Procurorul general vrea legi speciale contra terorismului: „Pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu poate părea ca fiind disproporţionată”

0

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că sunt imperios necesare legi eficiente, care să permită prevenirea actelor de terorism, iar în acest sens trebuie să existe instrumente care să dea posibilitatea anchetatorilor să anticipeze acţiunile teroriştilor şi să acţioneze ferm.

atacuri charlie hebdoNiţu a spus, în contextul atacului din Paris, comis împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, că legile privind cartele preplătite şi retenţia datelor ar putea constitui, dacă le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism. Procurorul general a declarat, de asemenea, că se impune adoptarea unor noi acte normative, care să poată constitui instrumente eficiente în combaterea actelor de terorism.

Douăsprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete, la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

tiberiu nitu„Pentru o prevenire eficientă a actelor de terorism avem nevoie de instrumente potrivite și legile privind cartelele preplătite și retenția datelor ar putea constitui astfel de instrumente potrivite, dacă le-am avea. Se impun a fi adoptate legi eficiente care să poată constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism. Ați menționat ce se întâmplă la Paris… Uitați-vă ce înseamnă să încerci să combați! E groaznic ceea ce se întâmplă!”, a declarat procurorul general. Tiberiu Nițu a adăugat că pentru a preveni actele de terorism nicio măsură nu poate părea drept excesivă sau disproporționată, mai ales că în joc sunt viețile oamenilor.

„Important este să putem preveni, iar ca să putem preveni avem nevoie de instrumente potrivite și astfel de acte normative care să ne poată permite să anticipăm, să cunoaștem ce fac astfel de oameni sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare. Și noi am luat toate măsurile, ne-am implicat alături de alte instituții pentru a adopta astfel de legi. Pentru a acționa ferm împotriva teroriștilor și pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu poate părea ca fiind disproporționată”, a mai spus Nițu.

cartela-prepayLegea 82/2012, cunoscută drept legea „Big Brother”, prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă/mobilă şi de internet să reţină, timp de 6 luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea „Big Brother” este neconstituţională.

Reunit în ședință în urmă cu mai bine de două luni, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a stabilit că se impune urgent o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului pentru a reface Legea „Big Brother” și cea privind cartelele prepay, declarate neconstituționale, menționând că vidul legislativ are implicații negative la adresa securității naționale. CSAT a mai decis ca Guvernul să întreprindă în 2015 demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în acest domeniu.

 

 

 

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.