DNA: „Banu Mihai a pretins atât în nume propriu cât și în numele lui Berca Gabriel mai multe sume de bani. În final s-a ajuns la un procent de 20 la sută” (vezi DOCUMENTE)

0

Potrivit procurorilor DNA, în perioada în care era parlamentar, Mihai Banu a pretins – atât pentru sine, cât și în numele colegului de Parlament, Gabriel Berca – mai multe sume de bani de la constructorul Viorel Rusu (Rustrans & Conextrust). Banii au fost plătiți de Rusu în euro și-n lei, în intervalul 2010 – 2012, timp în care Banu ar fi primit de la acesta suma totală de 270.000 euro. Banii au fost solicitați de parlamentar pentru influențarea unor membri ai Guvernului în vederea decontării lucrărilor executate de Conextrust la școala din comuna Ardeoani, în baza unui contract în sumă de 5,6 milioane lei încheiat cu primăria din localitate. Procurorii susțin că sumele cerute de Banu s-au cifrat la 20 la sută din valoarea contractului derulat de Conextrust. Omul de afaceri băcăuan a formulat denunț la 22 iunie 2015, iar la 10 iulie Curtea de Apel Bacău a admis solicitarea procurorilor vizând arestarea, pentru 30 de zile, a fostului deputat PNL-PDL. 

Berca-Banu-cropDin Referatul întocmit de procurorii DNA rezultă că una din probele oamenilor legii se învârte în jurul achiziționării, în mod nejustificat, a unui teren de către societatea Rustrans, controlată afaceristul-denunțător, Viorel Rusu. Firma a cumpărat, în 2010, pământul situat în comuna Săucești, în schimbul a 150.000 de lei, bani ce urmau să fie plătiți în mai multe tranșe: prima, 50.000 lei, la semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare, iar restul de 100.000 la încheierea în formă autentică a contractului de vânzare-cumpărare (însă nu mai târziu de 2 luni de la data încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare). Formalitățile privind încheirea antecontractului au fost efectuate de fiul deputatului Banu, Lucian Banu, de profesie avocat, beneficiarul real al sumei de 150.000 lei. Deși Rustrans a achitat în întregime suma convenită – în intervalul 12 august 2010-22 iulie 2011 – contractul de vânzare-cumpărare, în formă autentică, nu a mai fost încheiat niciodată.

Declicul s-a produs în momentul în care omul de afaceri a aflat că terenul cumpărat în Săucești, la suprapreț, în dimensiune de 10.000 metri pătrați, ar fi fost vândut, pe bucăți, de Banu, acesta din urmă profitând de inexistența unui contract de vânzare-cumpărare încheiat în formă autentică. Situația înstrăinării terenurilor, susțin procurorii, a fost ascunsă de Mihai și Lucian Banu, afaceristul băcăuan aflând abia într-un târziu că pâmântul pe care, teoretic, ar fi trebuit să fie proprietar, a fost vândut de fostul deputat și de fiul său. Pe de altă parte, susține DNA, în denunțul formulat la 22 iunie 2015, Viorel Rusu a admis „lipsa unei intenții reale de vânzare-cumpărare”, demonstrată, mai spun procurorii, de „starea de pasivitate a promitentului-cumpărător, care deși a achitat în întregime prețul, nu a notat contractul la cartea funciară, nu a făcut demersuri pentru încheierea în formă autentică a contractului de vânzare-cumpărare și nu a procedat la promovarea vreunei acțiuni civile”.

Viorel-Rusu„Apreciem că este de neconceput ca un om de afaceri să achiziționeze un hectar de teren arabil, situat în extravilanul unei comune, pentru suma de aproximativ 35.000 euro, fără să depună minime diligențe atât anterior plății – cunoașterea situației terenului și a valorii de piață a acestuia – cât și ulterior achitării prețului – perfectarea vânzării-cumpărării”, notează procurorii DNA în referat. După formularea denunțului, între finalul lui iunie și începutul lui iulie, atât Mihai Banu, cât și Lucian Banu au avut mai multe discuții cu afaceristul băcăuan, acestea fiind monitorizate de DNA.

