Ministerul Mediului face controale la compania Holzindustrie Schweighofer, pe tema taierilor ilegale

0

Ministerul Mediului desfasoara joi dimineata controale la sediile din Sebes si Radauti ale companiei Holzindustrie Schweighofer, ministerul autosesizandu-se dupa ce in media romaneasca si internationala au aparut informatii despre faptul ca grupul austriac ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania, au spus pentru HotNews.ro, surse ministeriale.

SCHWEIGHOFER-GeraldEchipele de ccontrol se deplaseaza la Sebes si Radauti si incearca sa afle in ce masura se confirma suspiciunile legate de acceptarea lemnului din taierile ilegale, fapt semnalat de mai multe organizatii ecologiste. La final de aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.

Corpul de Control al ministrului Mediului vrea sa verifice aceste lucruri si, se pare ca vor fi verificate si firmele care livreaza material lemnos. Pe 23 martie, Presedintele Romaniei a retrimis noul cod silvic inapoi in Parlament pentru amendamente si dezbateri. La scurt timp a fost data publicitatii scrisoarea trimisa de CEO-ul Schweighofer catre primul ministru al Romaniei, cerand sa schimbe Codul Silvic, in caz contrar amenintand cu efecte negative asupra comertului dintre Austria si Romania, in general. Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusa oricarei companii in procesarea unei specii sau sortiment din Romania.

Reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania spuneau intr-un punct de vedere trimis la solicitarea HotNews.ro in aprilie ca respecta legile si reglementarile in vigoare atunci cand cumpara lemn. In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spuneau ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta. „Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera  comportamentul inadecvat  al angajatilor sai”, se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.

Fabrica Comanesti, HolzindustrieCompania austriacă are o prezență puternică în România, unde deține 4 unități de producție (două fabrici de cherestea la Sebeș și două fabrici de panel și produse încleiate). La Comănești (foto), Schweighofer a preluat în 2010 combinatul de prelucrare a lemnului, acesta fiind extins sistematic până în zilele noastre, capacitatea de producție fiind de 135.000 mc de panel/an (cea mai mare din lume într-o singură unitate de producție). În 2015, compania are în plan să pună în funcțiune o a treia fabrică de cherestea, la Reci (jud. Covasna), investițiile totale cifrându-se la 150 milioane euro.

Fabrica de la Reci ar trebui aprovizionată anual cu 800.000 metri cubi de lemn. Această cantitate reprezintă 5% din cantitatea de lemn exploatată anual din toată ţara. O astfel de uzină consumatoare de lemne în secuime ar pune o presiune enormă pe exploatările de pădure din întreaga regiune şi ar încuraja defrişările ilegale, spun ONG-urile de mediu, care se împotrivesc investiţiei. Asociaţia Transilvania Verde şi Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde consideră venirea companiei Schweighofer în Covasna indezirabilă şi au formulat o petiţie împotriva investiţiei.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.