Fostă grefieră a Tribunalului Bacău, condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare

0

Viorica Stanciu, fostă grefieră a Tribunalului Bacău anchetată pentru fapte de corupție, a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel Bacău. Judecătorii Curții au decis să admită apelul declarat de DNA Bacău, care a contestat sentința instanței de fond, Tribunalul Neamț, ce i-a aplicat lui Stanciu – în aprilie 2015 – o pedeapsă cu suspendare. Curtea de Apel a decis vineri să înlăture caracterul suspensiv al pedepsei aplicate la fond, astfel încât fosta grefieră a Tribunalului Bacău urmează a fi încarcerată. Stanciu era investigată de procurorii anticorupție în relație cu mai multe infracțiuni, de la complicitate la cumpărare de influență până la traficul de influență. 

curte apel bcInfracțiunile comise de Viorica Stanciu, spun procurorii, au gravitat în jurul dosarului unui cunoscut evazionist nemțean, Marius Crăciun. Grefiera a fost reținută de DNA în decembrie 2014, când oamenii legii au pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Beneficiind de complicitatea lui Sorinel Voroneanu, coinculpat în dosar, Stanciu a pretins și primit de la sora evazionistului Crăciun o sumă de bani, lăsând să se înțeleagă că își poate exercita influența asupra judecătorilor din cadrul Curții de Apel Bacău și, astfel, să-i determine pe aceștia să pronunțe o hotărâre favorabilă inculpatului Marius Crăciun, aflat de mai mult timp în arest preventiv în Bacău.

Traficul de influență promis de grefiera Stanciu viza fie obținerea unei hotărâri de punere în libertate a lui Crăciun, fie o hotărâre de înlocuire a detenției provizorii cu o altă măsură cu caracter preventiv (arestul domiciliar, control judiciar etc). Suma pretinsă inițial de Stanciu a fost apreciată la 10-20.000 euro, ulterior fiind fixată la 50.000 euro, discuțiile cu Andreea Elena Crăciun având loc în luna septembrie 2014 (citește mai multe AICI).

grefierLa începutul lui aprilie 2015, instanța de fond – Tribunalul Neamț – a condamnat-o pe Stanciu la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Pe lângă pedeapsa cu suspendare, Tribunalul Neamț a fixat fostei grefiere o perioadă de încercare de 3 ani (citește AICI). Într-o situație similară s-a aflat și sora lui Crăciun, aceasta fiind condamnată de instanța nemțeană la 2 ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de 3 ani. Judecătorii au fost mai aspri cu ceilalți inculpați, Sorinel Voroneanu și Constantin Stroia primind câte 4 ani de închisoare.

DNA Bacău a apelat sentința pronunțată de Tribunalul Neamț, dosarul ajungând pe rolul Curții de Apel Bacău, ultima instanță de judecată în dosar. Judecătorii Curții s-au dovedit neiertători cu fosta grefieră a Tribunalului Bacău, înlăturând caracterul suspensiv al pedepsei de la fond și condamnând-o pe Stanciu la închisoare cu executare, 2 ani și 8 luni la număr. Voroneanu a fost condamnat la 4 ani de închisoare, respectiv 4 ani de interzicere a unor drepturi prevăzute la art. 66 din Codul Penal.

Hotărâre Curtea de Apel Bacău – 21 august 2015

„4. Condamnă pe inculpata STANCIU VIORICA, după cum urmează: – la pedeapsa principală de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit.a,b,g C. pen. pentru săvâr?irea infrac?iunii de trafic de influenţă prevăzută de art. 291 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală. – la pedeapsa principală de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit.a,b,g C. pen. pentru săvâr?irea infrac?iunii de complicitate la trafic de influenţă prevăzută de art. 48 C. pen. raportat la art. 291 C. pen. şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 396 alin. 10 C. pr. pen.. În temeiul art. art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 3 lit. A c. pen., contopeşte pedepsele aplicate inculpatei Stanciu Viorica, urmând ca aceasta să execute pedeapsa principală mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit.a,b,g C. pen. Pedeapsele de executat de către inculpata Stanciu Viorica 2 ani şi 8 luni închisoare (principală) şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit.a,b,g C. pen.(complementară). 5. Înlătură dispoziţiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatei Stanciu Viorica

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.