Aeroportul din Iasi isi face reclama in Bacau: Cine-i vinovat pentru „prabusirea” concesionarii catre Blue Air?

4

Foarte putini isi mai amintesc astazi ca pana la ideea de a concesiona aeroportul din Bacau catre un operator aerian (avea sa fie Blue Air), conducerea judetului Bacau a facut pugilat, in 2007, cu nejustificat laudatul Guvern Tariceanu. „Meciul de box” s-a intins pe relativ putine runde, consemnand – in final – faptul ca Executivul de la acea data s-a spalat pe maini cu soarta celui mai important aeroport din regiunea Moldovei. Ironia sortii si ipocrizia raman, totusi, la ele acasa in politica. Benea e aliat, in USL, cu liberalii care acum 6 ani tratau cu indiferenta modernizarea aeroportului din Bacau. Consiliul Judetean Bacau a aprobat vineri, 26 iulie, un proiect vizand achizitionarea de servicii juridice pentru rezilierea contractului cu Blue Air. 

Blue Air, aeroport Bacau, avionAcum 6 ani, seful Consiliului Judetean (CJ) Bacau juca cu „cutitele pe masa” miza modernizarii aeroportului din Bacau. Dragos Benea aproape ca friza impertinenta cand, neinvitat, a aparut pe nepusa masa la o conferinta de presa organizata de primul-ministru Tariceanu, in sala de sedinte a palatului administrativ. Se intampla in noiembrie 2007. Cu o falca-n cer si una in pamant,  Benea l-a facut „pilaf” pe Tariceanu reprosandu-i acestuia lipsa de interes fata de proiectele CJ. Intre acestea, la rang de „prioritate zero”, reabilitarea si dezvoltarea aeroportului international din Bacau.

„Am asteptat fonduri pentru refacerea infrastructurii dupa calamitatile naturale care au lovit judetul nostru, nu le-am primit nici acum, desi au ramas foarte multi bani necheltuiti din Fondul Solidaritatea, ca sa nu mai spun ca sunt inca multi sinistrati care n-au primit nimic nici pana azi. In ce priveste Aeroportul, timpul a trecut si continua sa treaca in defavoarea noastra, pentru ca suntem in competitie directa cu aeroporturile din Suceava si Iasi”, afirma Benea in noiembrie 2007 in succintul schimb de replici cu premierul Tariceanu (citeste mai multe AICI).

Momentul a fost rememorat de pesedist in campania de la localele din vara lui 2008, cand acelasi Benea recunostea ca premierul Benea, conferintaliberal Tariceanu nu l-a bagat in seama pe tema modernizarii aeroportului. „Ca sa-i prezint lui Tariceanu studiul de fezabilitate intocmit de compania Deloitte a trebuit sa ma bag in seama, la o sedinta la care nici nu am fost invitat. I-am prezentat acel proiect si nu s-a intamplat nimic. A promis un ajutor si la revedere”, declara seful CJ (citeste mai multe AICI). 

Bilantul „ostilitatilor” cu Guvernul Tariceanu vorbeste de la sine despre  dezinteresul Executivului in sustinerea proiectului de modernizare a celui mai important aeroport din Moldova. Constatarea lui Benea, conform careia Bacaul se afla in competitie cu alte doua aeroporturi – Suceava si Iasi – ne este azi de folos: cele doua obiective beneficiaza de o atentie speciala din partea guvernarii USL, iar aeroportul din Iasi este prezentat de Cristian Adomnitei (PNL), presedintele Consiliului Judetean Iasi, drept cel mai modern aeroport din tara.

„Solutia” Blue Air: banii de concesionare, deturnati spre Romstrade fara ca lucrarile sa mai fie realizate

Aeroport-Bacau-lucrari-5Lipsa interesului guvernamental pentru proiectul de modernizare a aeroportului din Bacau (realizat de consortiul Deloitte-Iptana-Bostina&Asociatii) a lasat cale libera initiativei de concesionare a obiectivului al carei principal avocat s-a dovedit a fi chiar seful CJ Bacau, Dragos Benea. Dupa o licitatie in care doar Blue Air a venit cu o oferta concreta de preluare a aeroportului, pe baza proiectului de modernizare elaborat de consortiul amintit, CJ a parafat in 2009 contractul de concesionare. Operatorul low-cost a infiintat o societate de concesionare – Blue Aero – acesta fiind „vehiculul” legal de preluare a aeroportului. Conform contractului de concesiune, in primele 30 luni de derulare a intelegerii (intrata in vigoare in 2010), Blue Air era obligata sa execute lucrari de 45 milioane euro (platforma noua, terminal nou, modernizare cai rulare etc).

Repetatele critici si acuze aduse astazi – de-a valma – lui Benea, pe motiv ca a sustinut si promovat o concesionare nefezabila economic si astfel a pus umarul la „ingroparea” perspectivelor aeroportului, rateaza o problema reala, de fond. In esenta, ea poate fi descrisa astfel: cele 45 milioane euro necesare realizarii lucrarilor de modernizare a aeroportului, bani initial „blocati” intr-un cont escrow (citeste mai multe AICI), au fost folosite de Nelu Iordache, patronul Blue Air, la finantarea companiei Romstrade si a lucrarilor realizate de aceasta. In mod evident, in operatiunea de „deturnare” a fondurilor din contul escrow catre Romstrade, Iordache a beneficiat atat de complicitatea conducerii CJ Bacau, cat si de cea a conducerii Regiei Aeroportuare prin intermediul careia CJ incasa practic redeventa de la concesionarul Blue Air.

