Încredere în lupta anticorupție. 77 la sută din români au o părere bună despre „săltarea” oamenilor politici corupți

0

În studiul “Barometrul încrederii în instituţii”, realizat de IRES, în 9-10 martie a.c., 49% dintre persoanele intervievate susţin că, în acest moment, lucrurile în România merg într-o direcţie bună, în timp ce 40% consideră că acestea merg într-o direcţie greşită. 

Majoritatea persoanelor intervievate, 77%, au o părere foarte bună sau bună despre faptul că, în ultimele luni, mulţi oameni politici sunt acuzaţi de corupţie, sunt condamnaţi sau arestaţi preventiv. Despre acest lucru tind să aibă o părere bună în proporţie mai ridicată bărbaţii şi respondenţii cu studii superioare. În acelaşi timp, cumulativ, o proporţie covârşitoare a respondenţilor, 95%, este de părere că, în România, corupţia este foarte răspândită (70%) sau destul de răspândită (25%). Doar 3% dintre aceştia cred că este puţin răspândită, iar 1% spun că nu este răspândită deloc.

Aproape jumătate dintre intervievaţi consideră că este mai răspândită corupţia în administraţia centrală decât în cea locală, în timp ce 16% cred că este invers, iar 31% cred că, de fapt, corupţia este răspândită în egală măsură atât la nivelul administraţiei locale, cât şi la nivelul celei centrale. Respondenţii cu studii medii tind să vadă în proporţie mai ridicată corupţie la nivel central, cei fără studii la nivel local, iar cei cu studii superioare cred în proporţie mai ridicată cum că este răspândită atât la nivel central, cât şi la nivel local. Respondenţii din Transilvania şi Banat consideră că este mai răspândită în administraţia centrală, iar cei din Moldova o văd în proporţie uşor mai ridicată la ambele niveluri.

O proporţie semnificativă a persoanelor intervievate, 57%, consideră că există politicieni care sprijină lupta împotriva corupţiei în mod sincer. Respondenţii care au absolvit cel mult clase gimnaziale tind să răspundă afirmativ la această întrebare în proporţie mai ridicată.

Publicului îi place televizarea luptei anticorupţie

Când este vorba despre reflectarea mediatică a fenomenului, 57% dintre participanţii la studiu declară că sunt interesaţi sau foarte interesaţi de transmisiunile televiziunilor pe tema arestărilor şi condamnărilor din ultima perioadă. Respondenţii din Transilvania şi Banat se declară interesaţi de aceste transmisiuni în proporţie mai ridicată, iar cei din Moldova în proporţie mai redusă. Cu toate acestea, majoritatea respondenţilor creditează transmisiunile televizate cu încredere în ceea ce priveşte contribuţia lor la diminuarea fenomenului corupţiei, 36% spunând că sunt siguri că acestea pot contribui la acest lucru, iar 41% considerând că probabil acest lucru se întâmplă. Cu cât respondenţii sunt mai educaţi, cu atât convingerea că transmisiunile televizate pot contribui la diminuarea corupţiei se regăseşte mai rar în rândul acestora.

DNA – cea mai ridicată încredere din partea publicului 

Toate instituţiile care activează în sistemul juridic din România beneficiază de nivele de  încredere mult superioare majorităţii instituţiilor din România. În justiţia din România, în general, au încredere multă sau foarte multă 41% dintre respondenţi, în timp ce o proporţie mai ridicată – 56%, spun că au mai degrabă puţină sau foarte puţină încredere. Bărbaţii declară că au multă sau foarte multă încredere în justiţie în proporţie semnificativ mai ridicată decât femeile, la fel persoanele cu studii superioare.

În tribunale au încredere multă sau foarte multă 37% dintre intervievaţi, în timp ce 57% au mai degrabă puţină sau foarte puţină încredere în aceste instituţii. Din nou, bărbaţii declară că au multă sau foarte multă încredere în aceste instituţii în proporţie mai ridicată decât femeile. Încrederea în judecătorii se prezintă foarte similar cu cea în tribunale – 37% au foarte multă sau multă încredere, iar 58% puţină sau foarte puţină. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie beneficiază de multă sau foarte multă încredere din partea a 48% dintre participanţii la acest studiu, cu precădere din partea bărbaţilor, a persoanelor cu studii superioare şi a celor din Transilvania şi Banat sau Moldova.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) reuşeşte performanţa de a beneficia de multă sau foarte multă încredere în rândul a 63% dintre intervievaţi. Ca până acum, aceste opinii se regăsesc în proporţie mai ridicată în rândul bărbaţilor, precum şi în rândul persoanelor cu studii medii sau superioare. În DIICOT, de asemenea, au multă sau foarte multă încredere peste 50% dintre respondenţi – 55%, proporţia crescând la 61% în rândul bărbaţilor.

Codruţa Kövesi – o încredere fără precedent  pentru cineva din sistemul juridic

În Codruţa Kövesi, procurorul şef al DNA, au multă sau foarte multă încredere 43% dintre persoanele intervievate, în timp ce 45% spun că au puţină sau foarte puţină încredere în această personalitate publică, iar 9% declară că nu o cunosc. Bărbaţii, în schimb, au încredere în Codruţa Kövesi în proporţie de 52%, iar persoanele cu studii superioare în proporţie de 49%.

În Tiberiu Niţu, procurorul general al României, au multă sau foarte multă încredere trei din zece respondenţi.  Bărbaţii tind să aibă încredere în această personalitate în proporţie mai ridicată, la fel persoanele care au studii medii sau superioare, comparativ cu cele care au absolvit un nivel de educaţie inferior. Respondenţii din Moldova, de asemenea, tind să aibă încredere în Tiberiu Niţu în proporţie uşor mai redusă.

Percepţia publică despre dreptate

16% dintre persoanele intervievate spun că au avut de a face cu sistemul de justiţie în ultimii cinci ani. Cu cât sunt mai educaţi, cu atât proporţia respondenţilor care răspund afirmativ la această întrebare creşte. De asemenea, respondenţii din regiunea de Sud a ţării tind să facă acest lucru în proporţie uşor mai ridicată decât cei din Moldova sau din Transilvania şi Banat.

Jumătate dintre persoanele care spun că au avut de a face cu justiţia în ultimii cinci ani spun că au făcut acest lucru în calitate de reclamant sau de păgubit, în timp ce un sfert au fost acuzaţi sau inculpaţi, iar o zecime martori. Aproximativ jumătate dintre acestea, de asemenea, apreciază că au fost tratate bine sau foarte bine atunci când au avut de a face cu sistemul de justiţie – 52% – , în timp ce 47% apreciază că au fost tratate mai degrabă prost sau foarte prost. Proporţii similare ale respondenţilor apreciază, astfel, că s-ar fi făcut dreptate sau nu în cazul lor: 51% spun că s-a făcut dreptate, iar 44% că nu s-a făcut dreptate. În acelaşi timp, 5% dintre aceştia nu ştiu ce răspuns să dea la această întrebare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.