Drumurile cu risc de înzăpezire din Moldova. Vezi unde vor fi probleme in judetul Bacau

0


Retea drumuri nationale moldovaCa să evite apariţia unor situaţii dificile, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR) a întocmit o hartă a tronsoanele cu probleme şi o listă cu firmele de intervenţie, numerele de telefon la care putem apela în caz de nevoie şi persoanele care pot oferit îndrumări.

Contract nesemnat, la Botoşani

Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile autorităţilor, nu ar trebui să fie probleme fiindcă s-au ocupat de asigurarea materialelor antiderapante şi de utilaje încă din timpul verii. Licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor curăţa drumurile sunt finalizate, se ştie deja cine şi ce atribuţii are de îndeplinit. În unele locuri mai trebuie doar semnate contractele, cum ar fi la Botoşani, spre exemplu. „Este o procedură mai greoaie, pentru că este vorba despre un contract multianual timp de patru ani. Cred că la sfârşitul săptămânii viitoare vom semna contractul”, a spus Sorin Clim, şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP). La licitaţie s-a depus o singură ofertă, a asocierii dintre Tehnic Asist, Transporturi Auto şi încă două firme mai mici. Dacă până la semnarea contractului va ninge, DJDP va colabora cu firmele care au deszăpezit anul trecut.

Punctele vulnerabile ale Neamţului

Veştile despre ninsori i-au băgat în şedinţă pe şefii Neamţului, care au anunţat ce măsuri vor fi luate, dar şi cine se va ocupa de deszăpezire. Este vorba despre asocierea formată firmele Drupo Neamţ (societate subordonată Consiliului Judeţean), Occidental Construct (Roman), Darcons ( Roman) şi Aqua Parc ( Roznov). „Drumurile care prezintă risc de înzăpezire sunt cele din zona municipiului Roman şi împrejurimi, DN15D Roman-Piatra Neamţ, zonele Valea Ursului, Icuşeşti, Bozieni, Bâra-Stăniţa- Boghicea. La Târgu Neamţ este vorba despre drumurile din comunele Petricani, Urecheni, Ţibucani, iar în zona Piatra Neamţ, Izvoare-Dochia”, a declarat prefectul George Lazăr.

Parazăpezile Bucovinei

După cum spune prefectul Florin Sinescu, în judeţul Suceava nu vor fi probleme. Cele mai expuse drumuri naţionale ar fi DN17, pe raza localităţilor Stroieşti şi Mestecăniş, DN17A între Dorneşti şi Ratoş, DN2E la Spătăreşti şi Capu Codrului. „Au fost stabilite în apropierea acestor zone, puncte de sprijin dotate cu personal, utilaje şi material antiderapant pentru ca perioada de intervenţie să fie redusă la minim. Astfel de puncte vor fi amenajate la Poiana Stampei, Ilişeşti şi Mestecăniş pentru DN17, la Capu Codrului pentru DN2E şi la Ratoş pentru DN2”, se arată într-un comunicat al Prefecturii. Florin Sinescu a anunţat că a pregătit şi 1.000 de metri de parazăpezi şi că în curând vor mai sosi în judeţ alţi 10.000 de metri liniari. Altfel spus Suceava va beneficia în total de 11 km de parazăpezi, în condiţiile în care necesarul este de 40 de km. Cât priveşte deszăpezirea drumurilor naţionale, contractul a fost semnat cu Florconstruct. Pe de altă parte, drumurile judeţene vor fi deszăpezite de un consorţiu de firme, din care fac parte Con Bucovina, Calcarul Pojorâta şi Big Conf. Şi totuşi, necazuri sunt în fiecare an. Probleme mari sunt şi pe drumurile comunale. Multe dintre primării sunt prea sărace ca să asigure costurile deszăpezirilor.

Harta de risc a Moldovei

În judeţul Suceava, Mestecănişul rămâne provocarea oricărei ierni pline de zăpadă, la fel şi Cumpărătura. Necazuri pot apărea şi pe drumurile ce leagă Suceava de Siret, Botoşani şi Vama. La Botoşani, trei sunt sectoarele marcate de CNADR pe harta zonelor vulnerabile – Rădăuţi-Dorohoi, Manoleasa-Botoşani sau Botoşani-Ştefăneşti. La Neamţ, ar putea fi probleme între Târgu Neamţ, Poiana Largului şi Broşteni, între Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ sau până la Lacul Roşu prin Bicaz. Şoferii care trec prin judeţul Bacău trebuie să fie foarte atenţi dacă ajung la Adjud, Slănic Moldova, Târgu Ocna sau Moineşti. Foarte sensibil rămâne şi punctul Dragomireşti, aflat pe drumul dintre Bacău şi Vaslui. Inutil să mai atragem atenţia asupra tronsonului Bucium (Iaşi)-Vaslui, unde deja se cunosc pericolele ce l-au calificat pentru includerea lui pe o hartă de risc.

Sursa: Evenimentul.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.