Benzina şi motorina se vor scumpi, chiar din noaptea de Revelion

0

Benzina şi motorina se vor scumpi, începând cu 1 ianuarie 2014, cu circa 9 bani pe litru, ca urmare a modificării sistemului de calcul a accizelor, potrivit estimărilor companiilor petroliere.

De la 1 ianuarie 2014 accizele la carburanţi se vor plăti, în lei, la un nou curs, mai puţin favorabil faţă de cel din momentul de faţă şi, în plus, vor fi ajustate şi cu rata inflaţiei, de unde va rezulta o majorarare a preţurilor de circa 9 bani pe litru la benzină şi motorină. Scumpirea va avea loc indiferent de amânarea cu trei luni a introducerii accizei suplimentare pe carburanţi de şapte eurocenţi pe litru, care ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar a cărei introducere a fost amânată pentru 1 aprilie, în urma negocierilor dintre coaliţia la guvernare şi preşedintele Traian Băsescu.

În plus, a fost evitată o scumpire de doi bani a benzinei, pentru că Executivul a decis să reducă pragul de biocomponent din acest carburant, de la 5% la 4,5%, în condiţiile în care, potrivit vechii legislaţiei, acest prag ar fi trebuit să crească până la 6%. Noul curs care va fi luat în calcul la 1 ianuarie la calculul accizei este de 4,52 lei/euro, şi nu cel de 4,44 lei/euro, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple dacă legislaţia fiscală nu era schimbată în defavoarea consumatorului. În plus, la acest curs se va adăuga şi creşterea cu valoarea medie a inflaţiei, de 4,77%.

La staţia Petrom din Băneasa, de exemplu, un litru de motorină costă acum 5,89 lei şi, după scumpire, preţul va ajunge la 5,98 lei pe litru. Benzina de 95 costă 5,64 de lei litrul, şi, după scumpire, preţul va ajunge la 5,73 de lei pe litru. Cei mai mari actori de pe piaţa carburanţilor sunt Petrom, Rompetrol şi Lukoil.

Sursa: Economica.net


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.