EXCLUSIV. Curtea de Apel Bacău a desființat dosarul penal în care fostul director al Băncii Transilvania era acuzat de luare de mită. Savin, Buzilă și Lupu, scoși de sub control judiciar

1

Judecătorii Curții de Apel Bacău au admis, vineri, contestațiile formulate de inculpații Marius Savin, Dumitru Buzilă și Mihai Lupu în dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău îi acuzau de luare de mită, dare de mită și complicitate la luare de mită. Instanța a dispus înlăturarea măsurii preventive a controlului judiciar, instituită de Tribunalul Bacău sâmbăta trecută, desființând practic dosarul lucrat de procurori și apreciind drept nefondată solicitarea oamenilor legii de arestare preventivă a celor trei. Conform datelor existente în dosar, procurorii investigau o presupusă mită în valoare de 4098 de lei pe care fostul director al sucursalei Bacău a Băncii Transilvania (BT), Marius Savin, și-ar fi însușit-o prin intermediul societății Ecorecycling Center. În opinia Parchetului, susținere respinsă însă de magistrații judecători, societatea Ecorecycling ar fi fost înființată de cei trei în vederea mituirii lui Savin, astfel încât acesta – din postura de șef al sucursalei BT – să depună eforturi în vederea obținerii unui credit avantajos de către firmă. 

curtea_de_apel_bacauLovitură de teatru în dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău îl acuzau pe Marius Savin, fost director al sucursalei Bacău a BT, de comiterea infracțiunii de luare de mită. Curtea de Apel a admis vineri contestațiile formulate de tripleta Marius Savin – Dumitru Buzilă – Mihai Lupu, împotriva încheierii prin care Tribunalul Bacău i-a plasat pe cei trei, sâmbăta trecută, sub control judiciar.

Mai mult, judecătorii Curții de Apel au respins ca nefondată solicitarea procurorilor de arestare preventivă a celor trei, înlăturând orice măsură preventivă în ceea ce-i privește.

Solutia pe scurt (dosar 3904/110/2015):

ÎNCH. NR. 155/CDL I.În temeiul art. 425/1 alin. 7 pct. 2 lit.a Cod pr.penală admite contestaţia formulată de inc. Savin Ion Marius, Buzilă Dumitru şi Lupu Mihail împotriva încheierii nr. 196/Î din n 14.11.2015 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bacău în dosarul nr. 3904/110/2015.

Desfiinţează încheierea contestată în totalitate şi în rejudecare: Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău de luare a măsurii arestării preventive faţă de inc. Savin Ion Marius, Buzilă Dumitru şi Lupu Mihail şi de luare faţă de inc. SC ECORECYCLING CENTER SRL Buhuşi a măsurii preventive prev. de art.493 al.1 lit.e din C.p.p. II.

În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit.b Cod pr.penală respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău împotriva aceleiaşi încheieri. Conform art. 275 al.3 C.p.p cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20.11.2015.

Procurorii investigau o presupusă mită de 4098 lei

marius savinSâmbăta trecută, Tribunalul Bacău dispunea plasarea sub control judiciar a celor trei inculpați, pe o perioadă de 60 de zile, respingând – la rându-i – solicitarea de arestare preventivă formulată de procurori. Conform încheierii Tribunalului, desființată vineri de Curtea de Apel, procurorii investigau o presupusă mită, în sumă de 4098 lei, pe care Marius Savin (foto) urma să și-o însușească prin intermediul societății Ecorecycling Center. În schimbul banilor, Savin urma să depună eforturi astfel încât societatea să contracteze un credit bancar în condiții avantajoase.

buzila dumitru ddd serv„Inculpații Buzilă Elena Petronela și Buzilă Dumitru (foto) au arătat că această societate a fost constituită în scopul obținerii de fonduri europene pentru dezvoltarea capacității de producției a liniei de sortare deșeuri. Buzilă Dumitru a arătat că această societate a fost gândită ca o formă de asociere între SC DDD SERV SRL care efectuase deja o serie de investiții importante într-o hală de producție în are a fost montată linia tehnologică importată din Italia și SC BIOFEED DISTRIBUTION SRL care a importat aceste utilaje. Potrivit declarațiilor sale, în forma de asociere a fost cooptat și Lupu Mihail, cu un procentaj de 50%, în legătură cu care ar fi auzit că 25% reprezintă contribuția numitului Savin Ioan Marius.

