EXCLUSIV. Roxana Mironescu, fost viceprimar al Bacăului: „Repartiția locuinței a fost făcută direct de domnul primar, fără respectarea procedurii legale”

1

Fost viceprimar al municipiului Bacău, Roxana Mironescu a declarat în exclusivitate pentru Bacau.NET că repartiția locuinței care a condus la trimiterea în judecată, de către DNA, a primarului Romeo Stavarache a fost aprobată chiar de acesta. Mironescu, acuzată de Stavarache că ar fi semnat contractul incriminat de procurorii anticorupție, a mai spus că dosarul DNA nu vizează vânzarea apartamentului către Gheorghe Muntianu, ci tocmai neregulile pe seama cărora acestuia i-a fost repartizată locuința. Repartiția apartamentului, a arătat Roxana Mironescu, s-a făcut în 2008, când aceasta nu ocupa funcția de viceprimar. 

roxana mironescu, ziarul de bacauÎn 2008, Gheorghe Muntianu – un apropiat  al primarului Romeo Stavarache – primea de la Primăria Bacău una dintre locuințele aflate în fondul locativ de stat. Locuința i-a fost repartizată lui Muntianu în condițiile în care situația materială a acestuia nu reprezenta semnalmentele unui caz social. Ba, dimpotrivă. Presa locală dezvăluia în mai 2009 că Muntianu, fost militar de carieră, beneficia de o pensie frumușică, precum și de salariu de la Primărie, instituție în cadrul căreia activa ca șef al Serviciului de administrare a Fondului Locativ (citește mai multe AICI).

DNA a intrat pe fir, luând în colimator repartizarea dubioasă a locuinței către un șef din Primăria Bacău. Cazul s-a extins, în condițiile în care repartiția locuinței către Muntianu a fost semnată direct de primarul în exercițiu la acea dată, Romeo Stavarache, fără a mai fi trecut prin Comisia de aprobare a repartițiilor de locuințe sociale. DNA i-a trimis în judecată atât pe Stavarache, cât și pe Muntianu, apropiatul său. Lor li se adaugă șeful Patrimoniului din cadrul municipalității, Gavril Pircu, de asemenea trimis în judecată de procurorii anticorupție (citește, pe larg, AICI).

Într-o declarație dată portalului de știri Ziare.com, primarul Bacăului s-a disculpat, afirmând că presupusul contract incriminat de DNA ar fi fost semnat de un viceprimar, nicidecum de el. „E magarie mare de tot, asa ceva n-am vazut niciodata. Oamenii astia au inceput urmarirea penala in 2009 pe un contract care nici macar nu era semnat de primarie si care a fost semnat in 2010, dar nu de mine, ci de viceprimar! Eu aveam o nota interna semnata acolo”, a declarat Stavarache, citat de Ziare.com (citește AICI).

Surse judiciare au confirmat pentru portalul de știri Bacau.NET că ambii foști viceprimari ai Bacăului – Dragoș Luchian (în prezent senator) și Roxana Mironescu (profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău) – au dat cu subsemnatul la DNA. Mironescu a declarat pentru Bacau.NET că repartizarea apartamentului, în mod ilegal, către Gheorghe Muntianu a fost făcută direct de primarul Romeo Stavarache. Mironescu a mai spus că la data repartizării locuinței, nu se afla în Primăria Bacău în funcția de viceprimar.

„Dânsul (n.r. – primarul Romeo Stavarche) vrea să-și spele imaginea exact acum când se pregătește să candideze la europarlamentare. La momentul la care s-a dat repartiția locuinței eu nu eram în Primărie. Vorbim de anul 2008. Repartiția acelei locuințe a fost semnată de domnul primar, direct din biroul domniei sale, fără să se respecte procedura legală”, a declarat Roxana Mironescu. Fostul viceprimar a adăugat că repartiția discreționară semnată de Stavarache nu este singurul caz de acest fel și că în istoria Primăriei Bacău mai sunt astfel de situații.

„Nu este singurul caz de repartiție dată direct de primar, fără să se mai treacă prin Comisia de specialitate. Probabil acea repartiție s-a semnat în euforia victoriei de la alegerile locale din  2008. Cumpărarea locuinței a fost aprobată de Consiliul Local, dar nu a mai avut loc din cauza unor probleme la documentație. Subiectul anchetei DNA nu este vânzarea locuinței, ci modul în care a fost repartizată inițial. Muntianu ar fi trebuit să știe care este procedura legală, mai ales că a fost șef al Fondului Locativ”, a mai spus Mironescu. Ea a recunoscut că a dat declarații la DNA și că trimiterea în judecată a tripletei Muntianu, Stavarache, Pircu atestă că procurorii au urmărit îndeaproape firul neregulilor.

Într-un comunicat dat publicității joi după-amiaza, primarul Bacăului susținea că mulțumită vigilenței sale contractul incriminat de DNA a fost stopat. „Fapta pentru care sunt acuzat nu există și n-a existat niciodată, tocmai datorită mie, care am dispus personal rezilierea contractului de închiriere și stoparea procedurii de încheiere a contractului de vânzare – cumpărare a unui apartament”, precizează comunicatul semnat de primarul Bacăului, Romeo Stavarache.

*Sursa foto: Ziarul de Bacău

Comentarii

1 comentariu

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.