Senatorul Luchian: „Strada Milcov va intra pe finanțare locală. Bugetul pe 2016 va fi făcut cu domnul Stavarache”

0

Senatorul Dragoș Luchian, candidatul PNL la funcția de primar al Bacăului, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că aleșii partidului vor promova, la următoarea ședință a Consiliului Local (CL), două proiecte de hotărâre vizând creșterea transparenței în administrația publică locală. Fost viceprimar al Bacăului între 2008 și 2012, Luchian a mai spus că bugetul pe 2016 al municipalității va fi conceput împreună cu primarul în exercițiu, Romeo Stavarache. Parlamentarul a dezvăluit că proiectul de buget local va sta în dezbatere publică inclusiv pe Facebook, dar că mai multe lucrări finanțate din fonduri europene vor trece pe finanțare locală, în contextul în care fondurile UE vor fi pierdute de către municipalitatea băcăuană. Între acestea se numără și modernizarea arterei rutiere IL Caragiale – Milcov, nominalizată de Luchian între proiectele care vor fi susținute din bugetul local. 

luchian fechet conferinta presa 4 decembrieDupă 12 ani în care au „patronat” destinele municipiului de reședință, din 2008 și până azi având o majoritate confortabilă în cadrul CL Bacău, liberalii mizează pe cartea „transparenței administrative”. Senatorul Dragoș Luchian, candidatul PNL la funcția de primar, la localele de anul viitor, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că aleșii partidului vor promova la următoarea ședință a CL două proiecte de hotărâre ce au drept obiectiv creșterea „transparenței” în administrația locală. Proiectele vizează introducerea accesului gratuit la informațiile cu caracter public, respectiv publicarea, pe site-ul Primăriei Bacău, a tuturor contractelor publice aflate în derulare. Potrivit promisiunilor făcute de parlamentar, municipalitatea va renunța la taxarea cu 5 lei/pagină a informațiilor cu caracter public încă din prima parte a lui 2016, axându-se pe comunicarea gratuită a acestora, cu precădere în format electronic. Luchian a mai spus că prin cura de „transparență” vor trece și contractele derulate de municipalitate, acestea urmând a fi făcute publice, pe site-ul Primăriei Bacău, în integralitatea lor.

Primar Stavarache finantare fotbal„Toate contractele vor fi publicate pe site-ul primăriei, indiferent de suma acestor contracte. Proiecte similare vom iniția și la consiliul județean, prin consilierii județeni ai PNL. Vrem ca instituții ca ADL, SPAS, Direcția Servicii Publice, dar și DGASPC sau Serviciul Public Județean de Drumuri, de la consiliul județean, să fie mai transparente”, a declarat Luchian. El a adăugat că elaborarea bugetului local pe 2016 va fi o primă probă a transparenței decizionale în administrație. Un draft al bugetului va fi postat pe Facebook, urmând ca alocările finale de bani să fie decise împreună cu primarul Romeo Stavarache. „Ne dorim aceeași transparență și în cazul bugetului local. Draftul bugetului pe 2016 va fi lăsat spre consultare inclusiv pe pagina mea de Facebook. Bugetul local va fi făcut împreună cu domnul Stavarache. Trebuie să-l respectăm atâta timp cât e primar în funcție”, a mai spus senatorul PNL.

strada milcovLuchian a admis că unele proiecte finanțate cu fonduri europene vor intra pe finanțare locală începând de anul viitor, în condițiile în care municipalitatea băcăuană va pierde asistența financiară de la UE, pe fondul nefinalizării în timp util a lucrărilor. Între proiectele ce urmează a fi susținute din bugetul local se numără și veșnicul șantier de pe strada Milcov, pentru finalizarea căruia mai sunt necesare 2 milioane de euro. „Ce nu vom putea finaliza, vor intra pe fonduri din bugetul local. Strada Milcov va ajunge în bugetul local. Am fi putut finaliza în două luni acest proiect, a apărut această contestație și cel mai probabil Milcov va intra pe finanțare din bugetul local. Pe unele proiecte, cum este cel derulat prin POS Mediu, se va face fazarea, altele vor intra la finanțare din bugetul local”, a recunoscut fostul viceprimar, lăsând de înțeles că bugetul local pe 2016 va fi grevat, serios, de pierderea, de către Primăria Bacău, a cofinanțărilor din fonduri europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.