Băcăuanul Răzvan Burleanu, noul șef al FRF, reclamat la DNA pe baza datelor dintr-o investigație RISE Project & Bacau.NET

0

Noul președinte al FRF, Răzvan Burleanu, a fost reclamat la DNA de fostul internațional Daniel Prodan, director sportiv în cadrul aceleiași federații. Sesizarea lui Prodan s-a bazat, conform propriilor declarații, pe informațiile prezente într-o investigație publicată în februarie de site-ul de investigații www.riseproject.ro. Materialul documenta modul mai mult decât dubios în care Burleanu, pe atunci președinte al Federației Române de Minifotbal și candidat la șefia FRF, a concesionat prin intermediul firmei Lider Sport terenuri în municipiile Onești și Ploiești. La documentarea investigației a contribuit și portalul de știri Bacau.NET.

daniel prodanPotrivit declarațiilor lui Daniel Prodan, acesta a sesizat DNA în baza informațiilor existente în articolul publicat de RISE Project la 26 februarie 2014, cu puțin timp înainte de alegerile pentru șefia FRF. Fostul internațional, actualmente director sportiv în cadrul FRF, a recunoscut că s-a consultat în prealabil cu un avocat. „M-am dus la DNA cu articolul. Eu nu mă pricep, nu acuz pe nimeni, îi las pe procurori să stabilească eventuala vinovăție. Dar din ce a prezentat RISE Project, reiese că Răzvan Burleanu nu e un copil atât de corect pe cât pretinde, nu e curat ca roua dimineții”, a declarat Prodan (foto) citat de site-ul de investigații amintit.

Investigația realizată de RISE Project documentează modul dubios în care societatea lui Burleanu, Lider Sport, a obținut concesionări de terenuri la Onești și Ploiești, în vederea construirii unor terenuri de minifotbal. Totul a pornit în 2011, când Federația de Minifotbal din România – condusă de Răzvan Burleanu – a adresat municipalității Onești o scrisoare prin care solicita scoaterea la licitație a unui teren din oraș, în vederea amenajării unei baze sportive de minifotbal.

Concesionare aranjată în familie

teren minifotbal onestiConsiliul Local Onești a răspuns favorabil acestei propuneri, în luna septembrie. O lună mai târziu, în octombrie, Primăria Onești a organizat licitația pentru concesionarea unui teren de 1.500 de mp, situat pe strada Perchiului. Pentru ca procedura de atribuire a contractului de concesiune să se încheie într-un singur tur, legea impune ca la licitație să se prezinte minimum trei ofertanți. În caz contrar, licitația se reia, iar apoi – în eventualitatea în care tot nu se prezintă trei ofertanți – autoritățile au dreptul de a aplica procedura negocierii directe.

Răzvan Burleanu nu a lăsat licitația la voia întâmplării. S-a înscris la licitație cu firma sa, Lider Sport, iar, în paralel, la licitație s-au înscris și Asociația Județeană de Minifotbal din Bacău (condusă de tatăl lui, Gheorghe Burleanu), și firma Impact Sports & Entertainment (patronată de fratele lui, Cosmin-Ștefan Burleanu).  Au fost singurele trei oferte depuse. Toate trei au oferit prețul minim: 12 bani/lună/mp. Adică o chirie anuală de 2.160 de lei. Lider Sport a fost declarată câștigătoare, încheind contractul de concesiune pentru 25 de ani (citește mai multe AICI).

„Prin aceasta investitie pe care o realizam la Onesti, ne dorim ca toti iubitorii de minifotbal de pe Valea Trotusului sa aiba un spatiu propice de relaxare, dar totodata sa putem organiza chiar la Onesti un turneu national de minifotbal. Prin minifotbal speram sa aducem aceeasi glorie judetului nostru, asa cum fotbalul o facea in urma cu mai multi ani, fie la Bacau, fie la Onesti”, declara, în ianuarie 2012, Gheorghe Burleanu, presedintele Asociatiei Judetene de Minifotbal Bacau (citește AICI).

