Constructorul care a câștigat reabilitarea Casei „Vasile Alecsandri” – Brecht AG – propune dublarea valorii lucrărilor. CJ Bacau: „Legislația în vigoare nu permite acceptarea unui asemenea procent de majorare”

5

Miercuri, 4 iunie, în fața Casei „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău, managerul companiei Brecht AG SRL, Andrei Ciocan, a susținut o conferință de presă pentru a explica motivele care au condus la solicitarea dublării valorii contractului de reabilitare.

Contact castigat si semnat in 2023 de Brecht AG SRL cu suma de 3.3 mil lei

Proiectul, de aproximativ 3,3 milioane de lei, a fost semnat de Brecht AG in decembrie 2023. Durata de execuție a lucrărilor era de 27 luni (din care 3 luni proiectare și 24 execuție). Imobilul, aflat într-o stare avansată de degradare, a fost achiziționat de către CJ cu scopul de a-l pune în siguranță și de a demara, urgent, lucrările de renovare. Din 2020, s-a depus documentația necesară în vederea obținerii avizelor de la Comisia Națională pentru monumente istorice. Fiind vorba despre o clădire de patrimoniu, atât avizele, cât şi documentațiile necesare demarării procedurii au luat timp, costurile fiind integral suportate de bugetul CJ.

semnare reabilitare casa Alecsandri – decembrie 2023 (Valentin Ivancea -presedinte CJ Bacau / Andrei Ciocan – manager Brecht AG )

2024 – Brech AG a transmis o expertiza catre Consiliul Judetean, prin care solicita dublarea costurilor pentru reabilitarea Casei Alecsandri

Andrei Ciocan, manager Brecht AG, a precizat că în urma scanărilor arhitecturale și a lucrărilor de pregătire a șantierului au fost descoperite probleme structurale majore. „Imobilul, monument istoric de grupa A, se degradează vizibil. În timpul proiectării s-au prăbușit elemente din acoperiș și din tronsonul din spate, construit din paie. Proiectul tehnic a luat în considerare toate aceste aspecte, ceea ce impune tehnologii mai complexe și etape suplimentare”, a declarat Ciocan.

Managerul Brecht AG a precizat că restaurarea trebuie realizată cu cărămida originală din secolul al XIX-lea, conform cerințelor instituțiilor de cultură, iar tâmplăria va fi refăcută din lemn masiv, cu asigurarea unei stabilități seismice pentru o perioadă de minimum 50 de ani. „Valoarea totală a lucrărilor a crescut astfel cu aproximativ 70%, de la 3 milioane lei la peste 5 milioane lei„, a precizat Ciocan.

O dublare a valorii unui proiect castigat deja este in afara legii

Consiliul Judetean nu are posibilitate legala sa dubleze valoarea unui contract. Potrivit legii, conform art. 221 alin. (1) lit. b) și c) din Legea nr. 98/2016, majorarea valorii contractului este permisă în anumite situații, cu condiția ca valoarea cumulată a modificărilor să nu depășească 50% din valoarea contractului inițial.

Valoarea rezultată din devizul transmis ( de Brecht AG) ulterior proiectării este aproape dublă față de valoarea ofertată în cadrul licitației publice la care a participat. Am atras atenția, explicit, că legislația în vigoare, prin raportare la situația de fapt, nu permite acceptarea unui asemenea procent de majorare, în comparație cu valoarea ofertată inițial pentru execuția lucrărilor.” precizeaza Consiliul Judetean Bacau

Consiliul Judetean a invitat constructorul pe 16 iunie la o discutie, pentru a analiza solutiile ce se impun cu privire la acest proiect.

Andrei Ciocan a recunoscut că o ajustare a valorii contractului de o asemenea amploare este in afara legii și că înțelege faptul că autoritatea contractantă nu are dreptul legal să accepte modificarea. „Suntem împăcați cu ideea că va urma o reziliere a contractului și o nouă licitație”, a adăugat managerul.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe: Google News, Facebook, Twitter X, Instagram, TikTok, WhatsApp.


5 comentarii

  1. Daca sunt privat si semnez anul acesta un contract pe o suma si anul viitor cand se apuca de lucrari, sa zicem ca e sezon rece,proiectare,etc, se dubleaza suma..eu ce ar trebui sa fac?

  2. Adica el a participat la o licitație publică, a câștigat ca a avut pretul cel mai mic pentru proiectare si execuție, a facut el niste expertize, etc si boom s-a dublat pretul, de la 2,5 milioane de lei la 5 milioane. Si aia de la consiliu cum justifica dublarea sumei? Ca exista legi, curte de conturi. El a luat lucrarea, a tinut blocat tot, si acum nu ii mai convine sa o faca, din cine stie ce motive, si a zis daca pun aia botul la noul pret bine, daca nu, face circ ca sa se scuze.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.