EXCLUSIV. Paza șantierului de la Spitalul Municipal, afacere de MILIOANE pentru un consilier județean PNL

1

Societatea Euro-Mar SRL din Bacău, controlată de consilierul județean Costică Marcu (PNL), asigură de aproape 10 ani paza șantierului de la Spitalul Municipal. Contractul de prestare servicii pază a fost încheiat începând cu toamna lui 2007, când Marcu figura consilier local din partea PC. În octombrie 2013, ICCO SRL, societatea de construcții din Brașov care ridică Spitalul Municipal, a intrat în insolvență, firma lui Marcu instalându-se la masa credala cu o creanță de peste 1 milion de lei. Suma provine din neachitarea de către ICCO a serviciilor de pază facturate de Euro-Mar în intervalul 2010-2013, la aceasta adăugându-se penalități de întârziere pentru facturile din perioada 2008 – 2010. În 2012, după o prezență episodică la conducerea PP-DD Bacău, Costică Marcu a candidat pe listele USL-PNL la consiliul județean. Apropiat de Romeo Stavarache, Marcu obținea de la Primăria Bacău – în 2009 – prin intermediul aceleiași Euro-Mar SRL un contract de peste 720.000 de lei, având ca obiectiv dotarea cu aparatură de supraveghere video a 61 de unități școlare din oraș. Chestionat pe tema contractului de pază de la Spitalul Municipal, consilierul PNL declară acum că nu-și mai amintește valoarea exactă a contractului dar că – în pofida intrării în insolvență a ICCO – societatea sa asigură, pe mai departe, paza șantierului. 

spitalLa 5 februarie 2007, Costică Marcu depunea un Raport de activitate din postura de consilier local al Partidului Conservator în care descria, lapidar, obiectivele pe care le viza în mandatul său de ales al băcăuanilor. „Pentru anul în curs (2007) doresc să particip la dezbateri publice ce vizează interesele comunității, să propun administrației locale soluții europene pretabile pentru municipiul Bacău, ținând cont în primul rând de nevoile cetățenilor din municipiul Bacău”, scria consilierul local PC.

Anul 2007 avea să fie de bun augur pentru Costică Marcu: la 11 octombrie 2007, firma acestuia – Euro-Mar SRL (click foto) – bătea palma cu ICCO SRL, constructorul Spitalului Municipal, pentru un contract de pază pe termen lung al viitorului șantier. Contractul s-a încheiat imediat după începerea lucrărilor, cu Marcu pe post de membru în Consiliul Local Bacău, for deliberativ ce stabilea cuantumul sumelor de bani ce urmau să ia drumul proiectului medical amintit.

Povestea a mers aproape ca unsă vreme de ani buni, însă în 2013 societatea brașoveană de construcții ICCO SRL – liderul consorțiului care construia spitalul – a intrat în insolvență, iar odată cu impasul constructorului, șantierul de la Spitalul Municipal într-un blocaj pe care-l resimțim până astăzi.

Buletinele de insolvență ce au însoțit procedura insolvenței ICCO SRL – societate aflată în prezent în reorganizare, după ce instanța brașoveană a admis planul administratorului Casa de Insolvență Transilvania – dau măsura magnitudinii combinațiilor pe bani publici făcute pe seama șantierului de la Spitalul Municipal. Firma de pază a penelistului Marcu apare în tabelul definitiv al creanțelor cu suma de 1,075 milioane lei (aproximativ 250.000 de euro), creanță rezultată din neplata mai multor facturi aferente perioadei 2010 – 2013, precum și din aplicarea unor penalități de întârziere.

În aprilie 2008, la mai bine de jumătate de an de la parafarea înțelegerii dintre ICCO și Euro-Mar, Costică Marcu a demisionat din Consiliul Local Bacău. După un periplu pe la șefia unor partide mai degrabă obscure, anul 2012 îl surprinde pe Marcu revenind la matcă: el candidează cu succes pe lista USL, nominalizat de PNL, pentru funcția de consilier județean. Astăzi activează în grupul PNL din cadrul Consiliului Județean Bacău.

