Andre Muit, presedintele Asociatiei Betania, acuza autoritatile ca au demarat o serie de controale abuzive: „Nu suntem infractorii din Ilfov. Vă cerem să învățați ABC-ul controalelor sociale, în interesul miilor de oameni pe care îi îngrijim de peste 30 de ani, în locul Statului eșuat”

1

Presedintele Asociatiei Betania, Andre Muit, care este si presedintele organizatiei FONSS – o asociere de organizatii neguvernamentale din domeniul serviciilor sociale din Romania – a transmis un comunicat de presa, prin care ataca in termeni duri autoritatile de control din Romania.

In ultimele zile, in urma unei decizii date de Guvernul Romaniei, toate centrele sociale sunt controlate de institutiile statului. Controalele vin in urma descoperirilor revoltatoare de la „azilele groazei” din Ilfov.

Andre Muit reclama faptul ca cei care vin in control nu cunosc proceduri si nu stiu sa se compoarte cand intra in contact cu persoane vulnerabile. Mai mult, acesta spune ca cei din centre sunt tratati ca niste infractori, doar pe baza unor descoperiri facute in judetul Ilfov :

Redam, mai jos, comunicatul de presa :

„Incetați să tratați organizațiile neguvernamentale ca pe infractorii din Ilfov! În fața unui bloc în care există un apartament cu statut de locuință protejată, cu licență de funcționare în regulă, opresc 5-6 mașini și din ele coboară diverși oameni, printre care unii înarmați și în uniformă … Grupul e numeros, are între 10-12 persoane. Aceștia urcă, bat la ușă și intră toți odată în apartament. Vecinii, care și așa de multe ori sunt suspicioși și temători știind că ”acolo stau unii de la protecție socială”, privesc curioși spectacolul.

Urmeză un control de circa șase ore, cu 12 inspectori îngrămădiți în locuință peste un lucrător social și uneori un îngrijitor, alături de cei patru beneficiari speriați că vor fi dați afară din casă. Toți inspectorii deodată cer documente, deschid frigidere, scotocesc.

Nu mai există prezumția de corectitudine, respect, intimitate. Se pun întrebări legate de inexistența camerelor de supraveghere pe holul apartamentului, despre motivul pentru care un capăt de gresie ciobită nu a dus la o reparație imediată, despre motivul pentru care beneficiarii gătesc și nu mănâncă hrană adusă printr-un serviciu ”normal” de catering.

Chiar dacă acest grup pleacă lăsând în urmă doar ”recomandări de îmbunătățire”, în urma lor rămâne de fapt frustrarea că ai fost considerat infractor pe nedrept, frica de a nu fi dat afară din spațiul care îți este casă de ani de zile (chiar dacă e locuință protejată) și rămâne suspiciunea vecinilor care va face și mai grea integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilități sau a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Și muncești de ani de zile să creezi punți…În fața acestor situații nu putem decât să vă cerem să ne respectați munca.

Dacă vreți să veniți în controale e absolut normal, asta e treaba instituțiilor de control, dar veniți pe rând și, până aveți cu adevărat proba contrarie, tratați-ne ca pe profesioniștii care fac asistență socială corect, cu drag de oameni și care reușesc să aducă atâtea persoane vulnerabile la o viață normală.

Controalele din ultimele zile din centrele rezidențiale au bulversat viata oamenilor de acolo și au generat frică și neîncredere, atât în rândul beneficiarilor, cât și al angajaților.

In ultimele două zile, organizațiile cu servicii rezidențiale pentru adulți și copii din feferația noastră și din cele partenere cu noi în Platforma SOCIALA.ro au fost controlate de echipe ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratului de Poliție, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar-Veterinare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspecției Sociale, Poliției Economice, Jandarmeriei- toate odată.

Practic, se acționeză ca și cum aceste instituții nu au controlat nimic niciodată și vin acum într-o descindere fără precedent, te pun la zid și caută.

