Edilii Bacaului pregatesc 300.000 lei pentru avocati, in 2013

1

referat_ghiocEdilii Bacaului vor sa cheltuiasca anul viitor pana la 300.000 lei pentru cumpararea de servicii de reprezentare juridica. Potrivit unui proiect de hotarare ce urmeaza a fi dezbatut de CL, municipalitatea ar fi parte in aproximativ 1200 de litigii (!!!). Acestea, conform aceluiasi document, nu pot fi “acoperite” cu personalul incadrat la Serviciul Juridic. Din acest motiv, sustin edilii, se impune – pentru 2013 – contractarea de servicii de reprezentare juridica, bugetul fixat fiind de 300.000 lei (fara TVA).

Dublu fata de septembrie

Impresionanta suma este dubla fata de cea pe care alesii bacauanilor au fixat-o in septembrie, pentru contractarea de servicii avocatesti. Conform unei hotarari aprobate in CL (vezi HCL nr. 217 din 27 septembrie 2012), municipalitatea intentiona sa contracteze servicii juridice in valoare de maxim 150.000 de lei/an bugetar. Motivatia din spatele deciziei asumate in septembrie era ca litigiile pe achizitii publice devin din ce in ce mai numeroase, iar Primaria are nevoie de avocati specializati in acest domeniu. La nici 3 luni, edilii propun o suma dubla.
“Pentru a face fata volumului mare de lucrari si avand in vedere ca specializarea pe anumite domenii intr-un termen scurt nu este posibila, la nivelul Serviciului Juridic (…) sunt necesare resurse umane suplimentare”, se precizeaza in proiectul ce va fi dezbatut de CL pe 27 decembrie.

Pentru ce procese are nevoie Primaria de avocati?

Centralizarea litigiilor in care municipalitatea Bacau este parte atesta ca autoritatea publica e prezenta in putin peste 100 de dosare, nicidecum 1200 asa cum se sustine in expunerea de motive a proiectului amintit. Printre persoanele fizice si juridice cu care se judeca municipalitatea se numara: Dragos Benea (seful Consiliului Judetean), Partidul Democrat Liberal, Transport Public SA, Kaufland, BCR Asigurari, Prefectura Bacau, dar si un numar important de profesori si cetateni ce contesta in instanta de contencios-administrativ acte emise de Primaria Bacau & Consiliul Local.

Din centralizarea litigiilor in care municipalitatea e parte, lipsesc procesele cu miza, asa cum sunt dosarele rezultate in urma controalelor efectuate de Autoritatea de Management (AM) a POS Mediu care a descoperit mai multe nereguli privitoare la cheltuirea fondurilor europene de catre Primaria Bacau. Dosarele, pierdute in cea mai mare parte la Curtea de Apel Bacau, vor lua drumul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar pentru a avea reprezentare profesionista in fata ICCJ, municipalitatea pare constransa sa apeleze la avocati mai scumpi. Miza nu e de ici, de colo, intrucat Primaria a fost obligata, in urma controalelor amintite, sa returneze o parte din banii primiti de la UE pentru retehnologizarea sistemului public de termoficare.

Cine a aparat Primaria pana acum

Liviu Ghioc, avocat Primaria Bacau
Liviu Ghioc, avocat Primaria Bacau

Interesele municipalitatii in litigiile derulate pana in prezent au fost sustinute, in fata instantelor de judecata, de doi avocati: Liviu Ghioc si Valentin Cozma. Contractul de reprezentare prin care acestia au primit bani publici pentru “apararea” municipalitatii a fost tinut la secret de edilii. Acestia au refuzat – in repetate randuri – sa faca publice sumele cu care-i platesc pe avocati, sub pretextul ca una din parti, avocatii insisi (!), nu ar fi de acord cu publicarea acestora. In septembrie, Ghioc declara presei locale ca litigiile rezultate in urma achizitiilor publice sunt mai complexe si ca necesita avocati specializati.  Tot atunci, el preciza ca in 2013 intentioneaza sa renunte la colaborarea cu Primaria Bacau. “Dosarele care sunt apreciate ca fiind complicate ajung la avocat. Primaria are si oficiu juridic si de dosarele mai simple se ocupa juristii. La litigiile importante si dificile se apeleaza la avocat. Intr-adevar, achizitiile publice sunt complicate. Eu nu sunt un specialist in acest domeniu. Am intrat o singura data intr-un astfel de dosar si atunci in fata instantei de fond”, afirma Ghioc.

Pot “cumpara” avocati, desi au juristi angajati

Un amplu audit realizat de Curtea de Conturi a reliefat ca, desi incadreaza zeci de juristi, instituiile publice din Romania si-au facut un obicei nesanatos din a cheltui milioane de euro pe servicii de avocatura, motiv pentru care Guvernul a promovat o ordonanta de urgenta prin care a interzis cumpararea de servicii juridice de catre institutiile care dispun de propriii juristi.

Potrivit Articolului 1 din OUG 26/2012, „Autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare”. Ordonanta precizeaza ca „in situatii temeinic justificate”, pot fi achizitionate servicii de reprezentare si asistenta juridica insa doar cu aprobarea, prealabila, a Consiliului Local.

Cum arata Serviciul Juridic

Conform Organigramei Primariei Municipiului Bacau, Serviciul achizitii publice se afla in subordinea Directiei Tehnice si numara 9 posturi, din care unul de conducere. Directia Tehnica are prevazute 64 de posturi, din care 8 de conducere.
In ceea ce priveste Directia juridica, aflata in subordinea secretarului municipiului, aceasta are prevazut un numar de 50 de posturi. Serviciul contencios, cel in care apar si litigiile pe achizitii publice, numara 11 posturi din care unul de conducere.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.