Două asocieri de firme, conduse de societățile băcăuane Conbac și Phoenix Transbac, se bat pentru restul de lucrări rămas de executat din proiectul de modernizare a arterei rutiere IL Caragiale – Milcov. Evaluat la 2 milioane de euro, contractul urmează a fi încredințat de Primăria Bacău în perioada următoare. Lucrările trebuiau finalizate până la sfârșitul anului, însă contractul inițial, adjudecat de societatea IMROM (Roman), a fost reziliat în primăvara acestui an. DNA a intrat pe fir, procurorii investigând posibilitatea comiterii mai multor infracțiuni în relație cu cheltuirea fondurilor europene. Finalizarea lucrărilor pe artera IL Caragiale – Milcov va intra, în final, pe finanțare din bugetul local, în condițiile în care municipalitatea băcăuană va pierde fondurile europene afectate proiectului.
Două asocieri de firme conduse de societăți băcăuane s-au înscris în cursa pentru adjudecarea contractului vizând finalizarea lucrărilor de modernizare a arterei IL Caragiale – Milcov. Potrivit documentelor publicate în SEAP de Primăria Bacău, autoritatea contractantă, până la 10 decembrie 2015, termenul limită de depunere a ofertelor, s-au înscris cu oferte consorțiile Conbac – Darcons – Megaprex Instal – Moldocor, respectiv Phoenix Transbac – Morani Impex. Estimat la 2 milioane de euro (8,77 milioane lei), contractul are drept obiectiv repararea mai multor lucrări defectuos executate de societatea IMROM, titularul contractului inițial, înlocuirea conductei pluviale cu una conformă (PAFSIN 600 – 1610 metri), precum și asfaltarea arterei rutiere cu două straturi asfaltice.
Contractul inițial fusese adjudecat de societatea IMROM (Roman), care trebuia să încheie lucrările de modernizare a arterei IL Caragiale – Milcov însă mai multe nereguli descoperite pe șantier, între care și utilizarea unor materiale neconforme, au condus la rezilierea contractului în aprilie 2015. Adevărată emblemă a falimentului administrativ în care se zbate orașul Bacău, modernizarea arterei IL Caragiale – Milcov a ajuns subiect de interes și pentru procurorii anticorupție. Aceștia au deschis un dosar în care cercetează mai multe posibile infracțiuni în relație cu utilizarea fondurilor europene. Oamenii legii investighează și un posibil fals la constituirea garanției de bună execuție de către constructorul IMROM, din cont lipsind – după câte se pare – suma de 79.000 lei. DNA a luat la puricat și modul în care s-a ajuns la rezilierea contractului, abia în aprilie 2015, existând suspiciunea că „telenovela” IMROM-Primăria Bacău ar fi fost prelungită artificial, de diverși factori decizionali aflați la conducerea municipalității băcăuane, cointeresați în menținerea societății din Roman în cadrul proiectului (citește AICI).
Primăria Bacău speră ca lucrările de modernizare să fie terminate în aproximativ două luni, astfel încât proiectul să fie terminat până în iulie 2016. În cadrul unei conferințe de presă organizate la începutul lui decembrie, senatorul Dragoș Luchian afirma că proiectul modernizării IL Caragiale – Milcov va intra, cel mai probabil, pe finanțare din bugetul local, în condițiile în care municipalitatea băcăuană va pierde finanțarea europeană. „Ce nu vom putea finaliza, vor intra pe fonduri din bugetul local. Strada Milcov va ajunge în bugetul local. Am fi putut finaliza în două luni acest proiect, a apărut această contestație și cel mai probabil Milcov va intra pe finanțare din bugetul local. Pe unele proiecte, cum este cel derulat prin POS Mediu, se va face fazarea, altele vor intra la finanțare din bugetul local”, a recunoscut fostul viceprimar al Bacăului (citește AICI).
Datele oficiale arată că lucrările de modernizare a arterei IL Caragiale – Milcov au costat Primăria Bacău, până în prezent, 8,87 milioane lei, contractul de lucrări fiind încheiat pentru suma de 15,86 milioane lei. O expertiză tehnică efectuată după rezilierea contractului cu IMROM (15 aprilie 2015) a dat la iveală faptul că proiectul necesită lucrări de remediere în valoarea de 2,17 milioane lei. Conform estimărilor Primăriei, restul de lucrări rămase de executat se cifrează la 6,59 milioane lei, sumă la care municipalitatea trebuie să adauge și banii pentru finanțarea lucrărilor de remediere, neefectuate până în prezent. Deși contractul trebuia finalizat până la sfârșitul anului în curs, acesta va intra – cel mai probabil – pe finanțare din bugetul local, urmând ca lucrările să fie terminate până în iulie 2016.