Elocventă, în opinia anchetatorilor, este discuția avută de cei doi la 25 iunie, în biroul lui Viorel Rusu (foto). Potrivit DNA, Mihai Banu ar fi ocolit subiectul terenului achiziționat de Rustrans, la suprapreț, în comuna Săucești, lăsând de înțeles – pe de altă parte – că grosul banilor plătiți de Rusu ar fi ajuns în alte buzunare. 

Discuție Viorel Rusu – Mihai Banu, 25 iunie 2015 (sursă: Referat DNA)

Banu-Rusu 1

Banu-Rusu 2Banu-Rusu 3Banu-Rusu 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Banu-Rusu 5Banu-Rusu 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modernizarea școlii din Ardeoani a băgat în insolvență Primăria

scoala-ardeoaniÎn ianuarie 2014 o știre administrativă făcea ocolul județului: Primăria Ardeoani intra în insolvență, fiind prima unitate administrativă de acest fel care nu-și mai putea susține activitatea. Amfitrionul intrării în insolvență s-a dovedit a fi primarul Victor Diaconu, în prezent la UNPR, care declara la acel moment că Primăria înregistrează datorii de peste 5,5 milioane lei, imposibil de achitat. Cel mai important creditor era firma de construcții a lui Rusu, care a modernizat școala din localitate (foto) fără ca primăria să dispună de sumele de bani necesare decontării lucrării. Procurorii DNA rețin că în contextul demersurilor repetate efectuate de Viorel Rusu, în vederea decontării lucrărilor executate la unitatea școlară, Mihai Banu și Gabriel Berca, la acea dată parlamentari, „i-au promis denunțătorului că vor face demersurile necesare pentru alocarea de către Guvern a sumelor de bani necesare achitării lucrărilor”.

„Pentru a-și exercita influența la nivelul membrilor Guvernului României în sensul asigurării finanțării, Banu Mihai a pretins atât în nume propriu cât și în numele lui Berca Gabriel mai multe sume de bani, ajungând în final la un procent de aproximativ 20 la sută din suma pe care societatea administrată de denunțător o avea de încasat. În perioada 2010 – 2012 denunțătorul Rusu Viorel i-a dat lui Banu Mihai suma totală de 270.000 euro, în această monedă sau în lei”, se mai arată în Referatul procurorilor DNA.

Ajuns în UNPR, Berca se dezice de fostul camarad

Berca - centuraÎntr-o declarație dată ziarului Adevărul, Gabriel Berca, ajuns între timp în UNPR, se dezice de „prostiile făcute de Banu”, fostul său camarad de arme. „Niciodată, nimeni nu m-a întrebat nimic despre această situaţie. Nu am fost chemat sau audiat de niciun procuror, nu am nicio calitate în acest dosar. Nu am ştiut de prostiile care le făcea Mihai Banu, bănuiesc că sunt probe pentru ceea ce afirmă procurorii”, a declarat – lapidar – Berca. Cei doi politicieni au ajuns parlamentari în 2008, când au candidat la alegerile uninominale din partea PNL. În 2010, după un diferend de proporții cu liderul PNL Bacău, Romeo Stavarache, tandemul Berca-Banu a „dezertat” către PDL, partid aflat la guvernare în acel moment.

Pentru o scurtă perioadă de timp, Berca a condus Ministerul de Interne, iar în 2012, cei doi parlamentari au ieșit din politică pe ușa din dos, după ce în urma alegerilor generale au fost spulberați de candidații USL. Berca s-a salvat fiind cooptat în Administrația Prezidențială, pe post de consilier al președintelui Traian Băsescu. Ulterior, fostul senator de Bacău a intrat în Partidul Mișcarea Populară (PMP), purtându-i – pentru o bucată de timp – trena Elenei Udrea. Odată cu prăbușirea PMP, Berca a vizat o spectaculoasă revenire în „marele PNL”, însă foștii colegi liberali i-au trântit ușa-n nas. Pe cale de consecință, politicianul s-a înscris în UNPR, partid aflat la guvernare alături de PSD.

De cealaltă parte, Mihai Banu a fost arestat preventiv pe 10 iulie, Curtea de Apel Bacău admițând o solicitare în acest sens formulată de procurorii DNA. Fiul său, Lucian Banu, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

*Sursă foto Berca & Banu: Ferma Politică

 




 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.