Grefiera Viorica Stanciu, reținută pentru trafic de influență în relație cu dosarul evazionistului nemțean Marius Crăciun

1

Viorica Stanciu, grefieră la Tribunalul Bacău, era cercetată de procurorii anticorupție în relație cu mai multe infracțiuni, de la complicitate la cumpărare de influență până la traficul de influență. Aceasta a fost reținută joi dimineața (ora 11.00) de DNA Bacău. Una din cercetările efectuate de procurori vizează un posibil trafic de influență, ce urma să fie făcut pe lângă magistrați din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea obținerii unei hotărâri de punere în libertate a inculpatului Marius Crăciun. Acesta din urmă este un evazionist cu state vechi din județul Neamț, aflat – de mai mult timp – în arest preventiv în Bacău. Potrivit unor surse din justiția băcăuană, grefiera Stanciu figurează drept suspendată din funcție încă de la 11 decembrie 2014. 

euro baniPunerea în mișcare a acțiunii penale pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în cazul evazionistului Marius Crăciun, s-a consumat pe 18 decembrie,  procurorii DNA susținând – conform Ordonanței de reținere a Vioricăi Stanciu – că grefiera de la Tribunalul Bacău, beneficiind de complicitatea lui Sorinel Voroneanu, a pretins și acceptat de la Andreea Elena Crăciun o sumă de bani, lăsând să se înțeleagă că își poate exercita influența asupra judecătorilor din cadrul Curții de Apel Bacău și, astfel, să-i determine pe aceștia să pronunțe o hotărâre favorabilă inculpatului Marius Crăciun, aflat de mai mult timp în arest preventiv în Bacău.

Traficul de influență promis de grefiera Stanciu viza fie obținerea unei hotărâri de punere în libertate a lui Crăciun, fie o hotărâre de înlocuire a detenției provizorii cu o altă măsură cu caracter preventiv (arestul domiciliar, control judiciar etc). Suma pretinsă inițial de Stanciu a fost apreciată la 10-20.000 euro, ulterior fiind fixată la 50.000 euro, discuțiile cu Andreea Elena Crăciun având loc în luna septembrie 2014. Procurorii anticorupție solicită arestarea pe 29 de zile a grefierei, alături de coinculpații Sorinel Voroneanu, Constantin Stroia și Andreea Elena Crăciun. Dosarul urmează a fi judecat în cursul serii de joi, la Tribunalul Bacău. 

Evazionistul Crăciun, ținut în detenție de Curtea de Apel Bacău 

craciun danMarius Crăciun (foto) este un nume cu rezonanță în peisajul evazionist din zona județului Neamț. În iunie 2013, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a lui Crăciun într-un vast dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu calculat la peste 1 milion de euro. Potrivit unui comunicat dat publicității de DNA, la 6 iunie 2013, Marius Crăciun era acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, având ca obiectiv obținerea unor sume de bani din comercializarea combustibililor.

„În perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a iniţiat şi constituit un grup infracţional împreună cu inculpaţii Varga Florin-Irinel, Cristea Eduard-Vasile şi alte persoane, grup la care au aderat inculpaţii Varga Cosmin, Nicula Constantin Claudiu şi Fichitiu Andrei Ştefan. Grupul a fost constituit în vederea obţinerii unor importante sume de bani prin derularea unor ample operaţiuni de comercializare de combustibili, prin intermediul societăţilor comerciale Romspeed Downstream SRL/ Romest One Spedition SRL şi Focus Petroil SRL. Concret, inculpatul Crăciun Marius, în calitate de administrator de fapt al societăţilor comerciale Romspeed Downstream SRL, Romest One Spedition SRL şi Focus Petroil SRL, a înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, operaţiuni fictive sau a omis să evidenţieze în actele contabile ori în alte documente legale operaţiuni comerciale constând în restituirea unor sume de bani de către un furnizor din Bulgaria (…) Prejudiciul total creat bugetului de stat este de 4.687.929 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. O parte din banii obţinuţi prin evaziune fiscală au ajuns în posesia inculpaţilor Crăciun Marius şi Fichitiu Andrei Ştefan prin retrageri de numerar justificate de operaţiuni comerciale fictive”, se precizează în comunicatul DNA amintit (citește comunicatul complet – AICI). 

Simptomatic, Marius Crăciun a fost de negăsit, oamenii legii dându-l – într-un final – în urmărire generală/internațională. Fugarul a fost reperat, în cele din urmă, în Franța, polițiștii francezi trimițându-l în țară în august 2013, la vreo două luni de la pronunțarea măsurii preventive de către judecătorii Tribunalului Bacău. Crăciun a fost încarcerat la Bacău, de la momentul instituirii arestului preventiv inculpatul ducând o continuă „luptă” cu judecătorii băcăuani, în speranța înlăturării stării de detenție și/sau înlocuirii acesteia cu o măsură preventivă ceva mai confortabilă (ex. arestul la domiciliu). În malaxorul eforturilor lui Crăciun a picat și avocatul băcăuan Cristian Cojocaru, acesta din urmă figurând ca inculpat într-un dosar vizând un pretins trafic de influență exercitat, pe lângă judecătorii Curții de Apel Bacău, în numele evazionistului nemțean. Dosarul a fost lucrat de aceeași structură a DNA Bacău.

Potrivit unui comunicat dat publicității de DNA în iulie 2014, „în perioada iunie-octombrie 2013, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bacău, inculpatul Cojocaru Cristian le-a pretins inculpaților Crăciun Marius și Simion Nadina, direct și prin intermediul inculpatului Coroamă Codrin Constantin, o sumă de bani inițial necuantificată, ulterior apreciată ca fiind mai mare de 50.000 euro, iar în final stabilită la 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea determinării acestora să pronunțe o hotărâre favorabilă, de punere în libertate a inculpatului Crăciun Marius, cercetat în stare de arest preventiv într-un dosar instrumentat de D.N.A.-S.T. Bacău (arestat în lipsă la data de 31 mai 2013, încarcerat efectiv la data de 7 august 2013, ulterior trimis în judecată în stare de arest preventiv, la data de 18 decembrie 2013)”.

La începutul lui decembrie 2014, Tribunalul Bacău, instanță unde Viorica Stanciu lucra ca grefier, a admis o solicitare a lui Crăciun, dispunând înlocuirea arestului preventiv (detenție) cu măsura arestului domiciliar. Pe 8 decembrie, Curtea de Apel Bacău a desființat în totalitate hotărârea luată la Tribunal, dispunând menținerea – în continuare – a măsurii arestului preventiv în cazul inculpaților Marius Crăciun și Dragoș Cosmin Bârlădeanu (Hotărâre 183/2014 din 8 decembrie 2014). La 11 decembrie a.c., inculpata Viorica Stanciu a fost suspendată din funcția de grefier al Tribunalului Bacău, iar după o săptămână DNA Bacău a intrat pe fir solicitând arestarea acesteia pentru infracțiuni precum traficul de influență sau complicitatea la cumpărare de influență.

*Sursă foto grefier: ARHIVĂ

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Sa se verifice ultimile dosare in care a lucrat aceasta grefiera , cum „opera erori in redactare” , nume de experti, de societati comerciale, care conduceau la prelungirea actului de justitie. Sa spuna doamna cum facea aceste erori, cine o indemna sa le faca……..

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.