Stavarache și Popovici, la cuțite în plenul Consiliului Local Bacău! Primarul a încercat să impună noua Organigramă fără aviz de legalitate

2

Surpriză de proporții „istorice” în ședința Consiliului Local (CL) Bacău de luni, 31 august. După mai multe luni de absență, cauzate de problemele penale cu care se confruntă, primarul Romeo Stavarache și-a făcut apariția în plenul forului deliberativ, încercând să forțeze impunerea unei noi organigrame a Primăriei Bacău, fără ca proiectul de hotărâre să aibă aviz de legalitate din partea secretarului municipiului, Ovidiu Popovici. Cei doi foști camarazi au sfârșit prin a se contra deschis, în văzul unor consilieri locali uluiți. Stavarache l-a acuzat pe Popovici că-i blochează angajările și activitatea în primărie. În replică, secretarul a lăsat de înțeles că primarul a angajat doar „pile” și politruci și că o nouă organigramă s-ar impune, dar în condiții de legalitate. Proiectul de hotărâre a fost retras, urmând a fi repromovat la o viitoare ședință a CL. După diferendul cu Popovici, Stavarache a părăsit plenul în trombă, abandonând ședința. 

IMG_8846Inevitabilul s-a produs la ultima ședință a CL Bacău, în contextul în care primarul Romeo Stavarache încearcă, de mai multe luni, impunerea unui controversat proiect de modificare a Organigramei Primăriei Bacău, proiect despre care portalul de știri Bacau.NET a mai scris și cu alt prilej. Fără a avea aviz de legalitate din partea compartimentului juridic din cadrul Primăriei, proiectul nășit de primar a stârnit o dezbatere aprinsă în cadrul CL, Stavarache încercând să-și impună viziunea cu forța, sub pretextul că foarte mulți angajați au plecat din Primărie în ultimii ani și că inclusiv activitatea de deszăpezire va fi periclitată de lipsa lucrătorilor. „Avem un deficit de 70 – 80 de posturi. Primăria nu mai poate funcționa din cauza acestor posturi care lipsesc. Organigrama pe care am propus-o azi e precizată de lege. Nu se pune problema că nu vom avea bani în buget pentru noile posturi”, a declarat Stavarache.

IMG_8897În replică, secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, a declarat că nu a avizat de legalitate noua organigramă în condițiile în care proiectul de hotărâre nu a fost avizat nici de alte compartimente de resort din cadrul Primăriei Bacău. Practic, a susținut Popovici, demersul lui Stavarache nu a întrunit condițiile necesare pentru a fi supus dezbaterii și votului plenului CL. „Din datele menționate în proiect și în adresele compartimentului financiar-economic rezultă că nu există plafon pentru cheltuieli la noua organigramă. Nu pot să nu iau în calcul această adresă venită de la contabilitate. Nu pot da aviz de legalitate acestui proiect. Dacă până la ieșirea hotărârii de Consiliu Local, serviciul contabilitate va da aviz favorabil, voi contrasemna proiectul de hotărâre”, a declarat secretarul Popovici.

Pus în fața „opoziției” lui Popovici, Stavarache l-a atacat la persoană pe secretar, acuzându-l că blochează activitatea Primăriei Bacău, dar și angajările în cadrul municipalității. Primarul a declarat că Popovici se opune la angajări atât pe vechea, cât și pe noua organigramă. „Domnul secretar nu a semnat angajările făcute până în prezent. El se opune să angajăm și pe vechea organigramă și pe noua organigramă. Am făcut concursuri, dar după trei săptămâni, după ce au luat concursurile, i-am trimis pe oameni acasă că domnul secretar n-a semnat”, a atacat Stavarache. De cealaltă parte, Ovidiu Popovici a declarat că pe cei angajați „nu-i cunoaște nimeni la față” și că Stavarache a umplut Primăria de politruci. După mai multe schimburi de replici pigmentate cu intervenții din partea președintelui de ședință, Ghiorghe Huluță, care a semnalat că proiectul de hotărâre nu are, de fapt, niciun aviz, Stavarache a propus retragerea proiectului din discuție și repromovarea lui în cursul săptămânii viitoare, la o ședință extraordinară a CL Bacău.

Pădureanu și Vinerică, ținuți în afara ședinței de polițiștii locali

padureanu_vinericaPrimarul a părăsit în trombă plenul CL, lăsând locul administratorului public Leonard Pădureanu și directorului economic Clementina Vinerică. Cei doi nu au participat la ședință cât timp Stavarache a fost prezent în sală, intrarea acestora în plen fiind blocată de angajați din cadrul Poliției Locale Bacău. Abia după plecarea edilului, Pădureanu și Vinerică au intrat în sala de ședință, lucrările CL continuând în cursul firesc. 

