Guvernul a prezentat strategia pentru autostrazi. Brasov – Bacau a luat locul autostrazii Tg. Mures – Iasi in planurile Executivului

0

Prim-ministrul Victor Ponta a prezentat marţi grupurilor parlamentare ale USL „Strategia de dezvoltare a reţelei de autostrăzi 2014-2018”. Anual va fi alocată construcţiei de autostrăzi o sumă cuprinsă între 750 de milioane şi un miliard de euro, Parlamentul şi Guvernul urmând să decidă în fiecare an în ce direcţie alocă această resursă suplimentară, a declarat Ponta.

Harta Autostrazi Bc-brasovCele patru surse de finanțare sunt TEN-T coeziune – fonduri europene, tronsoane finanțabile din fondurile de coeziune (3 miliarde euro, pentru perioada 2014- 2020), TEN-T dezvoltare regională – fonduri europene, tronsoane finanțabile din fondurile de dezvoltare regională (1,8 miliarde euro, pentru perioada 2014-2020), concesiune/parteneriat public-privat – fonduri private și fonduri de la buget (fondurile de la buget nu pot depăși 49%), statul român – fonduri de la bugetul de stat, din fondul creat în urma indexării accizei pe combustibili (circa 750 milioane euro anual). În prezent, România are puțin peste 500 km de autostradă, dintre care 230 km inaugurați în mandatul actualului guvern, în 2012 şi 2013.

Tronsonul de autostrada Brasov – Bacau, a carui promovare de catre PSD a suscitat discutii intense sanul USL, pare sa fi luat fata definitiv autostrazii Tg. Mures – Iasi, ceruta insistent de liberalii ieseni masati in jurul lui Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor. Dan Sova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura a declarat duminica trecuta la Iasi ca Executivul urmareste unirea Moldovei cu Transilvania prin intermediul autostrazii Brasov – Bacau, care va avea o prelungire pana la Iasi.

“Se urmareste unirea Moldovei cu Transilvania, prin autostrada Iasi-Targu Mures, dar se urmareste si unirea Moldovei cu centrul tarii, respectiv Bacau-Brasov. Aceasta din urma se va realiza din fonduri de dezvoltare regionala si se va incredinta undeva la jumatatea anului 2015. Acolo nu exista studii de fezabilitate, trebuie facute licitatii. In 2015 se va atribui lucrarea”, a afirmat Sova (citeste mai multe AICI).

 

 

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.