EXCLUSIV. Cum a plătit CET Bacău milioane de euro pe transportul de cărbune „second hand” provenit din Valea Jiului

0

În 2009, CET Bacău încheia un contract de 3 milioane de euro cu un SRL obscur din Moinești, L&DL Internațional, în vederea efectuării transportului de cărbune energetic necesar activității de termoficare. Cu largul concurs al unei conduceri din care, la acea vreme, făcea parte cumnatul primarului Romeo Stavarache, Marius Ion Stănilă, fost director comercial în cadrul CET, societatea de termoficare s-a achitat de contract, deși cărbunele adus de L&DL era „greu utilizabil” și cu „putere calorifică inferioară”, adică de mâna a doua. Circumstanțele încheierii contractului de transport sunt cu atât mai dubioase cu cât la data semnării contractului L&DL era în prag de insolvență, iar administratorul din umbră al firmei avea la activ o bogată activitate infracțională. 

carbune cetAncheta DNA asupra fostei directoare economice de la CET Bacău, Gabriela Mazilu – acuzată de procurori că a pretins mită 650.000 lei – vine să confirme că falimentul societății de termoficare a avut la origine, între altele, contractele păguboase încheiate de CET cu diverși agenți economici. Cercetările procurorilor anticorupție se învârt în jurul unui asemenea contract, încheiat în vara lui 2009 între societatea de termoficare și un SRL de apartament din Moinești, L&DL Internațional.

Înțelegerea presupunea ca, în schimbul a peste 12 milioane lei, firma din Moinești să transporte către CET cărbunele necesar activității de termoficare. Contractul de furnizare a cărbunelui energetic (nr. 4214) a fost încheiat la 19 august 2009, având valoarea de 12,7 milioane lei, la care se adăuga TVA în sumă de 2,41 milioane. O sumă considerabilă pentru o societate – CET Bacău – aflată la pământ cu propriile finanțe.

cet BcContractul a fost semnat, între alții, de Ioan Olaru, fost director general al CET, Gabriela Mazilu, ex-director economic, dar și Marius Ion Stănilă, fost director comercial al societății de termoficare. Deloc întâmplător, la ceva vreme după semnarea contractului, Stănilă – artizanul acestuia – declara presei băcăuane că tariful cu care a venit L&DL Internațional s-a dovedit de nerefuzat.

„Am incheiat un contract numai pe transport cu L&DL. Cărbunele vine de la SNC Ploiești. O parte îl aduc cu CFR, o parte cu firme private pentru că nu am cum să intru cu CFR pe liniile ferate de la CET. Am primit o ofertă imbatabilă, de 29 de lei pe gigacalorie. La discuții a venit Onorică Palade, managerul general al firmei. Am făcut contract imediat”, declara fostul director comercial al CET.

Transport plătit, deși cărbunele era de proastă calitate

Adresa CET - L DL International - 2009Deși cărbunele adus de L&DL Internațional la CET s-a dovedit de proastă calitate, transportul a fost, totuși, decontat de societatea de termoficare. Dintr-un document recent publicat de poartalul de știri Bacau.NET, respectiv declarația de martor dată la DNA de Onorică Palade, rezultă că societatea de termoficare a plătit, cu relativă greutate, banii pe transport, o parte din sumă luând forma unor cesiuni de creanță în baza cărora CET a decontat sume de bani unor agenți economici indicați de Palade (citește mai multe AICI).

Dintr-o adresă aflată în posesia Bacau.NET (click imagine alăturată), datată 12 octombrie 2009, rezultă că oficialii CET Bacău se arătau nemulțumiți de cărbunele adus de L&DL și Palade, apreciindu-l drept „cărbune greu utilizabil”. Mai mult, potrivit aceluiași document, cărbunele avea o „putere calorifică inferioară” deci greu pretabil pentru activitatea de termoficare. Mai mult, cărbunele provenea de la altă locație decât cel utilizat anterior de CET, respectiv de la exploatarea Motru, din Valea Jiului.

În pofida nemulțumirilor exprimate de conducerea societății de termoficare, firma lui Palade, precum și diverși alți terți, la care L&DL avea datorii, s-au îndestulat cu banii din contractul onorat în final de CET.

