Primăria Ardeoani a intrat în insolvenţă ca urmare a neachitării construcţiei unei şcoli

1

Victor Diaconu (PDL), primarul comunei băcăuane Ardeoani, a cerut în instanţă deschiderea procedurii de insolvenţă a instituţiei pe care o conduce ca urmare a faptului că datoriile, acumulate după construirea unei noi şcoli, depăşesc cu mult bugetul primăriei.

scoala-ardeoaniSe înregistrează, astfel, o premieră în istoria administraţiei publice a judeţului Bacău. În motivarea demersului întreprins de edilul din Ardeoani se arată faptul că „starea economică a unităţii administrativ teritoriale este caracterizată de existenţa unor dificultăţi financiare majore, constând în lipsa acută de disponibilităţi băneşti, ceea ce conduce la imposibilitatea achitării obligaţiilor de plată lichide şi exigibile mai vechi de 120 de zile şi care depăţesc 50% din bugetul general al unităţii administrativ teritoriale (…) nefiind luate în calcul şi obligaţiile ce fac obiectul litigiilor aflate pe rolul instanţelor”.

Potrivit lui Victor Diaconu, primăria Ardeoani are, în prezent, datorii în valoare de 5,51 milioane lei, pentru care ar fi putut să fie executată silit în orice clipă de creditori dacă nu-şi declara insolvenţa. Firma de construcţii, care se judecă cu primăria Ardeoani pentru recuperarea unei restanţe de peste 5,2 milioane de lei constituită după construirea noi şcoli din comună, formulase o cerere de intervenţie, solicitând respingerea deschiderii procesului de insolvenţă pentru faptul că unitatea administrativ teritorială Ardeoani ar fi în eroare cu privire la suma datorată, neputând fi vorba de o lipsă acută de bani în bugetul acesteia.

În replică, primăria a depus la instanţă hotărâri de Consiliu Local privind aprobarea bugetului pe anul 2013, potrivit cărora, după rectificarea din decembrie 2013, bugetul era de 1,97 milioane lei. Cum datoriile depăşesc cu mult jumătate din buget, condiţie de bază pentru începerea procedurii insolvenţei, judecătorii au dispus, miercuri, deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva primăriei Ardeoani. După declararea insolvenţei, primăria este condusă de un administrator judiciar care, împreună cu ordonatorul de credite, primarul Victor Diaconu, urmează să întocmească un plan de redresare a comunei. Acest administrator va primi un onorariu egal cu îndemnizaţia primarului, majorat cu 15%.

El are termen de la judecător ca, până pe 7 februarie, să efectueze o analiză a activităţii primăriei, pe baza căreia urmează să primar ardeoaniîntocmească un raport cu privire la cauzele care au dus la apariţia insolvenţei, stabilind responsabilii, dar şi soluţiile de redresare.
Decizia instanţei băcăuane poate fi atacată cu rescurs în termen de 10 zile de la comunicare, următorul termen pentru continuarea procedurii fiind fixat pentru data de 26 martie 2014. Supărat că nu a primit bani de la bugetul de stat în ultimele trei mandate, primarul PDL Victor Diaconu a declarat că va demisiona din toate funcţiile politice deţinute.

,,Dacă am fost în PDL când partidul era pe val şi nu am primit fonduri, cetăţenii din Ardeoani nu au câştigat nimic. Aşa că nu mai are rost să stau acum în PDL când la putere se află USL. Guvernul actual trebuie să găsească o soluţie pentru a finanţa construcţia şcolii, investiţa care ne-a creat atâtea probleme, dar care era absolut necesară. Copiii mei, când erau mici, învăţau în Moineşti. E normal să ne plece elevii în oraş? Am început lucrările în baza HG 1426/11.10.2006, care aloca 5 miliarde de lei vechi pentru obiectivul ‘şcoala Ardeoani’. Dacă banii ar fi fost folosiţi ca să fie reabilită şcoala veche, care era degradată şi nesigură, ar fi costat mai mult şi ar fi fost ca şi cum ai da o babă de 80 de ani cu roşu pe buze. În plus, aş fi fost acuzat de deturnare de fonduri. Dar dacă, în mintea unora, şcoala 1 Ardeoani, în care învaţă 300 de elevi, nu trebuia construită, nu ajungeam la insolvenţă”, explică primarul Diaconu (foto).


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.