Deputatul Cosmin Necula a atacat în instanță bugetul Bacăului: „Bugetul a fost adoptat prin fraudarea transparenței decizionale”


Bugetul municipiului Bacău a fost contestat în instanță de Cosmin Necula, deputat în colegiul 2 uninominal. Parlamentarul susține în acțiunea înaintată Tribunalului că bugetul a fost adoptat fără respectarea transparenței decizionale în administrație și că acesta conține mai multe investiții inoportune și extrem de costisitoare, unele dintre ele cercetate de organele abilitate ale statului. Deputatul a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că speră ca instanța de judecată să ofere un exemplu tuturor unităților administrativ-teritoriale (UAT) cu privire la cum trebuie abordată construcția unui buget atât din perspectiva legalității, cât și a oportunității unor finanțări publice.

curtea_de_apel_bacauNecula anunțase, la o conferință de presă derulată în februarie, că va trimite în instanță bugetul Bacăului, nemulțumit fiind de modul „neortodox” în care acesta a fost adoptat. Deputatul reclama, la acel moment, că proiectul de buget nu a fost discutat și că el conține mai multe alocări de fonduri controversate, banii publici fiind „îngropați” în proiecte edilitare dubioase, precum șantierul sălii polivalente. „Raportat la obligatiile de publicitate sus mentionate si fata de inscrisurile pe care le anexez cererii introductive, veti constata ca nu s-a respectat obligatia de dezbatere publica a proiectului de buget local, cu prilejul aprobarii acestuia, din moment ce , asa cum am aratat mai sus, deliberativul local imi respinge cererea de a lua cuvantul inainte de aprobarea proiectului, in plenul sedintei extraordinare, pe motiv ca lista participantilor era deja ..facuta (?!). Practic , pozitia respectiva dovedeste faptul ca nu a existat nici o dezbatere publica la momentul aprobarii bugetului”, se arată în acțiunea depusă de parlamentar în instanța de contencios.

Deputatul mai semnalează în plângerea înaintată Tribunalului Bacău că lipsa de transparență în adoptarea bugetului pe 2015 a fost însoțită de direcționarea unor alocări bugetare importante, de ordinul milioanelor de euro, către proiecte edilitare a căror oportunitate e cel puțin discutabilă. „Pe de alta parte, criticile mele aveau in vedere si provizionarea nejustificata a unor sume importante, catre anumite destinatii oculte, criticate in nenumarate randuri atat de societatea civila cat si de organele competente ale Statului (amintind aici Curtea de Conturi  si DNA- a se vedea, cu titlu de exemplu,  suplimentarile de fonduri in ceea ce entitatile competente au considerat a fi «gauri negre», menite sa sustina interese si patrimonii obscure/private- cazul proiectului Salii Polivalente , in care s-au virat fara nici un efect, sume de ordinul milioanelor de lei, pana la acest moment ; cazul sustinerii echipei de fotbal detinuta pe Asociatii/Societati in care sunt angrenati apropiati ai conducerii Primariei, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, de catre DNA- am in vedere  contextul in care echipa este sustinuta din bugetul local cu sume de ordinul milioanelor de lei , echivalente unui buget de echipa fruntasa de Liga I si nu unei echipe care se zbate sa supravietuiasca in Liga a II a , exemplele putand continua-anexez extrase relevante din rapoartele Curtii de Conturi, cu privire la destinatii de plati constatate a fi fost nelegale, destinatii suplimentate in proiectul de buget criticat)”, mai precizează documentul citat.

sala-polivalenta-bacau varaLa mijlocul lui februarie, portalul Bacau.NET publica un material privitor la bugetul pe anul în curs al municipalității, pornind de la constatarea că șantierul sălii polivalente din cartierul CFR avea prevăzută o sumă enormă, 2 milioane de euro, în condițiile în care o expertiză tehnică sugera necesitatea conservării șantierului (citește mai multe AICI). Revenirea lui Romeo Stavarache la conducerea Primăriei Bacău – după 7 luni de arest preventiv și domiciliar – a coincis cu repunerea pe tapet a proiectului care a bătut pasul pe loc începând cu 2013. Cele 2 milioane de euro (8,15 milioane lei, mai exact) reprezintă o sumă considerabilă, însă raportate la valoarea actualizată a proiectului, de peste 20 milioane euro, sunt praful de pe tobă în materie de finanțare. Practic, banii sunt blocați într-un proiect a cărui finalizare nu este doar foarte îndepărtată, dar pare imposibilă în momentul de față.

Cosmin Necula PSDDeputatul Cosmin Necula (foto) a declarat pentru Bacau.NET că a contestat în instanță bugetul municipiului atât din motive de legalitate, cât și de corectitudine a alocării banului public. El a opinat că bugetul local a fost aprobat „pe sub masă”, prin eludarea transparenței administrative. „Aprobarea unui buget comportă mai multe limite legale. Pe de o parte avem legalitatea prin care se adoptă bugetul, pe de alta corectitudinea cheltuirii banului public. Bugetul pe 2015 a fost adoptat, din punctul meu de vedere, prin fraudarea transparenței decizionale în administrație, fără o dezbatere publică, fără discutarea proiectelor cu adevărat importante pentru oraș. Cred că s-a procedat în acest fel pentru a se ascunde incorectitudinea cheltuirii banului public. Există mai multe investiții prost gândite, cu alocări bugetare supra sau subdimensionate, controversate. S-a decis scoaterea acestui buget pe sub masă pentru ca cetățenii sau persoanele interesate să nu știe ce enormități se găsesc în el”, a declarat deputatul Necula, adăugând că speră ca instanța de judecată să ofere un exemplu UAT-urilor privitor la modul în care „trebuie aprobat și adoptat un buget”. Acțiunea lui Necula a fost înregistrată la Tribunalul Bacău la 19 mai, urmând ca în perioada următoare instanța să fixeze un termen de judecată.

 

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.