EXCLUSIV. Prejudiciu de peste 2 milioane euro descoperit de Curtea de Conturi în contractele de furnizare gaz încheiate de CET Bacău cu C Gaz Energy & Distribuție

0

Un raport de audit finalizat de Camera de Conturi Bacău la mijlocul lui decembrie relevă existența unui prejudiciu de peste 2 milioane euro (9,23 milioane lei) în contractele de furnizare a gazului încheiate de CET SA Bacău și societatea C Gaz Energy & Distribuție. Auditorii Camerei de Conturi au ajuns la concluzia că tarifele la gaz practicate de intermediarul C Gaz au crescut, în medie, cu peste 12 la sută, fapt ce a antrenat „majorarea nejustificată” a cheltuielilor de exploatare cu suma indicată anterior. În septembrie 2013, CET SA Bacău intra pe șest în insolvență, rupând relațiile contractuale cu furnizorul tradițional de gaz, E.ON Energie România SA, entitate față de care societatea de termoficare înregistra datorii de peste 28 milioane lei (aproximativ 7 milioane euro). În 2014, CET a intrat în faliment, serviciul de termoficare fiind reorganizat în jurul unui nou operator înființat de municipalitatea băcăuană, Thermoenergy Group. Raportul Camerei de Conturi îi indică pe Neculai Olaru (fost director general) și Marius Stănilă (fost director comercial) drept artizanii contractului cu C Gaz, „combinație” în urma căreia CET s-a ales cu prejudiciul de 9,23 milioane lei. 

curte conturiAuditorii Camerei de Conturi Bacău au făcut o veritabilă investigație în „măruntaiele” contractelor de furnizare a gazului derulate de CET SA, fostul operator de termoficare al orașului. Aceștia au descoperit că Olaru și Stănilă negociau pe ascuns cu C Gaz Energy & Distribuție, încă dinainte de intrarea în insolvență a CET SA, în condițiile în care societatea de termoficare acumulase datorii de 28 milioane lei către E.ON Energie România, socotit de auditorii Camerei de Conturi drept „furnizorul tradițional” de gaz al CET. În septembrie 2013, CET SA a intrat în insolvență, în cererea admisă de Tribunalul Bacău fiind invocate, între altele, chiar datoriile astronomice acumulate în contractele de furnizare a gazului.

Surpriză, însă! Înțelegerea convenită cu noul „furnizor” C Gaz Energy & Distribuție a condus la creșterea semnificativă a cheltuielilor cu gazul consumat de CET. Potrivit raportului de audit al Camerei de Conturi, cheltuielile au crescut în medie cu peste 12 la sută, fapt ce a generat cheltuieli suplimentare în sumă de 9,23 milioane lei. Mai mult, negocierile cu C Gaz au fost demarate de Olaru și Stănilă fără existența unei hotărâri în acest sens a Consiliului de Administrație de la CET Bacău.

cet Bc„Negocierile au fost demarate de conducerea executiva incepand cu data de 01.08.2013, desi Consiliul de Administratie al SC CET SA a aprobat un astfel de demers abia in data de 27.09.2013, data la care a fost adoptata Hotararea 921. Pentru Contractul nr  55/6388/30.09.2013 incheiat cu  SC C Gaz & Energy Distributie SRL prin administrator Peter Braun si conducerea entitatii verificate,  nu s-a facut dovada transparentei stabilirii tarifelor, contractul fiind incheiat de entitatea controlata prevalandu-se de prevederile Ordonantei de urgenta nr. 34 din 19 aprilie 2006 (*actualizată*) privind atribuirea contractelor de achizitie publica, se precizează în raportul de audit al Camerei de Conturi.

Documentul conține și o comparație amplă între tarifele la gaze practicate de E.ON Energie și C Gaz, rezultând că între noiembrie 2013 și decembrie 2014 societatea C Gaz a livrat către CET Bacău gaz în valoare de 83,78 milioane lei (aproximativ 20 de milioane de euro).

„Avand in vedere faptul ca negocierile cu SC C-Gaz & Energy Distributie SRL au fost demarate anterior notificarii primite de la E-ON Energie Romania SA, faptul ca Municipiul Bacau a avut cunostinta de sistarea alimentarii cu gaze naturale insa nu a procedat ca in anul 2014 cand a preluat datorii ale SC CET SA Bacau catre furnizorul C-Gaz & Energy Distributie SRL, faptul ca organele de conducere executiva ale CET SA Bacau, respectiv director general Neculai Olaru si director comercial Marius Stanila,  nu a asigurat achitarea cu celeritate a facturilor E-ON Energie Romania SA indica un management defectuos, avand ca efect prejudicierea societatii. 

Valoarea facturilor de gaze emise de SC C-Gaz & Energy Distributie SRL in perioada 04.11.2013 – 05.12.2014 este in suma totala de 83,786,253.12 lei inclusiv TVA. Proportional, prin contractarea unor tarife majorate in medie cu 12,39%, si rezilierea relatiilor comerciale cu furnizorul traditional a condus la o majorare nejustificata a cheltuielilor de exploatare cu aproximativ 9.236.690 lei”, se mai arată în documentul citat.

