Foștii parlamentari băcăuani Gabriel Berca și Mihai Banu au fost plasați de instanță în arest la domiciliu. Curtea de Apel Bacău a înlocuit măsura arestului preventiv, la 12 octombrie, decizie reconfirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în cursul acestei săptămâni. Potrivit judecătorilor băcăuani, cei doi inculpați ar fi avut o atitudine cooperantă cu organele de cercetare, furnizând informații relevante anchetei judiciare motiv pentru care instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cel domiciliar. Din dosarul în care Berca și Banu au fost trimiși în judecată de DNA procurorii anticorupție au disjuns o altă cercetare, vizând finanțarea campaniei electorale din 2009. Potrivit informațiilor preliminare, procurorii urmăresc suma de 250.000 de euro dată conducerii PDL Bacău de constructorul Viorel Rusu (Conextrust), în schimbul obținerii – odată cu rămânerea la guvernare a cabinetului Boc – a mai multor contracte de lucrări publice.
Judecătorii băcăuani au apreciat că tandemul Berca – Banu „merită” să treacă în arest domiciliar, după mai multe luni de arest preventiv. Instanța a admis solicitarea celor doi foști parlamentari, apreciind că aceștia au avut o atitudine cooperantă în relația cu anchetatorii, furnizând informații importante în ecuația soluționării investigației DNA. „Inculpaţii în cursul urmăririi penale au avut o atitudine cooperantă cu organele judiciare furnizând informaţii relevante care au permis stabilirea contextului faptic ce susţine capetele de acuzare şi aflarea adevărului în cauză; circumstanţe pe care procurorul nu le-a contestat. În atare condiţii Curtea socoteşte realizată condiţia normativă prev. de art. 242 alin. 2 C. pr. pen. privind conduita inculpaţilor care justifică înlocuirea măsurii preventive pendinte.
Pe de altă parte şi circumstanţele cauzei s-au schimbat favorabil de la data menţinerii măsurii arestării preventive a inculpaţilor în sensul că dosarul cauzei urmează să intre în faza de judecată în primă instanţă, fiind fixat cadrul procesual şi limitele în care urmează a se desfăşura în continuare procesul penal. La dosarul cauzei nefiind elemente probatorii de natură să indice, nici la nivel potenţial, implicarea negativă a inculpaţilor asupra bunei desfăşurări a procesului penal”, se arată în decizia de înlocuire a arestului preventiv, dispusă de Curtea de Apel Bacău la 12 octombrie.
Potrivit documentului citat, inculpații – pe durata măsurii arestului domiciliar – vor putea părăsi imobilul doar pentru prezentarea în fața organelor judiciare, „la chemarea acestora”. Gabriel Berca va executa arestul domiciliar în locuința sa din municipiul Bacău, în timp ce Mihai Banu va executa măsura în casa din comuna Măgura. Inculpații nu au voie să comunice cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii, cu martorii ori cu experții din dosar.
Bacau.NET a publicat la începutul lui octombrie un amplu material din care rezulta, pe seama rechizitoriului elaborat de DNA, că procurorii anticorupție au în lucru un alt dosar, disjuns din cauza în care au fost trimiși în judecată foștii parlamentari Berca și Banu. DNA urmărește finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale din 2009, an în care conducerea PDL Bacău a primit 250.000 de euro de la afaceristul Viorel Rusu în vederea facilitării obținerii unor contracte de lucrări publice, odată cu menținerea la guvernare a cabinetului condus de Emil Boc. Dosarul a fost deschis în urma unei declarații dată procurorilor de Mihai Banu la mijlocul lui iulie 2015 (citește mai multe AICI).
Dosarul Berca – Banu a explodat în iulie 2015, când procurorii anticorupție l-au reținut pe Mihai Banu. Fostul deputat a fost acuzat de DNA că ar fi pretins atât pentru sine, cât și în numele colegului de Parlament, Gabriel Berca, mai multe sume de bani de la constructorul Viorel Rusu (foto). Banii au fost plătiți de Rusu în euro și-n lei, în intervalul 2010 – 2012, timp în care Banu ar fi primit de la acesta suma totală de 270.000 euro (sumă nedovedită în totalitate de DNA). Banii au fost solicitați de parlamentar pentru influențarea unor membri ai Guvernului în vederea decontării lucrărilor executate de Conextrust la școala din comuna Ardeoani, în baza unui contract în sumă de 5,6 milioane lei încheiat cu primăria din localitate. Procurorii susțin că sumele cerute de Banu s-au cifrat la 20 la sută din valoarea contractului derulat de Conextrust. Omul de afaceri băcăuan a formulat denunț la 22 iunie 2015, iar la 10 iulie Curtea de Apel Bacău a admis solicitarea procurorilor vizând arestarea, pentru 30 de zile, a fostului deputat PNL-PDL. După o săptămână de arest preventiv, Banu a dat o declarație procurorilor în care a dezvăluit că aproximativ 80.000 de euro au ajuns în posesia lui Berca, pe atunci lider al PDL Bacău.