Suntem unii din cei mai buni furnizori de servicii sociale din țară, avem unele activități și servicii pe care nicio instituție publică nu le-a făcut vreodată, lucrăm cu fonduri atrase de noi prin proiecte, am reușit să oferim o viață normală oamenilor care își petrecuseră toată tinerețea în orfelinatele și căminele spital comuniste. Acum acești oameni trăiesc în case sau apartamente obișnuite, cu servicii de suport.

Am muncit ani de zile pentru a respecta drepturile fundamentale ale acestor oameni și pentru a-i învăța să trăiască autonom, în locuințe normale, cu o viață frumoasă și demnă, fără să avem finanțările confortabile ale instituțiilor publice și fără proptelele politice pe care se sprijină grupurile infracționale care au trecut pe sub radarul dumneavoastră, ani de zile.

În decurs de câteva zile unii dintre acești inspectori, sub pretextul că vin să controleze modul în care sunt ”asistați” beneficiarii, au intrat cu bocancii în viața acestor oameni, au debarcat înarmați și agitați în apartamentele lor, le-au readus la viață toate fricile și angoasele cu care noi ne luptaserăm ani de zile, doar pentru că au o temă politică de executat.

Nu suntem noi responsabili că s-au comis atrocitățile de la Ilfov. NU NOI!

E corect să plătească cine greșește, nu din nou niște beneficiari care acum sunt duși înapoi în spitale, pentru că locuințele lor sunt suspendate pentru motive ridicole sau inventate.

Sub pretextul că la ei vă gândiți, în fapt fix pe ei îi afectați.

In ultimele zile patru beneficiari cu afecțiuni psihice au ajuns în spital, pentru că au decompensat din pricina comportamentului agresiv al inspectorilor. În timpul acestui control, Protecția Consumatorilor avea cel mai energic și vocal inspector.

Are Protecția Consumatorilor căderea să verifice serviciile sociale?

Au înțeles cei de la Protecția Consumatorilor oare că aceste persoane au voce, opinii proprii, se informeză, au dreptul și vor să vorbească la rândul lor, despre viața lor în aceste servicii?

La un alt centru, tot ieri, s-a oprit controlul definitiv și inspectorii au plecat șocați atunci când beneficiarii s-au dus să-i îmbrățișeze, pentru că așa fac ei când vin musafiri. Pentru că oamenii aceștia schingiuiți în căminele spital comuniste, au învățat să iubească cu sprijinul oamenilor din ONG-uri.

Noi am aflat în aceste zile că planul de amenzi bate omenia și învinge toate drepturile fundamentale ale omului.

Dacă inspectorii sociali nu au avut capacitatea sau voința să tempereze excesele unora dintre dumneavoastră, precum și să vă îndrume despre modul în care se face controlul în aceste servicii (cu care, evident, nu ați avut de-a face până acum), vă cerem noi, societatea civilă, să învățați ABC-ul controalelor sociale, în interesul miilor de oameni pe care îi îngrijim de peste 30 de ani, în locul Statului eșuat !

FONSS este o federație formată din 44 de furnizori de servicii sociale, organizații neguvernamentale, acreditate în România și își asumă pe deplin această afirmație:

Nu suntem infractorii din Ilfov. Tratați-ne cu respectul cuvenit celor de care peste 30 de ani investiți în România atrăgând finanțări pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile și făcând servicii sociale de care au nevoie aceste mii de oameni.” se arata in comunicatul transmis de FONSS

FONSS este o asociere de organizatii neguvernamentale din domeniul serviciilor sociale din Romania. Presedintele asociatiei este Andre Muit – Asociatia Betania Bacau.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

  1. Cât de clar… Cum sa intri cu bocancii în astfel de apartament dacă nu ai avut sesizare? Da va rog frumos, am dori sa pentru ca….. Nu, toți în orarul de lucru sa și bifeze munca de lucrători plătiți de stat fără a fi schimbat vreodată un scutec la un bătrân, ne respectuoși, ne oameni, ne cunoscători a problemelor dincolo de teorie, sa le fie rușine!

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.