Procurorii DNA au descins la Autoritatea Aeronautica Civila. Oamenii legii cerceteaza modul in care a fost concesionat Aeroportul Bacau

0

Procurorii DNA au descins la sediul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) pentru a cerceta, în principal, modul în care a fost concesionat Aeroportul Bacău uneia dintre firmele lui Nelu Iordache, pentru 34 de ani.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta a pornit chiar de la denunţul făcut, din arest, de afacerist,  intr-Blue Air avion Bcun articol publicat la sfarsitul saptamanii trecute. Astfel, Autoritatea Aeronautică a aprobat, în 2010, pentru prima dată, un parteneriat public-privat pentru aeroportul din Bacău.

Firma Blue Aero, care și-a adjudecat acest contract, avea ca acționar majoritar societatea Blue Air, care se lăuda la vremea respectivă cu investiţii viitoare de 45 de milioane de euro – terminal nou, modernizarea pistei, construirea unei parcări. Chiar dacă modernizarea nu s-a realizat, omul de afaceri a avut de câştigat – operatorul low-cost a transportat, anual, sute de mii de pasageri către diverse țări din UE cu plecare de pe aeroportul din Bacau, in schimbul unor redevente mai degraba modice (raportat la profituri).

Caracterul de exclusivitate a operării aeroportului de către Blue Air (prin firma de concesiune Blue Aero) şi transformarea acestuia în baza de operaţiuni a companiei lui Iordache a adus sume consistente în buzunarele controversatului om de afaceri. Din datele oficiale rezulta că, numai în 2012, terminalul aeroportului a fost tranzitat de peste 393.000 de pasageri, faţă de 120.000 cât era traficul înainte de preluarea aeroportului de către Blue Air.Începând de la 1 noiembrie 2013, contractul de concesionare cu firma Blue Aero a fost reziliat unilateral. Societatea concesionară are de plătit trei miliarde de lei vechi din penalități și alte trei miliarde de lei vechi pentru chirii, dar contestaţiile încă se mai judecă la Tribunalul Bacau.

Oana Chelaru, Regie AeroportuarLa mijlocul lui noiembrie, sefa Regiei Aeroportul International Bacau – Oana Chelaru – a fost chemata de procurorii anticoruptie la sediul central al DNA pentru declaratii, La momentul respectiv, Oana Chelaru (foto) a declarat pentru Bacau.NET ca procurorii nu i-au oferit prea multe detalii, dar ca cercetarile acestora vizeaza modul in care Nelu Iordache & Blue Air au pus mana pe aeroportul Bacau. „„Am o rezerva in a da detalii prea multe pentru ca nici eu nu stiu prea multe despre acest caz. Nu vreau sa gresesc fata de nimeni, nici fata de organele de ancheta. Au fost doar generalitati pe marginea lui Iordache si a companiilor lui, in relatie cu concesionarea aeroportului. Nu a fost o audiere, e mult spus. Au fost intrebari cu caracter general”, a declarat Oana Chelaru pentru Bacau.NET.

In februarie 2013, Regia condusa de Chelaru prezenta in Consiliul Judetean un raport privind mersul contactului de concesionare a aeroportului din Bacau. Documentul descria, negru pe alb, esecul concesionarii, consemnand ca Blue Air a realizat doar putin peste 10 la suta din lucrarile de modernizare asumate prin contract.

Punctul cel mai delicat al concesionarii il constituie modul in care, multumita pasivitatii Consiliului Judetean si a Regiei, Nelu Iordache a plimbat banii destinati modernizarii aeroportului intre Blue Aero, firma de concesiune, si Romstrade, firma de constructii detinuta de Iordache, prezenta in dosarul de coruptie vizand fraudarea fondurilor europene destinate constructiei tronsonului de autostrada Nadlac – Pecica. Cea mai mare parte din cele 42 milioane euro destinate lucrarilor de modernizare a ajuns in conturile Romstrade, in baza unui mecanism aplicat de Iordache si la alte proiecte: plata in avans a lucrarilor, fara ca acestea sa mai fie finalizate/realizate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.