Ministerul Sănătăţii cere anchetă la Spitalul Judeţean Bacău, unde un copil a fost legat de pat

0

Ministerul Sănătăţii face apel la Consiliul Judeţean Bacău să declanşeze o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, au apărut imagini cu un copil mic legat cu un ham de patul unei secţii pediatrice, a declarat pentru Mediafax subsecretarul de stat Raed Arafat.

raed_arafatPotrivit lui Arafat (foto), la ora actuală, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bacău fac cercetări la faţa locului, MS cerând ca ancheta să vizeze atât cazul copilului legat de pat, cât şi condiţiile improprii din spitalul respectiv, prezentate în imagini. Directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga, a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax că va declanşa o anchetă internă la nivelul spitalului pentru a stabili exact pe ce perioadă a fost legat copilul, situaţia în care se apelează la o astfel de metodă fiind considerată una de „extremă urgenţă”. „Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratametul, în prezent boala fiind în involuţie”, a spus directorul medical. Potrivit aceleiaşi surse, copilul, în vârstă de un an şi jumătate, a fost internat pe sectorul de Sugari, însă fără aparţinători, mama sa fiind internată în Secţia de TBC a spitalului.

socant-un-copil-din-spitalul-judetean-din-bacau-este-legat-cu-hamul-de-pat-241503„În aceste condiţii, s-a apelat la un dispozitiv din comerţ, special pentru copii de vârstă mică, prin care acesta a fost legat de pătuţ, însă care îi oferea libertatea de mişcare. S-a apelat la această metodă pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a băieţelului. Situaţia în care se apelează la astfel de metode este una de extremă urgenţă atunci când personalul medical este ocupat cu alţi copii în administrarea medicaţiei sau alimentaţiei”, a declarat Aurelia Ţaga. Conform acesteia, conducerea spitalului va declanşa o anchetă pentru a vedea pe ce perioadă a fost legat copilul de pat. „Eu nu permit şi nu sunt de acord cu asemenea practici, deşi, aşa cum am mai spus, în situaţii de extremă urgentă, sunt permise de regulamentul de funcţionare a spitalului”, a spus Ţaga, adăugând că personalul necesar desfăşurării activităţii în sectorul respectiv este insuficient.

“Din ce mi s-a descris, pot să spun că în următoarele 2-3 zile va fi declanșată o anchetă ca să vedem ce s-a întâmplat. Sunt mai multe aspecte. Dacă din 40 de copii, 20 au părinții cu ei, rămân alți 20 pe care trebuie să-i supravegheze. Aici, e vorba de o secție cu copii de la 0 la 3 ani, care se internează mereu cu părinții. Probabil este o practică și trebuie văzut din ce motive. Ei stau acolo și primesc un tratament de 3-4 ori pe zi. În altă parte, ar fi fost tratați la domiciliu. Pentru că nu avem infrastructura de acest gen, sunt internați. Inclusiv Ordinul Ministrului Sănătății prevede ca această categorie de copii să se interneze cu părinții”, a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.