Patronul Romprest ar fi fost localizat în Cuba. Autoritățile române cer extrădarea lui

0

Surse judiciare citate de Mediafax au aratat ca Ministerul Justitiei a facut o cerere de extradare pe numele lui Florian Walter, omul de afaceri care controleaza compania Romprest si care este cercetat de DIICOT pentru evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat. 

florian walter romprestMagistratii de la Tribunalul Prahova, instanta pe rolul careia a fost inregistrat dosarul penal care are ca obiect „extradarea activa”, au admis, joi, cererea formulata de Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala – Biroul National Interpol pentru extradarea lui Florian Walter (foto), in vederea punerii in executare a mandatului de arestare preventiva emis in lipsa pe numele acestuia, la 15 mai.

Florian Walter este dat in urmarire internationala din 19 mai, in baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova. Omul de afaceri este cautat din 15 mai, dupa ce instanta a emis pe numele lui mandatul de arestare in lipsa, in urma unor perchezitii care au avut loc in 6 mai. Walter este suspectat ca a initiat si coordonat o grupare suspectata de evaziune fiscala si spalare de bani, operatiuni financiare in care este implicata Compania Romprest Service, alaturi de alte societati comerciale, intre care unele considerate firme-fantoma.

Potrivit procurorilor, in perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicata intr-un lant de tranzactii comerciale fictive al caror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnari ilegale de TVA. Astfel, procurorii ancheteaza modul in care Romprest angaja forta de munca folosita in orasele in care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritatile publice locale.

Prejudiciul produs bugetului de stat este in valoare totala de 4,5 milioane de euro, reprezentand impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, la care se adauga suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusa procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 18 milioane de euro.
Surse neoficiale citate de Evenimentul Zilei au declarat că Florian Walter ar fi fugit din tara cu un autoturism, ajungand la Nisa. De aici, Walter a plecat cu avionul spre America de Sud, cu destinaţia finală Cuba. Înainte de a părăsi Europa, patronul Romprest s-a asigurat că are în bagaj banii păstraţi în băncile străine. Afaceristul a făcut o oprire şi la Monaco, de unde ar fi retras o suma de bani.
Marin-Necula-director-RomprestCompania controlata de controversatul om de afaceri are in portofoliu si contractul de colectare/transport a deseurilor din judetul Bacau. Romprest a adjudecat contractul in urma unei controversate licitatii organizata de ADIS Bacau, procedura in cadrul careia firma lui Walter a ofertat tarife de cateva ori mai mari decat cele care erau practicate in mod uzual in judetul Bacau.
Contractul cu ADIS trebuia sa fie semnat de directorul general, Marin Necula (foto), insa acesta a fost saltat de DIICOT de la pensiunea la care se afla cazat in Bacau si dus la audieri la Ploiesti (citeste AICI). In cele din urma, Marin Necula a fost arestat preventiv, alaturi de mai multe persoane implicate in dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.