EXCLUSIV: Baroul Bacau s-a constituit parte civila in procesul penal al lui Vasile Botomei, pretinzand daune morale de 100.000 euro

1

Retinerea pentru 29 de zile a autointitulatului avocat Vasile Botomei da la iveala o intreaga increngatura a imposturii si fraudei, in temeiul careia Botomei si acolitul sau – judecatorul Sorin Curpan – s-au pus pe „produs”, pe banda rulanta, avocati. Deriva celor doi a fost adulmecata de Parchetul Curtii de Apel, care a finalizat un dosar penal continand 4 volume si aproape 1500 file. Baroul Bacau, cu care Botomei s-a dusmanit de moarte timp de ani de zile, s-a constituit parte civila impotriva inculpatului, solicitandu-i daune morale de 100.000 euro. In ultima perioada, Vasile Botomei – arata procurorii – ajunsese sa „terfeleasca” institutii ale statului democratic, autoproclamandu-se „avocatul poporului” si aparator al drepturilor omului sub o „entitate” generic intitulata „Casa pentru Apararea Drepturilor Omului”. 

Vasile Botomei
Vasile Botomei

Impostura in meserie il costa scump pe Vasile Botomei, magistratii Curtii de Apel apreciind – joi seara – ca autointitulatul avocat bacauan merita sa stea 29 de zile dupa gratii. Dosarul penal lucrat de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel atesta ca Botomei s-a folosit, in mod ilegal, de denumiri si inscrisuri oficiale specifice breslei avocatesti inseland, in mod repetat, mai multe persoane – absolventi de drept – ce intentionau sa acceada in Baroul Bacau. Pentru a-si duce opera la bun sfarsit, Botomei a organizat asa-zise examinari de intrare in Baroul Bacau, acestea fiind supervizate de judecatorul Sorin Curpan asupra caruia procurorii continua cercetarea penala.

Graitor e cazul absolventei de drept Andreea Vasilica Filip Chirila care la 1 octombrie 2012 a solicitat Parchetului Curtii de Apel sa se efectueze cercetari asupra judecatorului Sorin Curpan pentru infractiunea de inselaciune, respectiv fata de Vasile Botomei pentru aceeasi infractiune.  La 19 aprilie 2012, Andreea Chirila a „dat” de Curpan pe reteaua de socializare Facebook, iar a doua zi magistratul a invitat-o la biroul sau din Judecatorie „invinuitul manifestand disponibilitatea de a o ajuta sa se realizeze in profesie„. In iunie 2012, Chirila a fost condusa de Curpan la o locatie din strada Republicii, unde Botomei i-a cerut sa scrie o cerere de primire in meseria de avocat. Chirila a declarat procurorilor ca Botomei i-a inmanat un inscris intitulat „examen de barou” ce purta impresiunea stampilei „UNBR – Baroul Bacau”. Ulterior, judecatorul Curpan i-a dictat 9 intrebari si raspunsurile la aceste intrebari. Cei doi au luat lucrarea semnand-o, Curpan si Botomei decretand ca impreuna ar fi constituit „comisia de examinare”. Chirila a fost facuta avocat in schimbul a 4000 de lei, bani ajunsi in posesia lui Botomei, din care Curpan si-a oprit 10 la suta (400 lei), taxa de examinator in temeiul unei intelegeri prealabile cu prietenul „avocat”.

Procurorii au inregistrat la dosar inscrisuri furnizate de 13 persoane, fiecare din acestea dand sume importante de bani „tandemului” Botomei – Curpan in vederea obtinerii calitatii de avocat, prin sustinerea unor simulacre de examinari organizate sub atenta supervizare a judecatorului bacauan. Fiecare din cele 13 persoane i-au dat lui Botomei sume de 2000 lei si peste pentru a participa la examinare si a accede, astfel, in „Baroul Bacau”, dobandind calitatea de avocat. Trei dintre persoane s-au constituit in parti vatamate, restul aparand in dosar drept martori.

In plus, au retinut procurorii, Botomei a exercitat – fara drept – meseria de avocat, reprezentand in instanta, in mai multe cazuri, diversi justitiabili fara a avea calitatea de avocat. In acest context, Baroul Bacau, reprezentat de avocatul Gigi Nucu Candet, s-a constituit parte civila impotriva inculpatului Vasile Botomei, cerand daune morale de 100.000 euro. Baroul a precizat ca Botomei a folosit in mod sistematic denumiri si firme specifice meseriei de avocat, fara a avea calitatea pretinsa. Mai mult, precizeaza referatul procurorului de caz, pe imobilul din strada Oituz nr. 33, unde Botomei isi desfasura activitatea, apareau inscriptii specifice unor institutii ale statului (avocatul poporului), menite a-i induce in eroare pe justitiabili cu privire la legalitatea actiunilor in justitie intreprinse de „avocatul” Vasile Botomei.

Curtea de Apel Bacau a dispus joi seara retinerea pentru 29 de zile a pretinsului avocat, magistratii judecatori admitand cererea procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel. „Curtea constată că  modul de concepere şi executare a activităţii infracţionale, evidenţiază nu numai că inculpatul  s-a dovedit a fi extrem de abil, dând dovadă de  perseverenţă  în comiterea faptelor, animat şi întreţinut de obţinerea în mod ilicit a unor însemnate sume de bani, ci constituie şi unul din motivele principale care justifică necesitatea luării acestei măsuri privative de libertate (…) Faţă de cele arătate anterior, Curtea  apreciază că arestarea preventivă a inculpatului se impune atât prin prisma rezonanţei sociale a faptelor comise, cât şi prin prisma periculozităţii concrete dovedite de inculpat. Acesta a arătat că este apt a depune reale stăruinţe pe cale infracţională, atât prin modul de pregătire a activităţii infracţionale cât şi prin săvârşirea efectivă de acte materiale ce se circumscriu elementului material al laturii obiective al infracţiunilor ce i s-au reţinut în sarcină”, au consemnat judecatorii Curtii de Apel.

Dosarul urmeaza sa ajunga pe masa judecatorilor Curtii Supreme, acestia urmand sa se pronunte pe marginea recursului formulat de Botomei impotriva sentintei Curtii de Apel Bacau.

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Avocatul Vasile Botomei a catigat la ICCJ.
    El a sustinut o teza de doctorat in drept prin care profeorii universitari au aprobat teoria acestuia pusa in practica in Bacau prin infiintarea inca a unui barou.
    A demonstrat ca in baza aceleiasi Legii 51/1995 este legal sa functioneze mai multe barouri de avocati intr-un judet si mai multe Uniuni de barouri la nivel national.
    S-a luptat cu clanurile de avocati din toata tara si cu procurorii aserviti acestora.
    A invins sistemul obedient!.
    Este singurul doctor in drept care a platit cu libertatea prin arest de 33 zile la IPJ Bacau,totul pentru a face o teza autentica,de actualitate, fara plagiat ca altii. Dr.Botomei Vasile inscrie avocatura intr-un nou demers pe criteriu de concurenta intre barouri si liber acces in profesia de aparator pentru licentiatii in stiinte juridice.
    Teza dr.Botomei este singura teza de doctorat care se studiaza in programul de pregatire si instruire profesionala pentru magistrati.
    Teza este fulminanta!
    Citeste http://www.unbr.info, http://www.juridice.ro;

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.