Marius Stănilă, cumnatul primarului Stavarache, condamnat la închisoare cu executare de Curtea de Apel

Fostul director comercial al CET SA Bacău, Marius Ion Stănilă, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bacău la închisoare cu executare. Judecătorii Curții au admis apelul declarat de Stănilă, pronunțând o sentință în urma căreia pedeapsa stabilită de instanța de fond – Judecătoria Bacău – a fost redusă substanțial, de la 3 ani și 2 luni la 1 an și 4 luni. Stănilă a fost condamnat într-un dosar de șantaj și abuz în serviciu.

Publicitate

Stanila minuta condamnareSentința definitivă a fost pronunțată în ședința de miercuri, 14 mai, după o suită de amânări. Judecătorii au admis apelul formulat de Stănilă, reducând pedeapsa stabilită de instanța de fond la 1 an și 4 luni de închisoare cu executare. În octombrie 2013, Judecătoria Bacău îl condamna pe fostul director comercial al CET la 3 ani și 2 luni de închisoare, într-un dosar de șantaj și abuz în serviciu. Sentința mai stabilea că inculpatul trebuie să plătească despăgubiri materiale de 148.000 lei Asociației Sportive „Selena Motor Sport”.

Magistrații Judecătoriei Bacău au stabilit că inculpatul – Marius Stănilă – a dat dovadă de perseverență în comiterea infracțiunilor și că faptele inculpatului există, fiind comise cu vinovăție. „Instanţa constată că faptele inculpatului prezintă pericol social concret  ridicat pentru valorile ocrotite de art.194 alin.1 C.pen., anume manifestarea nestingherită  a libertăţii spirituale a persoanei, precum şi pentru acelea proteguite de art.247 C.pen., anume desfăşurarea relaţiilor/atribuţiilor de serviciu cu bună-credinţă şi în scopul legal pentru care au fost edictate, precum şi exercitarea unor drepturi în mod liber, neîngrădit şi nediscriminatoriu de către orice beneficiar al serviciilor prestate de un funcţionar public”, se preciza în motivarea sentinței pronunțate de Judecătoria Bacău în toamna lui 2013 (citește mai multe AICI).

Dosarul lucrat de DNA Bacău a pornit de la șantajul exercitat de directorul comercial al CET asupra Asociației Sportive Selena Motor Sport (astăzi desființată), Stănilă condiționând furnizarea energiei electrice către pista de karting din Bacau de stoparea mai multor anchete publicate, în urmă cu ani de zile, de cotidianul Desteptarea, si care vizau contractele dubioase in care furnizorul de agent termic CET SA fusese angrenat de cumnatul primarului Stavarache. Adoptand o pozitie de forta, multumita functiei detinute in cadrul CET, Marius Stanila a „tras” heblul la circuitul de karting.

„Abuzand de functia si pozitia sa in cadrul societatii, invinuitul Stanila Marius Ion si-a impus decizia de a nu prelungi contractele de furnizare si distributie a energiei electrice incheiate cu Asociatia Club Karting Selena Motor Sport Bacau. Motivatia acestei decizii, recunoscuta de invinuit si confirmata de martorul Capat Sorin (…) a fost aparitia in cotidianul Desteptarea a mai multor articole critice privitoare la activitatea sa si la CET SA”, precizează rechizitoriul procurorilor anticorupție.

CITEȘTE AICI stenograma discuției care l-a băgat la răcoare pe fostul director comercial al CET SA

Stanila Marius Ion
Stanila Marius Ion ( Foto: Ziaruldegarda )

Marius Stanila a ajuns la CET la inceputul lui 2005. Presa locala a relatat la acel moment ca Stanila ar fi ajuns director in CET gratie relatiei de rudenie cu primarul Romeo Stavarache (este cumnatul acestuia – citeste mai multe AICI). Anterior, Marius Stanila lucrase chiar la firma lui Stavarache, de-acum celebra Prod  Cresus SRL. La CET, Stanila l-a inlocuit in functia de director comercial pe Ionel Palar, care in noiembrie 2004 fusese ales deputat din partea Partidului Conservator.

In ultimii 8-9 ani, cumnatul lui Stavarache a fost singura constanta „manageriala” a CET, societatea de termoficare schimband mai multi directori generali (patru, in total) si mai multe consilii de administratie. In pofida tuturor „prefacerilor”, precum si a unor investitii de ordinul zecilor de milioane de euro, societatea de termoficare – abandonata de zeci de mii de clienti casnici – a intrat in insolventa in toamna lui 2013.

 

Lasa un comentariu

1 comentariu

  1. incepe sa se faca dreptate. aceasta creatura a muls cet-ul pina la dus la faliment.cumnatul lui romica traia in lux,avea si avion in timp ce bacauanii se indatorau sa-si plateasca datoriile la cet.firmele capusa ale lui goian,rotaru si altii au incasat sume uriase de la cet.directorul olaru (fost prefect) continua aceleasi directive a lui romica.bacauani , nu fiti tristi incepe sa iasa la iveala adevarata fata a celui care v-a cersit votul si v-a mintit 12 ani.

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here