In vederea obținerii fondurilor europene, era însă necesar ca societatea să obțină un rulaj și o cifră de afaceri care să o facă eligibilă pentru accesarea fondurilor europene. De aceea, susțin cei doi inculpați s-a apelat la această variantă a intermedierii raporturilor comerciale între SC BIOFEED DISTRIBUTIN SRL și SC ECORECYCLING CENTER SRL. Această ipoteză la râdul ei nu poate fi însă reținută ca veridică, întrucât nu a existat nici un demers propriu-zis în urma căruia să se urmărească obținerea de fonduri europene de către SC ECORECYCLING CENTER SRL, iar cifra de afaceri a acestei societăți s-ar fi putut mări și în altă manieră, de exemplu: prin interpunerea SC ECORECYCLING CENTER între SC DDD SERV și SC CARPATCEMENT HOLDING SA”, se preciza în Încheierea penală nr. 196/Î/2015 din 14 noiembrie.

În urma unor percheziții făcute la Buhuși, în a doua jumătate a lui septembrie, când procurorii au scotocit prin 18 locații, în conturile Ecorecycling Center s-au descoperit 4098 de lei. Potrivit Parchetului, „persoana juridică SC ECORECYCLING CENTER SRL este în realitate un mijloc prin care Savin Ion Marius a primit suma de 4.098 lei, cu titlu de mită în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu”. 

Avocat: „În 15 ani de practică judiciară penală, nu am trăit un asemenea abuz”

avocat cojocaru cristianPotrivit avocatului Cristian Cojocaru (foto), apărătorul inculpatului Mihai Lupu, decizia Curții de Apel dă în vileag un abuz în serviciu de proporții comis de procurori. „Decizia Curții de Apel vine să consfințească un abuz pe care eu, în 15 ani de practică judiciară penală, nu l-am trăit pe viu și despre care am aflat exlusiv din mărturisirile maeștrilor mei. După o reținere la ceas târziu, într-o vineri, pe baza unui silogism logic al domnului procuror, iată că atât reținerea, cât și acuzația care plana asupra clientului meu s-au dovedit a fi deopotrivă abuzive cât și neteminice. In concreto, decizia Curții de Apel, care a respins în totalitate propunerea de arestare, fără a impune nicio măsură preventivă, arată faptul că magistrații au considerat că nu există nici măcar indicii sau suspiciuni cu privire la pretinsele fapte de care am fost acuzați”, a declarat Cojocaru pentru Bacau.NET.

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Sincer nu -mi propusesem sa fac nici un comentariu ,dar vazand cum se arunca cu noroi intr-un om pe care acei indivizi nici nu l-au cunoscut canva ,ma simt dator sa spun si eu cateva cuvinte ,din punctul de vedere al celui care a colaborat cativa ani buni cu Marius Savin.
    Majoritatea angajatilor ca si mine, fosti colegi cu care am pastrat legatura , stiu si si-au dat seama ca e vorba de o executie a Mafiei ,careia acest om le -a tinut piept in toata perioada cat a condus aceasta banca ,dar majoritatea nu au curaj de frica ca li s-ar putea intampla si lor ceva rau din partea acelor grupari obscure ,Mafia datorita careia nu avem drumuri ,scoli ,spitale si un trai decent ,grupari abonate la banii statului ,specializate in devalizarea bancilor si a institutiilor statului.Acest om a angajat zeci si zeci de absolventi de oameni pe care i -a format astfel incat Sucursala Bacau avea o cota de piata din cate stiu eu cu 50 % peste cea detinuta de BT la nivel national . Dar cum in Romania Mafia conduce din umbra probabil ca astfel de cazuri sunt numeroase si vor mai fi ,iar Romania nu va deveni niciodata un stat european modern ,ramanand o tara la periferia Europei.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.