Asociație de casă

Asociația Județeană de Minifotbal Bacău – „competitorul” firmei Lider Sport la licitația organizată în Onești – nu este legată degheorghe-burleanu Răzvan Burleanu doar prin intermediul președintelui Gheorghe Burleanu (foto). Întreaga familie Burleanu este membră a acestui ONG. Răzvan Burleanu e vicepreședinte, iar fratele lui mai mic, Cosmin-Ștefan, secretar. Asociația este înregistrată în apartamentul în care toți trei își au adresele de domiciliu.

În același apartament își are sediu și firma Impact Sports & Entertainment, patronată de mezinul familiei, Cosmin-Ștefan Burleanu, celălalt „competitor” al firmei Lider Sport la concursul de oferte de la Onești. Atât Asociația Județeană de Minifotbal Bacău, cât și Impact Sports & Entertainment au fost înființate în 2011, cu puține luni înainte de organizarea licitației din Onești. Asociația, cu doar două luni înainte, pe 1 septembrie, iar Impact Sports & Entertainment, cu opt luni înainte, la sfârșitul lunii februarie.

De altfel, Impact Sports & Entertainment a fost radiată la distanță de un an după participarea la licitație, în octombrie 2012, fără să fi desfășurat vreodată o activitate economică.

Fratele mai mic al șefului FRF, inculpat în dosarul Botomei – Curpăn

Cosmin BurleanuCosmin-Ștefan Burleanu (foto) – fratele mai mic al lui Răzvan Burleanu – este jurist de meserie. În iunie 2013, el a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru fals în înscrisuri, înșelăciune și exercitarea fără drept a profesiei de avocat.

Potrivit procurorilor, Burleanu jr. practica avocatura fiind afiliat la un „barou fantomă” din Bacău, barou condus de avocatul Vasile Botomei. Acest barou, paralel celui legal constituit, își mărea numărul „profesioniștilor” afiliați cu sprijinul unui magistrat de la Judecătoria Bacău, judecătorul Vasile-Sorin Curpăn (citește mai multe AICI).

Cosmin-Ștefan Burleanu avea o colaborare strânsă la nivel „academic” cu Vasile-Sorin Curpăn. Cei doi au publicat împreună 61 de articole științifice și nouă cărți de drept – volume tipărite pe cheltuiala proprie. Pe de altă parte, Burleanu jr. îl ajuta pe Curpăn să găsească absolvenți de Drept interesați să se alăture baroului care funcționa ilegal. La sugestia lui Cosmin-Ștefan Burleanu, Curpăn racola noi membri pentru „baroul fantomă” prin intermediul rețelei de socializare Facebook.

Sponsorizări din bani publici pentru campionatul județean de minifotbal

În 2013, Asociația de Minifotbal controlată de familia Burleanu a obținut o sponsorizare de 10.000 lei (100 milioane lei vechi), în vederea organizării ediției a 7 -a a campionatului județean de minifotbal. Sponsorizarea a fost aprobată de Consiliul Local Bacău pe 26 aprilie 2013 (vezi HCL nr. 152/2013). În organizarea campionatului de minifotbal a fost implicată și societatea Lider Sport, deținută de Burleanu, câștigătoarea controversatei licitații organizate, în 2011, la Primăria Onești.

Numele tatălui actualului șef al FRF, Gheorghe Burleanu, figurează din martie 2013 în cadrul unui fantomatic proiect finanțat de Consiliul Județean Bacău și care are ca obiectiv realizarea unui documentar despre performanțele celor mai importanți sportivi și antrenori din Județul Bacău. Proiectul viza luarea de interviuri fostului căpitan al al echipei Dinamo Bacău (1970) – Nicolae Vătafu, dar și lui Gheorghe Burleanu, căpitanul Bacăului din 1990. Conform proiectului aprobat de Consiliul Județean, costul documentarului (producție, înregistrare, multiplicare CD-uri etc) se ridică la 78.000 lei.

*Citește pe RISE Project implicațiile concesionării de terenuri de la Ploiești făcută de actualul șef al FRF

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.