Cum arată organigrama lui Stavarache?

organigrama_stavarache_functionariRomeo Stavarache plănuiește, de câteva luni, să restructureze organigrama Primăriei Bacău prin inventarea, peste noapte, a mai multor direcții la timona cărora urmează să fie plasați oameni de casă ai edilului băcăuan (click pe imagine). În subordinea directă a primarului urmează a fi înființată o fantomatică Direcție de Informații Publice, în cadrul căreia va funcționa un Birou de Informare Cetățeni cu 7 angajați. Două mari direcții vor jalona funcționarea Primăriei Bacău, dacă organigrama imaginată de Stavarache va fi pusă, într-un final, în operă: Direcția Generală de Investiții și Direcția Generală de Funcționare, ambele conduse de câte un director general. În subordinea Direcției de Funcționare apar Direcția de Administrare, dar și Direcția Patrimoniu, în prezent organizată doar ca serviciu. În subordinea Direcției Generale de Investiții va fi înființată o Direcție de Implementare a proiectelor europene. Practic, atribuțiile de serviciu pe care Leonard Pădureanu le cumulează în virtutea funcției de administrator public au fost „sparte” în mai multe direcții.

raspuns_ANFP_BacauNETÎntr-un răspuns remis portalului de știri Bacau.NET, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a „desființat” organigrama gândită de Stavarache, afirmând că ANFP avizează doar numărul posturilor de funcționari publici și nu legalitatea documentului propus de primar. „În baza documentației cu nr. 3748/2015, transmise de primăria municipiului Bacău, înregistrată la ANFP cu nr. 23078/2015, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a acordat avizul pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Bacău și din cadrul Direcției Publice de Evidență a Persoanelor a municipiului Bacău. Subliniem prin urmare faptul că Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu avizează structurile organizatorice (Organigramele) instituțiilor publice, acestea fiind adoptate prin hotărâri ale consiliilor locale/județene sau prin hotărâri de guvern, după caz, ci avizează funcțiile publice din cadrul acestor structuri. Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu poate interveni în actul managerial al conducătorului instituției în ceea ce privește stabilirea structurii funcționale a acesteia”, precizează ANFP în răspunsul amintit (click pe imagine).

Lachei în locul profesioniștilor din administrație

Mihaila DanielaEchipa pe care primarul Bacăului încearcă s-o instaleze la cârma noilor direcții este alcătuită din oameni care au rămas fideli cauzei lui Stavarache, în pofida dosarelor de corupție cărora acesta trebuie să le facă față. Dacă noua organigramă ar fi aprobată de către Consiliul Local, la șefia direcțiilor nășite de Stavarache ar fi propulsați șoferi, secretare și alți oameni de casă ai actualului edil. La conducerea Direcției Informații Publice ar urma să fie nominalizată actuala șefă de cabinet a primarului, Daniela Mihăilă (foto), în timp ce la Direcția Patrimoniu ar putea fi condusă de unul dintre șoferii lui Stavarache, Bogdan Duță.

Fost consilier cu atribuții de viceprimar, Iulian Stoican vizează funcția de director general al Direcției Investiții, în timp ce Ciprian Piștea urmărește postul de director al Direcției de Implementare a proiectelor europene. O surpriză ar putea fi cooptarea în cadrul Primăriei Bacău, pe un post de director în cadrul Direcției de Funcționare, a juristei Mioara Manea, ce activează în prezent în cadrul Prefecturii Bacău. O apropiată a lui Stavarache, Manea este suspectată în mediul administrativ băcăuan că l-ar fi consiliat pe edil în eforturile acestuia de restructurare a organigramei.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

  1. Ce se intampla in Primaria Bacau?, O clica de hoti din PNL care isi bat joc de cetateni si de Bacau, Va informez ca in curand vor exploda un nou dosar La DNA Bacau si Bucuresti privind pe secretarul primariei, primarul si viceprimarii.Ma lupt in justitie de trei ani pentru a scoate adevarul la ivela. Le doresc multi ani de puscarie pt. ca merita

  2. Dar cum sa se ocupe domnul primar de strazile nenorocite cand e atat de ocupat cu promovarea soferilor si secretarelor??? Si ce viceprimari si consilieri locali cuminti, i-a ales pe spranceana, probabil astia si sa tuseasca cer voie de la primar! Urat, uite cine ne reprezinta!

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.