Raportul de audit elaborat de Camera de Conturi după „investigațiile” de la CET SA Bacău se încheie cu mai multe recomandări. Una dintre acestea vizează, explicit, situația contractelor de furnizare a gazului. În acest sens, scriu auditorii, UAT Municipiul Bacău, proprietarul companiei de termoficare a orașului, urmează a fi verificat în vederea stabilirii cauzelor care au condus la rezilierea contractului cu E.ON Energie și „acceptarea unor tarife majorate la gazele naturale contractate prin intermediari”.

Artizanii contractului: Marius Stănilă, cumnatul primarului Stavarache, condamnat penal pentru șantaj; Neculai Olaru, omul de casă al edilului băcăuan

Marius Stanila cumnat StavaracheÎn spatele aranjamentului cu traderul de gaz C Gaz Energy & Distribuție se află fostul director comercial al CET SA, Marius Ion Stănilă (foto), cumnatul primarului Romeo Stavarache și Neculai Olaru, fost director general al CET, în prezent consilier județean PNL și director în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB). Ambii fac obiectul unui dosar penal lucrat de DNA Bacău, în care au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu în relație cu decontarea, din banii CET, a serviciilor avocațiale de care a beneficiat Marius Stănilă într-un alt dosar de corupție în care fusese trimis în judecată de DNA.

„La data de 7 ianuarie 2013, în calitate de director general, inculpatul Olaru Neculai, ajutat de inculpatul Hanu Ioan, a încheiat un contract de asistență juridică, prin care SC CET SA Bacău a suportat onorariul, în valoare de 22.000 lei, al unui apărător ales pentru inculpatul Stănilă Marius Ion, într-un dosar penal, aflat pe rolul Judecătoriei Bacău. Prin încheierea acestui contract, Stănilă Marius Ion a obținut un avantaj patrimonial în cuantum de 22.000 lei, reprezentând onorariul apărătorului ales, ce a fost plătit de SC CET SA Bacău, sumă ce reprezintă și prejudiciul cauzat acestei firme”, precizează comunicatul DNA privitor la trimiterea în judecată a celor doi.

Neculai Olaru CETAjuns în CET în urmă cu 10 ani, Stănilă a ispășit deja o condamnare de un an și 4 luni, dată de Curtea de Apel Bacău, pentru comiterea infracțiunii de șantaj (citește mai multe AICI).

De cealaltă parte, Neculai Olaru a fost subprefect și prefect al Bacăului, activând politic în cadrul PDL Bacău, organizație pe care a prezidat-o până când a ales să „dezerteze” în PNL-ul condus de primarul Romeo Stavarache. În 2012 a fost plasat de Stavarache la conducerea CET Bacău, candidând cu succes pe listele USL (nominalizat de PNL) la funcția de consilier județean, mandat pe care-l derulează și astăzi.

Peter Braun, omul din spatele C Gaz, implicat în controversata privatizare a ALRO Slatina

ALRO SLatinaÎn spatele firmei C Gaz se regăsește un oarecare Peter Braun, al cărui nume a ajuns în prim-planul mass-media românești cu prilejul privatizării combinatului de aluminiu ALRO Slatina. Alături de Alexander Krasner și Sam Manaktala, Braun s-a aflat la timona ALRO de unde a demisionat în octombrie 2004. Demisia cu cântec a dat la iveală interesele reale din umbra casei de comerț americane Marco Internațional (ai cărei reprezentanți erau cei trei), prin intermediul căreia obscure interese de afaceri rusești au pus mâna pe combinatul strategic de la Slatina: adevăratul patron al ALRO era, conform unei analize publicate de Ziarul Financiar, un om de afaceri rus, Vitali Misitki. „Mi-am dat demisia insa nu pot sa comentez mai mult decat ce va fi anuntat oficial”, declara Peter Braun pentru Ziarul Financiar la ora demisiei de la ALRO (citește AICI).

În octombrie 2014, portalul Bacau.NET publica o analiză privitoare la modul în care CET SA a derulat contractul de furnizare a gazului cu C Gaz Energy & Distribuție, în situația în care datorii la gaz de 11 milioane lei urmau să fie preluate de noul operator de termoficare, Thermoenergy Group, înființat de municipalitatea băcăuană după intrarea în faliment a CET SA. Datoriile la gaz fuseseră acumulate într-un context dubios, CET afișând consumuri mari de gaz în perioada verii 2014 când activitatea de termoficare (livrare căldură) nu se realizează (citește mai multe AICI). Societatea C Gaz întreține, din aprilie 2014, un punct de lucru în municipiul Bacău, acesta fiind situat în clădirea de birouri 30th Avenue. Imobilul este deținut de o societate, WOOLTOP SRL, în care socrul lui Romeo Stavarache, Marin Stănilă, deține aproape 10 procente din părțile sociale.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.