Complicitate pentru ca Romstrade, firma controlata de acelasi Iordache, si-a insusit sume de ordinul zecilor de milioane euro, din contul escrow amintit, fara sa mai execute si lucrarile la care s-a angajat in momentul in care a preluat in concesiune aeroportul bacauan (citeste mai multe AICI). Cu largul concurs al autoritatilor locale, in prima linie numarandu-se conducerea CJ Bacau (Dragos Benea) si conducerea Regiei Aeroportuare, Iordache a „drenat” contul escrow constituit la momentul oficializarii concesionarii, banii ajungand preponderent in conturile Romstrade, companie prinsa in mrejele unui imens scandal de coruptie cu fonduri europene, care in final l-a trimis la puscarie pe patronul-tepar Nelu Iordache. Fara acceptul, fie si tacit, al autoritatilor locale, contul escrow nu ar fi putut fi golit de bani in alt scop decat acela al finantarii lucrarilor de modernizare a aeroportului Bacau. 

Cui trebuie sa-i multumim pentru cei 390.000 de pasageri de pe aeroportul Bacau?

In februarie 2013, in cadrul unei sedinte a CJ Bacau, Benea dezvaluia ca Blue Air a realizat doar 13 la suta din panica-alerta-aeroport-bacauinvestitiile asumate prin contractul de concesionare (citeste mai multe AICI). In 2012, conform datelor oficiale, prin portile aeroportului Bacau au trecut peste 390.000 pasageri. Cifra, altminteri impresionanta, devine nesemnificativa daca este analizata in corelatie cu redeventa platita de Blue Air. Aceasta nu a fost calculata in relatie cu numarul de pasageri: un numar tot mai mare de pasageri inseamna profituri crescute pentru operatorul low-cost, nu si bani mai multi pentru CJ sau Regia Aeroportuara.

Potrivit afirmatiilor lui Benea, prezenta Blue Air pe aeroportul bacauan a mentinut in viata obiectivul, insa este cat se poate de evident ca a fost in interesul operatorului low cost sa profite la maxim de binefacerile operarii, la costuri modice, a principalului aeroport din Moldova. Profiturile realizate nu s-au regasit si in investitiile la care Blue Air se obliga prin contractul de concesionare. Autoritatile par sa fi ramas cu mainile-n san acceptand, in mod deliberat, ca Blue Air & Iordache sunt noii stapani ai aeroportului si ca ei nu trebuie deranjanti.

Ironia sortii: USL-ul mizeaza pe aeroporturile din Iasi si Suceava

Aeroport Iasi - machetaConform programului cu care USL a venit la guvernare, in regiunea Moldovei vor beneficia de sprijin substantial din partea Guvernului doua aeroporturi: Suceava si, mai ales, Iasi. Despre cel din Bacau programul de guvernare al USL nu spune o iota. Ironic, pentru ca in USL PSD-ul condus de Dragos Benea este aliat cu PNL-ul lui Romeo Stavarache, primar care in 2007 alimenta la greu dezinteresul fostului premier C.P. Tariceanu fata de perspectiva modernizarii aeroportului Bacau.

In 2008, Benea vorbea in campania electorala despre „mafia locala a PNL”, in timp ce Stavarache punea osul la marginalizarea/izolarea proiectului de modernizare al aeroportului (ca si al soselei de centura mostenita de la fostul guvern Nastase), tocmai pentru a „plasa” o bila neagra in curtea sefului CJ. Peste ani, cei doi lideri din administratia bacauana se vad sub aceeasi umbrela politica, domnind insa peste un judet/municipiu tot mai neimportante in jocul regional.

La Iasi, in schimb, lucrurile s-au pus in miscare iar impresia generala este ca ele sunt ireversibile. Potrivit presedintelui CJ Iasi, Aeroport Iasi - reclama BcCristian Adomnitei (PNL), Iasul va avea cel mai modern aeroport din tara. Pe pagina de Facebook a politicianului troneaza deja o imagine procesata pe computer cu viitorul aeroport (click foto macheta). Dupa desemnarea Iasului capitala a regiunii Nord-Est, in contextul discutiilor privind regionalizarea, este de asteptat ca Guvernul sa sustina si mai consistent proiectul de modernizare si extindere a aeroportului din Iasi, mai ales ca viitoarea capitala regionala are o prezenta semnificativa la nivel de Executiv (ministri, secretari de stat, subsecretari).

Deloc intamplator, la iesirea din Bacau spre Iasi un panou publicitar infatiseaza oferta de curse spre Anglia si Italia cu plecare de pe Aeroportul din Iasi (vezi foto). In contextul prabusirii concesionarii aeroportului Bacau catre Blue Air, precum si a lipsei unor solutii alternative, este foarte probabil ca bacauanii care doresc sa zboare spre tari UE sa apeleze la serviciile aeroportului din Iasi, un aeroport sustinut si garantat de USL.

 

 

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

4 comentarii

  1. Minciunile USL ies la suprafata. Cretinii care i-au crezut vad acum prostiile care li se spuneau. USL trateaza populatia ca pe niste cretini care pot fi prostiti cum vor ei, si cu majoritatea le si iese.

  2. Rusine sa le fie tuturor inplicati ca nu stiu sa aibe profesionalism si respect pentru clienti aici vorbim nu numai de compania aeriana si despre cei care lucreaza la aeroport ,prea mult exces de zel si nesimtire ca sa nu vorbim de preturi mai mari decat cele facute de concurenza ,Eu unul am ales iasiul chiar daca am sa fac 2-3 ore cu masina pana la bacau.rusine ,rusine rusine,nu stiti sa vindeti un produs de calitate.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.