Muniție din al Doilea Război Mondial, descoperită pe un teren arabil din comuna Mărgineni

1

În cursul zilei de 04 ianuarie, un apel primit în dispeceratul ISU-SAJ, anunța descoperirea unor elemente de muniție rămasă neexplodată, pe un teren arabil extravilan, în comuna Mărgineni.

De urgență, la locul solicitării s-a deplasat echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, în vederea cercetării, dezgropării și ridicării elementelor de muniție. 

Misiunea de asanare s-a dovedit a fi una extrem de complexă, având în vedere cantitatea de elemente descoperite la fața locului, dar și modul de manipulare ale acestora, astfel încât să nu fie pusă în pericol viața echipei de intervenție sau a cetățenilor. 

Astfel, operațiunea de asanare s-a desfășurat pe o perioadă de trei zile, în intervalul 04-06 ianuarie a.c., timp în care au fost descoperite peste 800 de elemente de muniție activă, provenită din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând proiectile explozive, lovituri acuplate cu proiectil exploziv și tuburi cartuș pentru proiectile antiaeriene.

Întrucât la lăsarea serii, extragerea și transportul muniției în vederea depozitării, nu s-a mai putut executa în depline condiții de siguranță, perimetrul în care au fost identificate elementele a rămas în paza echipajelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și a Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău. 

Atragem atenția cetățenilor asupra pericolului real reprezentat de astfel de situații și a necesității respectării unor măsuri specifice, în cazul în care identifică elemente de muniție rămasă neexplodată, fiind interzise:

– atingerea cu mâna sau cu alte obiecte;

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;

– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– introducerea muniţiilor în foc;

– topirea elementelor metalice ale muniţiilor;

– tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

– utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii, în scopuri artizanale;

– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;

– folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău solicită cetățenilor să adopte un comportament preventiv și să anunțe orice situație care poate pune în pericol viața sau mediul înconjurător la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Esential era daca ati fi precizat ca descoperirea a fost facuta de un pasionat in detectie metale iar munitia a fost folosita de armata nazista, folosita in apararea anti-aeriana pe timpul ww2 fiind aliata Romaniei pana in vara lui 1944…. pacat

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.