Iulian Iancu, deputat PSD Bacău: Rusia a finanțat mitingurile împotriva gazelor de șist din România

0

Rusia a finantat cu 82 de milioane de euro manifestarile impotriva gazelor de sist din mai multe tari europene, inclusiv din Romania, dar si ca a blocat proiecte mari de infrastructura, precum Nabucco, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu.

gaze-sist-paltinis-chevronPresedintele Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor a precizat ca acest lucru se observa cel mai bine acum, in contextul in care Rusia a amenintat cu reducerea si chiar cu sistarea livrarilor de gaze catre Europa. „Europa isi pune acum un mare semn de intrebare, intrucat n-ai cum sa inlocuiesti peste noapte o dependenta atat de mare de Rusia. Infrastructura este greu de realizat peste noapte, iar pretul gazelor lichefiate este oricum mai mare decat pretul actual al gazelor”, a completat Iancu.

In context, deputatul PSD a explicat ca „in mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar si Rusia isi asigura o treime din PIB din incasarile din exporturile de materii prime energetice, deci si Rusia e interesata sa-si mentina piata europeana”. „De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructura, vezi cazul Nabucco, si de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestarile impotriva gazelor de sist, pe care noi le priveam ca fiind actiuni ecologiste si care au fost sustinute, de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce”, a opinat parlamentarul.iulian iancu

Potrivit declarațiilor lui Iulian Iancu (foto), Rusia a finanțat, anul trecut, cu 82 de milioane de euro, manifestațiile împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, printre care Franța și România. În ceea ce priveşte dependența gazelor naturale între țările europene, opt dintre state importă cel puțin 80% din necesarul de gaze din Rusia. Astfel, Estonia, Finlanda, Letonia şi Lituania depind integral de importurile de gaze din Rusia: toate gazele naturale pe care le consumă le cumpără de la gigantul rus Gazprom, unul din cei mai mari producători de gaze din lume.

Țări precum Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Belarus depind în proporţie de peste 80% de gazele ruseşti. Ucraina, Grecia şi Austria importă circa 60-80% din consumul de gaze, în timp ce Polonia şi Slovenia, între 40 şi 60% din consum. De asemenea, Germania, Italia, Ungaria şi Luxemburg trebuie să importe între 20 şi 40% din consum. Există însă şi ţări mai fericite din acest punct de vedere, care depind în proporţii mai mici, de sub 20%, de importurile de gaze din Rusia. Acestea sunt: România, Franţa, Croaţia, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Elveţia, Spania, Portugalia, Norvegia, Irlanda, Danemarca şi Belgia.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.