Noua sală polivalentă, din cartierul CFR, finanțată 70/30 la sută de Compania Națională de Investiții și Primăria Bacău

1

Consilierii locali au aprobat joi, în cadrul unei ședințe fulger a Consiliului Local (CL) Bacău, actualizarea studiului de fezabilitate al noii săli polivalente, ce urmează a fi construită în cartierul CFR. Actualizarea a fost solicitată de principalul finanțator al obiectivului, Compania Națională de Investiții (CNI), care a cerut diminuarea procentului de cheltuieli neprevăzute. Proiectul supus dezbaterii aleșilor locali a suscitat mai multe discuții în contradictoriu, consilierii Partidului Ecologist votând împotrivă. Aceștia au declarat că proiectul a devenit inutil și prea costisitor pentru contextul socio-economic delicat pe care-l traversează municipiul Bacău. 

consiliul_localCNI a cerut municipalității Bacău reducerea costurilor proiectului și refacerea documentației, în contextul în care Compania va suporta 70 la sută din costul lucrării, diferența urmând a fi acoperită de municipalitate printr-o cofinanțare de 30 la sută. Discuțiile în plenul CL s-au aprins în urma intervenției consilierului Cristi Manolache (PER), care a atras atenția că Primăria a cheltuit deja sume importante cu acest proiect și că finalizarea sălii e un capitol îndepărtat. Manolache a criticat faptul că proiectul de hotărâre a parvenit consilierilor cu o zi înainte de ședință și că un subiect important precum investiția într-o nouă sală polivalentă nu a beneficiat de o dezbatere pe măsură. „Având în vedere că este o investiție așa importantă, mi s-ar fi părut normal să avem și o ședință a comisiei de urbanism, ceea ce nu s-a întâmplat. Eu consider că în acest moment orașul suferă și cred că această investiție nu-și mai are rostul. Tocmai de aceea, noi consilierii PER votăm împotriva acestei investiții”, a spus Manolache.

Șeful municipalității băcăuane a declarat că CNI ar fi impus înjumătățirea procentului de cheltuieli neprevăzute. „În urma verificărilor devizului de lucrări de către specialiștii Companiei Naționale de Investiții, s-a ajuns la concluzia și propunerea lor să reducem cota de (cheltuieli) diverse de la 10 la sută, la 5 la sută, astfel încât avem un cost de 98 de milioane (lei) care este practic costul de construcții plus montaj, plus TVA. Probabil că până la sfârșitul primului trimestru vom avea și licitația și această lucrare va începe în acest an”, a anunțat primarul Romeo Stavarache. Întrebat de ecologistul Manolache când va fi finalizată lucrarea, edilul șef a declarat că nu poate avansa o dată certă, dar că termenul de finalizare a investiției va fi un criteriu esențial în licitație. „Nu putem spune când va fi gata. Ține și de ce va fi la licitație. Am cerut ministerului ca termenul de execuție să fie factor de evaluare la licitație”, a mai spus primarul.

Proiectul noii săli polivalente este un mai vechi deziderat al administrației Stavarache. În primă fază, realizarea obiectivului a fost asumată de municipalitate, în condițiile în care costul polivalentei era unul astronomic (peste 20 milioane euro). Licitația a fost adjudecată în 2011 de un consorțiu de firme condus de compania poloneză de construcții Polymex Mostostal (prin subsidiara din România, Coifer Impex SRL București). Santierul a fost exploatat electoral in campania pentru alegerile locale din 2012, pentru ca in iulie 2013, la un an distanță de alegeri, municipalitatea Bacau sa ceara rezilierea intelegerii cu firma poloneza. Aceasta din urmă și-a închis afacerile în România, odată cu intrarea în insolvență a Coifer Impex.

În decembrie 2013, odată cu parteneriatul dintre CNI și Primăria Bacău, Consiliul Local a aprobat actualizarea proiectului polivalentei, prilej cu care costul acesteia a fost „rotunjit” la peste 108 milioane lei, față de 99 milioane lei cât fusese stabilit prin HCL nr. 443/2010 (citește AICI). Conform hotărârii aprobate la 24 decembrie 2013, santierul are nevoie urgenta de lucrari de consolidarevaloarea acestora fiind estimata de expertiza la 2,3 milioane lei. La asta se adauga o crestere semnificativa a cheltuielilor din devizul general, motivata de reevaluarea cheltuielilor cu organizarea santierului, a listelor de cantitati, precum si a volumului cheltuielilor diverse si neprevazute (crescut de la 5 la 10 la suta).

Cererile CNI au readus, practic, proiectul polivalentei la valorile inițiale, „neumflate” de către autoritatea locală. Conform declarațiilor conducerii Primăriei Bacău, celelalte valori și date tehnice din proiect au rămas neschimbate.

 

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.