Celebrul cazino din Slanic Moldova a fost scos, din nou, la vanzare. La doar un an de la prima listare, cazinoul a fost postat pe site-ul de Sotheby`s.
„Construit de meșteri pietrari italieni după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, cazinoul a fost dat în folosință în 1894, fiind astfel primul cazinou din România. I-au urmat cazinourile din Vatra Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912). El face parte din strategia regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești după modelul celor celebre în străinătate (Slănic Moldova a fost comparată în epocă cu mai cunoscutele Karlovy Vary și Vichy, izvoarele sale minerale fiind de altfel premiate la expoziții internaționale de la Paris, Frankfurt, Viena). Deși nu este un exemplu de Art Nouveau pur, cazinoul din Slănic Moldova reușește să îmbine acest stil dinamic și funcțional cu principii din alte curente cu rezultate surprinzătoare. Elementele decorative din piatră și ancadramentele ușilor și ferestrelor vin din neoromânescul laic, dar turnurile sunt din arhitectura religioasă răsăriteană. Alte elemente amintesc de corespondențe neorenascentiste – spre exemplu simetria compoziției și panourile decorative pictate.” se arata in descrierea proprietatii
Construcția este dispusă pe orizontală, în regim de înălțime de S+P+1E, urmând regulile unei simetrii perfecte – o clădire principală străjuită de două turnuri stânga-dreapta legată de alte două clădiri mai scunde cu coridoare acoperite ce funcționează ca terase, lungul șir fiind terminat cu două pavilioane ce reiau prin acoperișurile rotunde ideea turnurilor principale. Proprietatea are 18 camere, 4 bai iar terenul are 5228 mp.
Dupa Război, cazinoul primește alte destinații. În anii imediat următori celui de-al Doilea Război Mondial și odată cu instaurarea regimului comunist în România, grandoarea și splendoarea celui mai vechi cazino din România începe să dispară încet încet. Începând cu anul 1946, clădirea Cazinoului Regal găzduiește Casă de Cultură și Bilblioteca Orășenească. În anii 1960 construcției inițiale, i se adaugă două terase pentru servire publică, braserie și pensiune. Până în anii 1986-1989, când a avut loc o restaurare completă pentru a i se redă formă inițială, în clădire au avut loc diverse evenimente culturale, fiind înființată chiar o sala de teatru și cinema cu o capacitate de 420 locuri.
De anul trecut pana acum, pretul a scazut cu aproximativ 15%. Daca anul trecut proprietatea era listata la 2.25 milioane de euro, pretul a scazut la 1.9 mil euro.