Miercuri, 18 septembrie 2013, la ora 09.14, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a fost anunţat telefonic prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, despre producerea unui incendiu la o hală, cu destinaţia atelier de tâmplărie, ce aparţine unei societăți comerciale, din oraşul Dărmăneşti, Calea Trotuşului.
La locul producerii incendiului s-a deplasat Garda de Intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Moineşti, precum şi Garda de Intervenţie Comăneşti, cu 4 autospeciale de intervenţie şi o ambulanţă SMURD, încadrate cu 21 de subofiţeri, sub coordonarea comandantului Detaşamentului de Pompieri Moineşti. La locul intervenţiei s-a deplasat şi grupa operativă a unităţii, compusă din 4 ofiţeri şi 1 subofiţer cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă.
Imediat după primirea apelului de urgenţă, au fost anunţate şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale oraşelor Comăneşti şi Dărmăneşti, care s-au deplasat la locul intervenţiei cu două autospeciale de stins incendii cu apă şi spumă şi 3 voluntari.
Pentru lichidarea incendiului, la faţa locului s-au deplasat şi două autospeciale de intervenţie din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al S.C. O.M.V. Petrom S.A. Moineşti, încadrate cu 3 pompieri civili.
La sosirea la locul producerii evenimentului, s-a constatat faptul că incendiul se manifesta cu violenţă în interiorul şi la acoperişul construcţiei cu destinaţia atelier de tâmplărie, pe o suprafaţă de aproximativ 350 mp.
Construcţia avea pereţii din BCA şi acoperişul din astereală din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment.
La ora 11.05, incendiul a fost lichidat.
În urma incendiului au ars utilajele şi produsele finite din interiorul halei, precum şi acoperişul acesteia pe o suprafaţă de 350 mp.
Cercetările efectuate de grupa operativă a ISUJ Bacău au concluzionat faptul că, cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza scânteilor mecanice provenite de la un utilaj de șlefuire aflat în funcţiune.
Administratorul societăţii, numitul A. I., a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 5000 lei pentru nerespectarea prevederilor art.1, punctul 4, litera „a” din H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor pentru „exploatarea sau utilizarea sistemelor, instalaţiilor, dispozitivelor şi echipamentelor tehnice, aparatelor, maşinilor şi utilajelor de orice categorie în condiţii care creează risc de incendiu, din cauza nerespectării instrucţiunilor de funcţionare sau de apărare împotriva incendiilor”.