Organigrama lui Stavarache a rămas „orfană”. Proiectul de hotărâre, retras de pe ordinea de zi chiar de primar


Mai multe proiecte de hotărâre referitoare la implementarea noii organigrame a Primăriei Municipiului Bacău au fost retrase de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local (CL) de joi, 3 decembrie. Anunțul retragerii a fost făcut de viceprimarul Vasile Tescaru, acesta declarând în plenul CL că decizia a fost luată de inițiatorul acestora, primarul Romeo Stavarache. Deși anunțat la ședință, edilul șef nu a mai participat, cartonul cu numele acestuia fiind menținut, însă, la prezidiu. Surse din mediul administrativ au dezvăluit pentru Bacau.NET că retragerea organigramei este un nou episod din răfuiala lui Stavarache cu PNL, consilierii locali primind de la partid dispoziție de a nu gira proiectele inițiate de primar. De câteva luni bune, Stavarache se luptă să impună o nouă organigramă instituțională, în tentativa de a promova în poziții cheie mai mulți „oameni de casă”.

consiliu local 3 decembrieProiectele de hotărâre vizând introducerea unei noi organigrame a municipalității Bacău au fost retrase intempestiv de pe ordinea de zi, în urma unui anunț scurt făcut de viceprimarul Tescaru. Apropiat al primarului Stavarache, Tescaru a anunțat în plenul CL că la solicitarea inițiatorului, proiectele în cauză au fost retrase de pe ordinea de zi, urmând a fi dezbătute – cel mai probabil – la o altă ședință a forului deliberativ local. Paradoxal, deși proiectele aveau aviz de legalitate, iar prezența lui Stavarache era dată ca sigură în ședința CL, tentativa de a impune o nouă organigramă s-a soldat cu un… nou eșec, în condițiile în care inițiativa edilului șef nu a întrunit sprijinul consilierilor locali din PNL (13 aleși, din cei 19 prezenți la ședință).

sedinta CL 3 decPentru a evita ridicolul respingerii propriei inițiative, Stavarache a dat bir cu fugiții, renunțând să-și mai susțină cauza și retrăgând, în final, proiectele de hotărâre. Înainte de ședință, mai mulți consilieri PNL s-au strâns într-o sală din incinta Centrului de Afaceri și Expoziții, de unde au ieșit după dezbateri furtunoase, avându-l în prim-plan pe consilierul Neculai Nechita, aparent cel mai vocal dintre aceștia. Surse din cadrul PNL au confirmat pentru Bacau.NET că aleșii partidului au primit ordin să nu voteze proiectele inițiate și promovate de Stavarache. În eventualitatea ajungerii la vot, aceștia s-ar fi abținut în bloc, lăsându-l în ofsaid pe primar.

Dispozitie primar - sedinta CL resizeStavarache își pregătise cu atenție terenul pentru a lua cu asalt plenul CL, în încercarea de a impune noua organigramă a municipalității. Potrivit unui document aflat în posesia Bacau.NET (click pe imagine), pe 2 decembrie – în ajunul ședinței – primarul a înștiințat Direcția juridică din cadrul municipalității că la ședința CL vor participa doar persoanele expres indicate într-o listă elaborată și agreată chiar de către Stavarache. Aceasta nu conținea numele funcționarilor prezenți în dosarul penal în care DNA îl acuză pe Stavarache de 5 luări de mită, edilul încercând astfel să evite încălcarea dispozițiilor controlului judiciar sub care a fost plasat de instanța de judecată.

Astfel, la ședință nu au participat Clementina Vinerică, director economic, Toader Oțetea, șeful serviciului iluminat public, precum și alți funcționari pe care Stavarache i-a trimis, forțat, în concediu de odihnă până la finalul anului. Între aceștia se numără administratorul public Leonard Pădureanu, martor în dosarul penal al primarului, dar și secretarul Ovidiu Popovici, activitatea de legalitate fiind asigurată de Corneliu Gavrilescu, organigrama_stavarache_functionarișeful Direcției juridice din cadrul municipalității băcăuane.

Primarul nu este la prima tentativă de impunere a unei noi organigrame, urgența și precipitarea din ultimele luni fiind dictate de iminenta pierdere a mandatului de primar de către Stavarache, în condițiile în care în dosarul „Apartamentul” edilul șef a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Dosarul a ajuns deja pe rolul Curții de Apel, având fixat un prim termen pe 17 decembrie. Dacă instanța de apel va confirma sentința de la fond, Stavarache va fi revocat din funcția de primar prin ordin al prefectului.

Romeo Stavarache plănuiește, de câteva luni, să restructureze organigrama Primăriei Bacău prin inventarea, peste noapte, a mai multor direcții la timona cărora urmează să fie plasați oameni de casă ai edilului băcăuan (click pe imaginea alăturată). În subordinea directă a primarului urmează a fi înființată o fantomatică Direcție de Informații Publice, în cadrul căreia va funcționa un Birou de Informare Cetățeni cu 7 angajați. Două mari direcții vor jalona funcționarea Primăriei Bacău, dacă organigrama imaginată de Stavarache va fi pusă, într-un final, în operă: Direcția Generală de Investiții și Direcția Generală de Funcționare, ambele conduse de câte un director general. În subordinea Direcției de Funcționare apar Direcția de Administrare, dar și Direcția Patrimoniu, în prezent organizată doar ca serviciu. În subordinea Direcției Generale de Investiții va fi înființată o Direcție de Implementare a proiectelor europene (citește mai multe AICI).

 

 

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.