Premierul Ponta a lasat primariile in ofsaid. Majorarea taxelor locale, obligatorie nu facultativa

0

lucian_bogdanelMiercuri – a anuntat premierul – va fi publicata in Monitorul Oficial ordonanta privitoare la cresterea, cu 16 la suta, a taxelor locale. E vorba de faimoasa actualizare a valorii birurilor locale cu rata inflatiei. Prezentata, initial, drept “facultativa”, majorarea a devenit obligatorie. Rationamentul economic din spatele manevrei fiscale vizeaza, cel mai probabil, determinarea primariilor de a nu mai sta cu mana intinsa pe la Guvern. Taxele marite inseamna, in teorie, mai multi bani in vistieriile locale. Mai multa jupuire a contribuabilului de catre guvernanti, cu mana alesilor locali.

Modul in care s-a bagat pe gatul autoritatilor din administratia publica locala aceasta majorare a taxelor e un model de proasta practica administrativa. Sau de siretenie politica. Pentru ca da, administratia – oricat s-ar chinui unii sa demonstreze contrariul – inseamna, intai de toate, politica. Pe urma vin si problemele cetateanului. Daca mai vin…

La sfarsitul anului trecut, inainte de Anul Nou, Ponta anunta – pe “surse” – ca taxele vor fi actualizate cu rata inflatiei, in temeiul unei proceduri administrative standardizate. A facut-o si Boc, in 2010, dar atunci Boc a lasat actualizarea taxelor (majorarea lor cu 20 la suta) la mana autoritatilor locale. Anuntul lui Ponta a fost preluat de televiziunile de stiri drept o iminenta crestere a taxelor, operata de politicieni care in campanie afirmau contrariul. Ordonanta nu a fost publicata in Monitorul Oficial la acel moment, iar autoritatile din administratia publica locala – cum e si cazul Primariei Bacau – au fost constranse sa decida: fie mareau preventiv taxele, pornind de la realitatea ca oricum Guvernul va impune actualizarea lor prin ordonanta; fie intrau in noul an fiscal fara taxe stabilite in clar, odata ce Executivul intarzia publicarea ordonantei si, astfel, determina autoritatile locale sa opereze cu injusta si nelegala masura a retroactivarii taxelor.

In Bacau, municipalitatea a decis – pe 4 ianuarie – ca bacauanii trebuie sa plateasca, incepand cu 1 ianuarie (!), deci retroactiv, taxe actualizate cu 16 la suta, deci majorate. Ce e cu adevarat interesant abia acum urmeaza: Guvernul, a anuntat premierul, va publica ordonanta privind taxele tocmai miercuri, 9 ianuarie, la mai bine de o saptamana de la inceperea anului fiscal, cand – probabil – toate primariile isi vor fi stabilit taxele si impozitele pe anul in curs. Procedand astfel, Executivul a lasat autoritatile locale sa actualizeze valoarea taxelor fara sa mai astepte textul ordonantei, presate de inceperea colectarii impozitelor locale pe 2013. Astfel, guvernantii au driblat opinia publica, iar contribuabilii au inghitit (in gol) argumentul ca majorarea taxelor este atributul facultativ al primariilor. Nu a fost facultativ; a fost – mai degraba – obligatoriu.

Principala proba a acestei logici guvernamentale este chiar ordonanta ce urmeaza sa fie publicata miercuri in Monitor. Efectele ei devin valabile, conform canonului administrativ, odata cu publicarea propriu-zisa (9 ianuarie). In aceste conditii, ce fel de taxe au incasat in intervalul 1-9 ianuarie autoritatile administratiei publice locale? Taxe actualizate cu 16 la suta, in conformitate cu nepublicata ordonanta a guvernului Ponta sau taxe neactualizate, in acord cu valorile acestora din 2012, dar in dezacord legal cu aceeasi nepublicata ordonanta?


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.