„Nu țin minte valoarea totală a contractului. Facem pază și acum”

Costica-Marcu-PNLAnii au trecut, iar acum Marcu nu-și mai amintește valoarea totală a contractului de pază a șantierului de la Spitalul Municipal. Consilierul PNL speră, în schimb, să-și recupereze banii de la ICCO. Paradoxal, contractul de pază merge mai departe, deși ICCO are restanțe de plată semnificative față de Euro-Mar. Costică Marcu (foto: Ziarul de Gardă) aduce lămuriri: liderul asocierii de firme care construiește spitalul s-a schimbat – nu mai este ICCO, este Integrine. De aici, unele garanții că firma de pază își va încasa banii.

„Executăm pază până la finalizarea recepției și predarea spitalului către beneficiar. S-au reorganizat acum, e un consorțiu în care ICCO nu mai are un cuvânt greu de spus. Liderul este Integrine. Am avut și câte 12-13 oameni angajați pe paza șantierului, în ture de zi și de noapte. Aștept să se închidă procedura și să-mi recuperez acei bani. Am făcut pază de la începutul, începutului, de la temelie și până la lucrarea în sine. A trecut mult timp și nu mai știu valoarea totală a contractului. Nu știu de ce s-au încurcat lucrurile. Ne-am înscris cu acea creanță și penalități”, a recunoscut administratorul Euro-Mar.

Marcu își amintește și de aparatura și echipamentele medicale depozitate, conform spuselor sale, „în încăperi de la parterul spitalului”. Paza echipamentelor medicale ar fi fost una specială. „Aparatura medicală este depozitată separat, în încăperi sigilate. Numai beneficiarul intră acolo. Avem și un sistem de semnalizare să știm cine și când intră acolo. Încăperile sunt la parterul clădirii”, a mai spus el.

Nu se simte în conflict de interese. Secretarul Popovici: „No comment”

Afacerea serviciilor de pază la șantierul Spitalului Municipal îl expune pe consilierul liberal rigorilor legislației ce guvernează conflictul de interese (Legea 161/2003). Practic, din postura de membru al Consiliului Local Bacău – for deliberativ ce aprobă bugetele anuale ale municipalității, fixând, între altele și finanțarea lucrărilor de la Spitalul Municipal – Costică Marcu a girat sumele de bani plătite către ICCO și, de aici, către propria firmă de pază, în temeiul
contractului încheiat în toamna lui 2007.

Popovici OvidiuConsilierul afirmă că nu se află în conflict de interese întrucât firma sa nu a avut contract direct cu municipalitatea băcăuană, ci cu o societatea privată. „Este un contract privat, încheiat cu ICCO, nu cu instituții din subordinea Consiliului Local. Dacă e vreun articol de lege pe care l-am încălcat, vreau să-l văd”, a declarat el. Secretarul municipiului Bacău, Ovidiu Popovici (foto), s-a abținut de la comentarii pe marginea cazului, lăsând de înțeles că Marcu nu are dreptate. „No comment. Cu asta cred că am spus totul”, a declarat, lapidar, Popovici.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău, pe lista creditorilor ICCO

În lista creditorilor ICCO SRL nu se regăsesc doar firme de partid. SJU Bacău figurează cu o creanță de încasat de aproape 40.000 de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea unor facturi de energie electrică neachitate de ICCO de ani buni. Surse apropiate instituției medicale au confirmat pentru Bacau.NET că ICCO a derulat un contract de subfurnizare energie electrică cu SJU Bacău, începând cu 2008. Energia electrică era furnizată de SJU pentru menținerea „în viață” a echipamentelor medicale depozitate, în condiții se pare improprii, la parterul Spitalului Municipal aflat în construcție.

Primăria angajează avocați pentru preluarea șantierului de la Spital

primaria_bacauLa ședința din 7 martie 2016 a Consiliului Local Bacău, aleșii au aprobat un controversat proiect de hotărâre vizând suplimentarea bugetului destinat contractării de servicii avocațiale pe anul în curs. Din expunerea de motive rezultă că municipalitatea se pregătește de proces cu ICCO, litigiul urmând a gravita în jurul predării șantierului către autoritatea contractantă. „Autoritatea contractantă a derulat în perioada 03.09.2007 – 30.06.2014 contractul de antrepriză nr. 36793/03.09.2007 (proiectare și execuție lucrări), pentru construirea obiectivului de investiții «Spital Municipal Bacău». Procedura de preluare a obiectivului este deosebit de complexă, neexistând o prevedere legislativă dedicată speței în cauză, putând avea implicații tehnice, economice și juridice pe care autoritatea contractantă nu le poate identifica”, se precizează în expunerea de motive amintită.

