Ministerul Afacerilor Externe a lansat vineri, 8 noiembrie, la sediul MAE, proiectul „E-Viza – portal electronic pentru facilitarea procesului de obţinere a vizelor”, co-finanţat din Fondul Social European. Se urmărește îmbunătăţirea sistemului de procesare a cererilor de viză pentru România prin crearea unui nou serviciu electronic care va permite solicitanţilor să îşi întocmească on-line dosarul de aplicare.
Referindu-se la beneficiile proiectului, secretarul general al MAE a menţionat impactul pe care aceste măsuri le vor avea în ceea ce priveşte turismul, sectorul de afaceri, sistemul universitar, acestea fiind unele dintre domeniile pentru care aplică cel mai des solicitanţii de viză pentru România. Proiectul va aduce beneficii şi pe plan intern, pentru MAE, sistemul E-Viza conferind consulilor români posibilitatea de a presta un serviciu modern, oferind un instrument de lucru care va permite o mult mai bună gestionare şi soluţionare în timp a cererilor de vize, în condiţiile în care personalul consular este insuficient numeric, iar solicitările consulare din partea cetăţenilor români din afara ţării s-au amplificat semnificativ. Sorin Moise a precizat că sistemul nu va vulnerabiliza în niciun fel chestiuni care ţin de securitatea acordării vizelor pentru România, combinând în mod util cerinţele de siguranţă, securitate şi accesibilitate.
Secretarul general al MAE a subliniat faptul că acest sistem informatic reprezintă doar unul dintre demersurile MAE de a aduce serviciul consular la standardele actuale în materie, ca parte a strategiei MAE de a oferi servicii consulare moderne şi rapide, care să reducă timpii de aşteptare, atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru cetăţenii străini. Sorin Moise a cerut echipei de proiect să respecte graficul de implementare a sistemului, care va fi monitorizat de reprezentanţii MAE.
La rândul său, Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular a menţionat că acest portal va contribui la facilitarea accesului solicitantului de viză către misiunile diplomatice ale României, reprezentând în acelaşi timp un portal de informaţii pentru aplicanţi, ajutându-i în acest fel să aibă pregătit dosarul când ajung la ghişeu şi reducând astfel durata de aşteptare, cu respectarea tuturor rigorilor care se impun în materie de acordare de vize. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de şapte.