Bunea Stancu, baronul PSD de Brăila, „umflat” DNA

0

Procurorii DNA Galați, cu sprijinul SRI și al Jandarmeriei, au descins joi dimineaţa la sediul Consiliului Judeţean Brăila şi la reşedinţa preşedintelui acestei instituţii, Gheorghe Bunea Stancu. Percheziţiile sunt făcute într-un dosar de corupţie care vizează încheierea, derularea, executarea şi finalizarea unor proceduri de achiziţie publică derulate în perioada 2009  –  2011 de către CJ Brăila, în calitate de autoritate contractantă.

Cele cinci contracte suspecte de trucare sunt: Servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A, Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila – SIM S 3508”, Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale, în proiectul Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila” – SIMS 3509, Reabilitarea DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B, jud. Brăila, contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila, reprezentat de Gheorghe Bunea Stancu, şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de administratorul Stăncic Cristian Cătălin și efectuarea de lucrări de reabilitare drumuri prin plombări şi asfaltare a DJ 221B – Brăila – Vădeni (plombări pe o suprafaţă de 3.000 mp şi asfaltare pe o suprafaţă de 2,7 km), contract încheiat între Consiliul Judeţean Brăila şi SC TANCRAD SRL Galaţi.

Prejudiciul este estimat la trei milioane de lei. Implicarea lui Bunea Stancu în comiterea unor fapte asimilate celor de corupţie a avut concursul mai multor funcţionari din subordine şi în egală măsură al reprezentanţilor legali ai unor agenţi economici interesaţi în obţinerea unor contracte de achiziţii publice.

„Mită la PSD”, un alt dosar în cârca lui Stancu

Într-un alt dosar, ”mită la PSD”, Bunea Stancu, un politician recalcitrant și răzbunător, după cum îl caracterizează apropiații, a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

De asemenea, în 2012, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acţionar majoritar.

Bunea Stancu deţine funcţia de preşedinte al CJ din 2004, iar de-a lungul anilor a intrat în nenumărate rânduri în vizorul presei şi a organelor de anchetă din cauza legăturilor evidente de afaceri dintre firmele pe care le controlează şi instituţia publică unde este şef.

Concivia, pușculița baronului brăilean

Presa locală a relatat că, numai în 2010, de exemplu, firma Concivia figura pe siteul www.licitatiepublica.ro ca fiind adjudecatară a nu mai puţin de 20 de proceduri de achiziţii publice. Pentru 14 dintre acestea, autorităţi contractante au fost fie Consiliul Judeţean Brăila, fie unităţi administrativ-teritoriale subordonate acestuia. Ca valoare, contractele închieate de Concivia, în 2010, cu CJ Brăila şi instituţii subordonate însumează aproximativ 7 milioane de lei. Alte 6,9 milioane de lei au reprezentat contracte încheiate cu Primăria Brăila sau alte instituţii publice din Brăila.

Legătura între Stancu şi Concivia este făcută de faptul că acţionarul majoritar al acestei firme este SC Bursagrirom SA, controlată de Gheorghe Bunea Stancu, care deţine pachetul majoritar de acţiuni. În ciuda dezvăluirilor făcute de presă de-a lungul timpului, firma Concivia a rămas abonată în continuare la banii publici, Bunea Stancu lăudându-se că nu are nimeni ce să îi facă. Cea mai recentă ”lovitură” în materie de contracte pe bani publici a fost reuşită în luna ianuarie a acestui an, când firma controlată indirect de Stancu a adjudecat lucrările de consolidare şi modernizare a clădirii monumentale a Teatrului ”Maria Filotti” din Brăila.

Concivia a câştigat procedura de licitaţie organizată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) oferind preţul cel mai mic şi clasându-se astfel în faţa altor cinci contracandidaţi. Valoarea finală de atribuire a contractului este de 15.663.310,78 lei (fără TVA), cu 48.331 lei sub preţul estimat. Valoarea investiţiei va fi acoperită în proporţie de 80,35% din fonduri europene, contribuţia bugetului de stat cifrându-se la 17,65%, iar cea a bugetului local fiind de doar 2%.

Beneficiarul acestei lucrări este Primăria Brăila, condusă de Aurel Simionescu, subordonat pe linie de partid lui Gheorghe Bunea Stancu. Simionescu este prim-vicepreşedinte al PSD Brăila, în timp ce Stancu deţine funcţia de preşedinte a filialei brăilene a PSD. Primarul Aurel Simionescu neagă că ar fi avut vreo legătură cu procesul de atribuire a contractului ce vizează reabilitarea teatrului. ”Procedura s-a derulat pe SEAP, deci nu a fost gestionată nici de municipalitate şi nici de Consiliul Judeţean. A contat doar preţul cel mai mic oferit de participanţi”, a justificat primarul Brăilei.

În urma descinderilor, a fost ridicat, cu toate că se afla în vacanță în Delta Dunării, unul dintre vicepreședinții CJ Brăila, Florin Mija. Acesta este la rându-i în vizorul ANI după ce s-a constatat existenţa unui conflict de interese de natură penală. Acesta a semnat, în timpul mandatului, documente de încheiere a trei contracte de furnizare cu două societăţi cu care avea legături.

*Sursă foto: Obiectivbr.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.