Onorică Palade, tovarăș de „combinații” cu controversatul Alin Șimota, fostul șef al PNL Petroșani

simota alinFost polițist în Moinești, Onorică Palade este, în prezent, pensionar al Ministerului de Interne. Numele său apare în mai multe dosare penale, majoritatea tratând infracțiuni de evaziune fiscală. Ceea ce se știe mai puțin este că încrengătura combinațiilor oneroase l-a purtat pe Palade și în vecinătatea controversatului afacerist Alin Șimota (foto), fost lider al PNL Petroșani și, o perioadă, finanțator al echipei de fotbal Jiul Petroșani, aflat într-o relație de „amiciție” cu primarul orașului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Acesta din urmă a fost arestat preventiv anul trecut, după ce a încălcat obligațiile arestului domiciliar, Șimota fiind inculpat într-un dosar de evaziune fiscală lucrat de DIICOT Alba (citește AICI). 

Deloc întâmplător, cărbunele transportat de Palade la CET Bacău provine de la o exploatare minieră din Valea Jiului, adică din altă locație decât cea agreată, până la momentul 2009, de conducerea societății de termoficare din Bacău. Mai mult, surse administrative au confirmat pentru Bacau.NET că Palade ar fi fost băgat la înaintare, pe filiera CET, chiar de către Primăria Bacău, patronul din umbră al L&DL Internațional având discuții, în perioada de dinainte de semnarea contractului cu CET, cu unii oficiali de la conducerea municipalității Bacău, inclusiv cu primarul Romeo Stavarache.

Conducerea CET avea habar de culise

Gabriela-Mazilu-2Pe contractul încheiat cu firma lui Palade nu apare doar semnătura Gabrielei Mazilu (foto), fost director economic acuzat de DNA de luare de mită. Mai mult, din declarația de martor dată de Onorică Palade în fața procurorului rezultă că mita pretinsă de Mazilu, în sumă de 650.000 lei, nu rămânea la ea în integralitate. „Mazilu Gabriela a spus că din acești bani își va opri și ea o parte iar o parte, fără a preciza cuantumul, îi va da altor persoane care au rol decizional la efectuarea plăților. Aceasta nu a nominalizat aceste persoane, dar mi-a dat de înțeles că nu depinde doar de ea efectuarea plăților însă are puterea de a convinge acele persoane să accepte efectuarea plăților”, a declarat Palade la DNA.

Cum la vremea respectivă directorul comercial al CET era Marius Stănilă, artizanul contractului cu L&DL, este de așteptat ca DNA să-și calibreze tirul și în direcția cumnatului primarului Stavarache, mai ales că implicarea acestuia în conducerea CET era de notorietate, Stănilă fiind un adevărat jupân pe plantația termoficării băcăuane.

Marius Stanila cumnat StavaracheStănilă a fost „plantat” în funcția de director comercial al CET în 2005, înlocuindu-l în funcție pe Ionel Palăr, ajuns deputat. Marius Stănila (foto) a ajuns în CET direct de la firma primarului, Prod Cresus. La data instalării în funcție, Stavarache își elogia cumnatul, amintind că acesta a terminat două facultăți și a activat în aviație. „Actualul director de marketing are două facultăți, este economist, a activat în aviație. În general pe noi ne interesează profesioniștii. Oricum eu nu am avut nici un amestec. Nu l-am propus eu. E o problemă efectivă a conducerii CET pe cine angajează”, afirma Romeo Stavarache (citește AICI).

Tot atunci, vizibil nemulțumit de divulgarea relației de familie cu Stavarache, Stănilă declara că angajarea sa la CET nu a avut nimic neobișnuit, fiind în firescul lucrurilor. „Da, sunt cumnatul lui Romeo Stavarache, dar ce vreți să sugerați cu asta? Nu a fost nimic neobișnuit. M-am prezentat la interviu și am fost acceptat”, afirma Stănilă. În mai 2014, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv pe Stănilă la 1 an și 4 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de șantaj (citește AICI). Cumnatul lui Stavarache a formulat recurs în casație, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în toamna lui 2014, acțiunea lui Marius Stănilă.

 

 

 

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.