CNAIR, dupa ce UMB a oprit lucrarile pe Autostrada Transilvaniei: „Cele două șantiere ale UMB sunt singurele din România de pe care întregul personal lipsește nemotivat”


La finalul lunii iunie, constructorul bacauan, Dorinel Umbrarescu, a depus la CNAIR o solicitare de incetare amiabila a contractelor de infrastructura. Umbrarescu a depus aceasta cererea ca o „asigurare”, in cazul in care va fi o reziliere, sa nu fie nevoit sa suporte consecintele unei incetari obisnuite de contract. In conditiile actuale de cresteri enorme ale preturilor la carburanti, Umbrarescu a anuntat ca este imposibil sa finalizeze contractele. Guvernul a anuntat ca o ordonanta de urgenta va fi data pana pe 15 iulie, care va suplimenta costurile la contractele pe autostrazi si cai ferate.

Cu toate astea, luni, 11 iulie, lucrarile pe santierul Autostrazii Transilvaniei s-au oprit. Trebuie mentionat ca lucratorii UMB au saptamana libera, conform programului, insa nu este clar daca vor mai reveni la munca in aceste conditii.

CNAIR a reactionat marti, printr-un comunicat de presa, prin care spune ca UMB este sinugrul constructor care a oprit activitatea pe un santier:

UMB, care are contracte cu CNAIR în valoare de 6,11 miliarde de lei (fără TVA), este singurul constructor din Romania care a cerut până acum pe de o parte rezilierea amiabilă a unor contracte iar pe de altă parte a început să înregistreze o absență masivă a muncitorilor din două șantiere.

De altfel, cele două șantiere ale UMB de pe Autostrada Transilvania sunt singurele din România de pe care întregul personal lipsește nemotivat încă de la începutul acestei săptămâni. Creșterea prețurilor provocate de situația geopolitică actuală este resimțită de toți constructorii care lucrează pe șantiere în România, dar niciun alt constructor nu a încetat lucrul în șantier.

Trebuie precizat că România a inițiat în premieră o legislație care să vină în sprijinul antreprenorilor astfel încât aceștia să resimtă cât mai puțin șocul scumpirii materialelor de construcție. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu companiile pe care le coordonează a sprijinit Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) să elaboreze OUG 64/2022 privind formula de escaladare a prețurilor la materialele de construcție.

De asemenea au sprijinit MIPE să elaboreze un nou act normativ care va clarifica mai multe aspecte legate de escaladarea prețurilor, care urmează să fie aprobat de Guvern. În ceea ce privește contractele semnate cu CNAIR, în afară de șantierele UMB și ale Tirena Scavi (care nu lucrează din alte considerente), la ora actuală în România mai sunt deschise încă 20 șantiere pe care lucrează constructori din România, Austria, Italia, Turcia, Japonia și Grecia care nu au întrerupt lucrările.” a transmis CNAIR

In acest moment, UMB lucrează pe următoarele șantiere:

– DEx Craiova – Pitești

– Tronson 2, Lot 2 (Piatra Olt – Valea Mare)

– Tronson 3 (Valea Mare – Colonești)

– DEx Brăila – Galați

Excepție fac șantierele de pe Autostrada Transilvania, respectiv loturile Nădășelu-Mihăiești și Mihăiești-Zimbor, unde muncitorii UMB nu s-au prezentat de luni la muncă.

UMB mai desfășoară la ora actuală activități de proiectare pentru următoarele obiective:

– Autostrada Transilvaniei (sectorul Zimbor – Poarta Sălajului),

– A0 Nord, lotul 2 și 4,

– DEx Craiova –Pitești, Tronson 4 (Colonești – Oarja – Pitești),

– Podul Cosmești,

– VO Galați.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.