În intervalul 30 aprilie – 07 mai a.c., pompierii băcăuani au răspuns unui număr de 177 solicitări primite pe Sistemul NaționalUnic pentru Apeluri de Urgență 112. Cele mai multe intervenții au constat în acordarea ajutorului medical de urgență, respectiv 104 astfel de cazuri. De asemenea, în perioada menționată, salvatorii au interveni pentru lichidarea a 12 incendii, în 12misiuni pentru asistența persoanelor, în două misiuni pentrusalvarea animalelor și au gestionat alte 47 intervenții în sprijinul comunităților.
Printre cele mai de amploare misiuni executate în intervalul menționat se numără incendiul produs în localitatea Agăș, în data de 04 mai a.c. Apelul care anunța evenimentul a fost primit în dispeceratul ISU-SAJ în jurul orei 16:30, la fața locului fiind alocate de urgență forțe din cadrul celor trei detașamente de pompieri din județ, respectiv Bacău, Onești și Moinești.
La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără pe o suprafață de aproximativ trei hectare, la nivelul vegetației uscate, a cioatelor și doborâturilor dintr-o pădure mixtă aparținând fondului forestier administrat de Ocolul Silvic Comănești.
Având în vedere modul de manifestare a incendiului, respectiv arderea în subteran, precum și terenul greu accesibil, intervenindu-se la altitudini de peste 1250 m, acțiunea de stingere a fost una de durată, incendiul fiind lichidat după trei zile, respectiv luni, 06 mai a.c.
În cele trei zile ale intervenției, acțiunea de stingere a fost condusă în teren de comanda inspectoratului, respectiv de către inspectorul șef, colonel Ovidiu Cărășel, de către prim adjunctul inspectorului șef, colonel Galiță Cătălin și de către adjunctul inspectorului șef, lt.col Socaci George.
De la momentul producerii incendiului și până la momentul lichidării acestuia, la locul indicat au acționat cumulat 65 de pompieri, precum și voluntari din cadrul SVSU Agăș și lucrători ai Ocolului Silvic Comănești și ai firmei de exploatare forestieră care desfășura activități specifice în zonă.
Pentru lichidarea incendiului, s-a acționat cu mijloace de primă intervenție, cu autospeciale de stingere, TAF-uri, tractoare și autoturisme de teren.
Din cercetările efectuate la fața locului, cauza probabilă de producere a incendiului este utilizarea focului deschis în spații deschise.
În această minivacanță, atenția instituției noastre nu a fost îndreptată doar către partea operativă, ci și către partea preventivă, urmărindu-se cu prioritate diminuarea neregulilor pe linia apărării împotriva incendiilor și informarea populației cu privire la adoptarea unui comportament preventiv.
Astfel, în perioada menționată, dar și premergător minivacanței, inspectorii de prevenire au efectuat controale și verificări în teren, în zonele în care se preconiza un aflux mare de persoane, respectiv la unitățile de cult și unitățile turistice din județ.
Pe timpul controalelor, au fost aplicate 11 avertismente, ca urmare a constatării unor deficiențe precum exploatarea instalației electrice cu defecțiuni și continuarea funcționării fără autorizației de securitate la incendiu.