În cadrul unei conferințe de presă organizate la 18 februarie, fostul viceprimar Dragoș Luchian, în prezent senator, scăpa porumbelul pe gură anunțând că șantierul de la Spitalul Municipal va deveni, în curând, subiect de proces. Luchian a susținut că Integrine, noul lider al asocierii de firme ce construiește spitalul, ar refuza predarea amplasamentului către municipalitate. „Nu vor să ne predea proiectul Spitalului Municipal și să putem scoate la licitație restul de lucrări rămase de executat. Suntem oarecum blocați și va fi un litigiu juridic între Primărie și constructor”, a declarat el, vehiculând inclusiv perspectiva unor solicitări de „despăgubiri de o parte și de alta” în privința situației de la șantierul Spitalului Municipal (citește AICI).

Șantierul de la Spitalul Municipal – subiect de campanie electorală

Lucrările la Spitalul Municipal au debutat, triumfalist, în toamna lui 2007. Inițial, obiectivul medical avea un termen de finalizare de doar 18 luni. După aproape 10 ani de la începerea lucrărilor, Spitalul Municipal nu este gata. La inițiativa primarului Romeo Stavarache, dar și a altor exponenți ai administrației locale PNL, municipalitatea a contractat credite împovărătoare, de ordinul zecilor de milioane de euro, pentru susținerea lucrărilor de la Spitalul Municipal.

Contract initialValoarea Spitalului Municipal a crescut dubios în intervalul 2007 – 2011. În toamna lui 2007, Primăria a încredințat contractul privind construirea spitalului unui consorțiu de firme (ICCO – Philips – Integrine) contra sumei de 125,4 milioane lei (fără TVA). Contractul a fost „all-inclusive”, el având prevăzută și componenta de achiziție de aparatură și echipament medicale, componentă ce cădea în sarcina societății Integrine SRL.

În toamna lui 2008, la un an de la organizarea licitației, obiectivul medical s-a scumpit subit. Sub pretext că în faza studiului de fezabilitate au fost omise mai multe lucrări care trebuiau făcute, proiectul tehnic al spitalului afișa o valoare totală a investiției de 160,2 milioane lei (fără TVA), cu 35 de milioane de lei mai mult decât suma la care a fost licitat proiectul.

Spital Municipal Panou electoralÎn 2012, în campania electorală pentru alegerile locale, primarul Stavarache și PNL au defilat cu proiectul Spitalului Municipal, mituindu-i pe alegători cu taloane de analize gratis la un spital nefuncțional, aflat încă în fază de construcție. La acel moment, conducerea municipalității anunța că spitalul va fi dat în funcțiune în noiembrie 2012. De atunci și până azi au trecut 3 ani și jumătate, lucrările de construcție stagnând pe fondul insolvenței ICCO și a neputinței administrației locale de a mișca din loc proiectul.

Conform Buletinului procedurilor de insolvență nr. 9761 din 21 mai 2014, ICCO avea în derulare la 31 martie 2014 contractul de construire a Spitalului Municipal Bacău. Valoarea acestuia se cifra, conform Buletinului amintit, la 97,73 milioane lei, total din care ICCO livrase lucrări în sumă de 65,89 milioane lei. Potrivit documentului citat, restul de lucrări de construcție rămas de executat se ridică la 31,83 milioane lei.

Investiția de la Spitalul Municipal are o valoare actualizată de peste 200 milioane lei. Municipalitatea ar mai avea nevoie de cel puțin 10 milioane euro pentru a termina lucrarea.

 

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Pai omul a pierdut peste un milion de lei pentru ca firma a intrat in insolventa. B?nuiesc ca oamenii cu care a f?cut paza au fost pl?ti?i. Deci a pierdut bani.
    Articolul dvs. se contrazice cu titlul.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.