Dragos Benea „Moldova se va lega de Transilvania prin metroul de la Cluj, nu prin autostradă”

0

Europarlamentarul Dragos Benea critica modul in care Guvernul Romaniei se prezinta la Bruxelles cu proiectul PNRR. A doua propunere a Romaniei in legatura cu PNRR a fost criticata de oficialii europeni, intrucat nu respecta cerintele :

După ce în decembrie anul trecut, Comisia a respins o primă formă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), elaborată în pripă de guvernul Orban, executivul de la București recidivează în incapacitatea sa de a construi un Plan coerent, în acord cu principiile #Mecanismului european de redresare și reziliență. Din nefericire pentru noi, improvizațiile și lucrul de mântuială făcute la București, de un guvern măcinat de disensiuni interne, nu au trecut de testul Comisiei, iar perspectivele ca România să aibă acces la fondurile europene pentru #redresare și #reziliență par tot mai îndepărtate. Ceasul ticăie deja în defavoare noastră: România pierde timp prețios, în condițiile calendarului rigid ce jalonează implementarea Mecanismului amintit.

Am semnalat, în repetate rânduri, că finanțarea unor „capete” și „cioturi” de autostradă este imposibilă, iar Comisia nu va accepta niciodată așa ceva. De asemenea, la fel de păguboasă este și politizarea PNRR prin prioritizarea unor propuneri de proiecte a căror implementare va conduce, în cele din urmă, la adâncirea disparităților între regiuni și creșterea inegalităților.” a precizat Dragos Benea

Benea atrage atentia ca Guvernul introduce in PNRR planuri de infrastructura „imature si costisitoare – nefezabile”. De asemenea, acesta spune ca in loc ca Guvernul sa finanteze o autostrada care sa faca legatura intre Moldova si Transilvania, bugeteaza metrou la CLUJ :

„În părți esențiale, PNRR contravine chiar pilonilor care fundamentează Mecanismul european de redresare și reziliență – de ex. pilonul coeziunii teritoriale și sociale (a statului membru). Or, a îndesa în PNRR proiecte de infrastructură imature & costisitoare, adică #nefezabile, este un act de subminare a principiului evocat mai sus (sau, simbolic spus, Moldova se va lega de Transilvania prin metroul de la Cluj, nu prin autostradă).

Într-un interviu recent (22 aprilie), doamna comisar Adina Vălean a subliniat, în relație cu dezideratul construirii de autostrăzi prin PNRR, că nu pot fi investiți bani europeni „în ceva ce poate dăuna mediului și climei pe termen lung”. Cu alte cuvinte, avem nevoie de „autostrăzi verzi”, nu de proiecte de infrastructură agresive cu mediul (așa cum este, de ex., A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni: 55% din traseu se suprapune peste arii protejate și rezervații naturale).” a mai repcizat europarlamentarul de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.