Într-o relatare tristă, profesorul de istorie Adrian Horodnic din Bacău a povestit experiența uluitoare în încercarea de a primi diploma de onoare și o sumă de bani de la Primăria Bacău, pentru cei 50 de ani de căsnicie.
Profesorul dezvăluie o serie de întâmplări absurde și frustrante, care ilustrează birocrația și lipsa de profesionalism întâlnite în Primăria Bacău.
Redăm integral postarea profesorului Adrian Horodnic.
–––––
„Merg pe ’75. Recent am contabilizat 50 de ani de căsnicie. Cu bune și rele, ca-n familie. M-am lăsat îndemnat să dau curs inițiativei Consiliului Local Bacău (concretizată prin Hotărârea nr.552 din 27 decembrie 2023 ) prin care la acest jubileu se oferă o diplomă și o sumă de bani. Am adunat actele necesare (în copie xerox, conform procedurii) și:
21 februarie 2024.
1. Deplasare la Primăria Bacău (str.Pictor Aman nr.94 C) pentru a înregistra cererea. Intru. La parter, în dreapta, acces nerestricționat: o sală fără birouri. Privesc spațiul și spre stânga văd o ușă și o firmă: REGISTRATURA. Aștept încuviințarea pentru accept. Două birouri, doi registratori. Abordez cuviincios pe cel mai apropiat. Nu se uită pe cerere și sec:
-Registratura e pe strada Nicolae Titulescu! Cine v-a trimis aici ? (ton ferm, de reproș, totuși acceptabil)
-…. ? Bună ziua!
2. Strada Nicolae Titulescu nr.3: Centrul de Informare pentru Cetățeni. Acces, portar amabil, bon de ordine (005). Imediat sunt primit la biroul nr.2. Doamna, aproape amabilă, vede actele, dar puțin încurcată îmi spune :
-Mergeți pe strada Ștefan cel Mare, la Direcția de Asistență Socială! Acolo se depun astfel de cereri.
-…Bună ziua !
3. Direcția de Asistență Socială, str.Ștefan cel Mare nr.17 A. Portar (o doamnă).
-Unde mergeți ?
-La registratură.
-Drept în față.
Registratura. În spatele biroului două doamne.Mă adresez celei mai în vârstă. Vede actele și:
-La biroul 4!
4. Direcția de Asistență Socială , str.Stefan cel Mare nr.17 A, biroul nr.4.
O doamnă care mi-a fost elevă…
După ce vede actele :
-Știți, trebuie și certificatul de căsătorie, în original.
-Cum? Nu înțeleg!
Dialog încheiat. Acasă, iau certificatul și revin.
5. Direcția de Asistență Socială, str.Ștefan cel Mare nr.17 A, biroul nr.4
-Trebuie să punem o ștampilă pe certificatul de căsătorie, pentru ca să nu mai puteți solicita încă o dată același serviciu (drept).
-Dar dacă depuneam online? E legal ce faceți? Ce reglementare prevede această procedură ?
-Sunt dispoziții ce țin de ordinea internă.
Și astfel m-am ales cu o ștampilă pe verso certificatului de căsătorie (cu ,,DIRECTIA DE ASISTENTA SOCIALA A MUNICIPIULUI BACAU, NR….., Ziua…..Luna….Anul….”). Demersul meu a durat puțin peste două ore și jumătate. Am parcurs aproape 6 km. Asta se întâmplă într-un oraș european (,,limba de lemn”) condus de un primar cu strălucite studii doctorale. Primar pe care l-am salutat de oricâte ori l-am întâlnit (la Don Bosco, în Parcul Catedralei, în fața Școlii Al.I.Cuza…). Nu mi-a răspuns niciodată. De fapt, mi-a răspuns azi prin procedura rezervată unui moment omagial dedicat unor vârstnici care chiar cred că autoritățile locale doresc să-i felicite pentru o situație ce chiar merită: stabilitatea familiei, baza civilă a societății. Azi din niciun birou nu am primit altceva decât indiferență (mă așteptam la un dialog măcar decent și cooperant și chiar la un fel de felicitare…). Cred că pot sintetiza: prostie, dispreț, abuz.
Prezentul text nu este un pamflet.”
Domnule profesor, noi, cei care nu l-am votat niciodata dar totuși a ieșit primar, ne cerem scuze. Dacă vă ajută cu ceva, vă pot spune că nici mie nu mi-a răspuns la bună ziua, niciodată!
Mai este puțin, scăpăm!
Dumnealui și-a făcut cunoscută”situația”în presă ,poate ar trebui să terminăm cu ipocrizia! Genul acesta de situații sunt întâlnite zilnic, de fapt câți sunt mulțumiți(fericiți) după interacțiunea cu funcționari publici oricare ar fi biroul?
Un profesor emblematic pentru Bacau,respect!Din pacate,functionarii nu v-au recunoscut,ma rog,comportamentul e gresit oricine ar fi fost..insa mai mult in cazul dvoastra
100% adevarat tot ce spune