, iar măsurile dispuse pentru combaterea şi menţinerea sub control a acestora, şi-au atins obiectivele. Astfel, se înregistrează scăderi atât în ceea ce privește faptele de loviri sau alte violențe, cât și cele care fac referire la marea violență.

Pentru siguranța cetățeanului, au fost organizate 591 de acțiuni și controale, ocazie cu care s-au aplicat 68.178 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 26.155 mii lei, din care: 75,4% pentru încălcarea normelor codului rutier.

S-a intervenit la 21.026 de evenimente, din care 18.182 la solicitări prin S.N.U.A.U. 112. Intervenția forțelor de ordine s-a realizat sub 15 minute în 80 % dintre cazuri.

Pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul prevenirii criminalităţii, au fost elaborate şi implementate 3 programe prioritare de acţiune care au vizat perfecţionarea sistemului relaţional şi prevenirea comiterii unor categorii de fapte antisociale, după cum urmează:
• Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea disparițiilor/plecărilor voluntare, abuzurilor sexuale și victimizării prin activități de crimă organizată – trafic și consum de droguri și trafic de persoane
• Programul de prevenire a criminalității informatice
• Programul de prevenire a violenței în familie

În cadrul celor trei programe au fost initiate și derulate 13 campanii preventive, în cadrul cărora au fost realizate 348 de întâlniri în care au fost informați 14.146 de beneficiari.

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe raza județului Bacău, în anul 2023 au fost organizate 716 acţiuni preventive, în cadrul cărora au fost aplicate 35.976 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute 5.665 de permise de conducere și retrase 1.671 de certificate de înmatriculare.

Urmare a activităților desfășurate pe această linie, în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat cu 29,31% mai puține persoane decedate din accidente rutiere.

Pentru siguranța elevilor și a personalului didactic au fost desfășurate 1.216 activități informativ-preventive în timpul orelor de curs care au vizat aspecte privind prevenirea absenteismului școlar, fenomenului de bullying / cyberbullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.

Activitățile desfășurate au avut drept beneficiari 28.222 de elevi, 14.609 din mediul urban și 13613 din mediul rural. Totodată, în scopul minimalizării fenomenului infracțional în mediul școlar (unități de învățământ, zona adiacentă acestora, medii frecventate de elevi), în anul școlar 2022-2023, la nivelul I.P.J Bacău s-au aflat în derulare următoarele programe, proiecte și campanii: „Luptă cu noi împotriva bullyingului și a violenței în școli”, „Drogurile-drum cu sens unic”, Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar și Proiectul „Traficul de persoane este lângă noi”, în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, Inspectoratul Școlar al Județului Bacău și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Bacău, prin care polițiștii au derulat activități specifice, de informare și educativ-preventive în unitățile de învățământ din județ.

Pe linie de silvicultură, la nivelul județului Bacău s-a acționat în cadrul Planului comun de măsuri privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, Grupării de Jandarmi Mobile, Direcției Silvice, Gărzii Forestiere Județene și al Biroului Vamal, ocazie cu care s-a reușit diminuarea tăierilor ilegale de material lemnos din fondul de stat și privat.

În acest sens, au fost organizate 768 de acţiuni şi controale, ocazie cu care au fost aplicate 263 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 278,5 mii lei.

Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, s-a dispus confiscarea a 2.580 de m.c. material lemnos în valoare de peste 773 mii lei. S-a dispus ridicarea în vederea confiscării a 7 autovehicule utilizate în comiterea de infracțiuni silvice, atelaje hipo, fierăstraie mecanice și un utilaj tip taf.

Pe linie de urmărire și supraveghere judiciară, în primele 9 luni ale anului 2023 a fost dispusă măsura urmăririi la nivel național a 74 de persoane și au fost executate 34 de mandate europene de arestare, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Pentru siguranța comunității au fost dispuse măsuri preventive față de 373 de persoane, din care, 133 plasate în arest preventiv, 13 în arest la domiciliu și față de alte 154 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Structura de intervenție a inspectoratului a executat 631 de misiuni, respectiv, intervenţii rapide la evenimente, escorte, acţiuni de sprijin, patrulări, misiuni pentru menținerea ordinii publice și intervenții pirotehnice.

Pe linia accesării fondurilor europene, în cursul acestui an, I P J Bacău a primit în cadrul PNRR, finanțare pentru proiectul “Renovarea energetică a clădirii cu destinația de sediu, Poliția orașului Comănești”, în valoare totală de 1.705.209 lei.

Comunicat de presa IPJ Bacau

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.