Ce se va întâmpla dacă vei renunța la cafea?

0

Cafeaua nu este doar o băutură care îi ajută pe mulți oameni să își înceapă ziua, ci și un adevărat stil de viață. În anumite cazuri, cafeaua poate fi benefică pentru sănătate, însă, anumite grupuri de persoane ar face bine să se abțină de la această băutură.

În acest sens, sunt persoane care se gândesc la ideea de a renunța la cafea. Ce s-ar întâmpla dacă ar decide să nu o mai consume și ar înlocui-o cu altceva la fel de aromat și gustos, cum ar fi băuturi din fructe și cereale, orz sau cicoare?

Așadar, ce se va întâmpla dacă vei renunța la cafea? Află în cele ce urmează

Conform specialiștilor, din cauza influenței asupra ritmului cardiac, cafeaua este dăunătoare copiilor, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează, persoanelor cu aritmii și tensiune arterială crescută. De asemenea, băutura perturbă absorbția medicamentelor pentru anumite boli, de exemplu, diabetul zaharat.

Dacă ai decis să renunți la cafea, felicitări! Vei avea parte de:

Schimbări fizice

–       Nivelul de energie

Unul dintre cele mai evidente efecte ale renunțării la cafea este schimbarea nivelului de energie. Datorită lipsei de cofeină, care stimulează sistemul nervos, s-ar putea să simți o oarecare oboseală la începutul zilei. Totuși, cu timpul, organismul tău se va adapta și nivelul de energie va deveni mai stabil.

–       Somn

Renunțarea la cafea poate influența somnul. Cafeina poate încetini procesul de adormire și poate deteriora calitatea somnului. După renunțarea la cafea, mulți oameni observă că somnul lor devine mai profund și mai liniștit.

–       Nivelul hormonilor

Unele studii indică faptul că cafeina poate influența nivelul hormonilor, cum ar fi adenozina și cortizolul. Renunțarea la cafea poate duce la un nivel mai stabil al acestor substanțe importante.

–       Scăderea în greutate

Cortizolul influențează, de asemenea, funcționarea glandelor suprarenale, care lucrează împreună cu glanda tiroidă. Tiroida este un organ important, responsabil, printre altele, și pentru metabolism. Cafeina îl încetinește, iar renunțarea la cafea, prin urmare, poate ajuta la pierderea în greutate.

–       Digestie

La unele persoane, cafeaua poate avea un efect iritant asupra tractului gastro-intestinal. Renunțarea la cafea poate îmbunătăți digestia și reduce riscul de iritații ale stomacului.

–       Normalizarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge

Atât tensiunea arterială ridicată, cât și colesterolul crescut pot fi cauzate de un conținut excesiv de cafeină în organism. Acest lucru se poate întâmpla cu o viteză deosebit de rapidă dacă la o ceașcă de cafea consumată recent se adaugă și fumatul unei țigări.

În același timp, dacă renunți la cafea și optezi pentru un înlocuitor de cafea, vei observa în timp și schimbări la nivelul psihologic. Poți descoperi înlocuitori sănătoși pentru cafea pe scufita-rosie.ro, inclusiv cicoare, băutură din orz sau amestec instant din fructe și cereale.

Aspecte psihologice

–       Reducerea anxietății și iritabilității

Cafeina poate crește nivelul de anxietate și iritabilitate. Prin urmare, oprirea consumului acesteia poate duce la îmbunătățirea stării psihologice.

–       Concentrație și atenție

Unii oameni observă că, după renunțarea la cafea, concentrația și atenția lor devin mai stabile. Ei nu mai experimentează „înălțimile” și „coborâșurile” energiei asociate cu consumul de cafea.

–       Reducerea dependenței

Cafeina este o substanță care poate crea dependență. Renunțarea la cafea ajută organismul să scape de această dependență și să caute alte surse de energie și bună dispoziție.

În concluzie, renunțarea la cafea poate provoca unele schimbări în organism, cum ar fi modificarea nivelului de energie, somn și digestie. Cu toate acestea, în timp, organismul se adaptează la absența cafeinei, și mulți oameni observă îmbunătățiri în starea lor fizică și psihologică. Este important să reții că fiecare organism este unic, și reacția la renunțarea la cafea poate varia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.