Dragos Benea (CJ Bacau): „Contractul de concesionare a aeroportului se indreapta spre o reziliere”

0

benea cj bcSituatia contractului de concesionare a aeroportului international „George Enescu” din Bacau a fost discutata la ultima sedinta a Consiliului Judetean (CJ), in contextul prezentarii unui raport de catre Oana Chelaru, sefa Regiei Autonome ce supervizeaza derularea contractului amintit. Documentul, prezentat deja de Bacau.NET, evidentiaza o sumedenie de probleme ce afecteaza, in mod direct, buna desfasurare a contractului de concesiune. Dragos Benea, seful CJ, a apreciat ca intelegerea dintre CJ si Blue Aero, firma de concesiune detinuta de Blue Air, se indreapta spre o reziliere, in conditiile in care concesionarul a realizat doar 13 la suta din investitiile asumate prin contract. Benea a lasat de inteles ca momentul rezilierii trebuie speculat cu atentie, pentru ca CJ sa nu fie atras intr-un litigiu ce ar periclita viitorul aeroportului bacauan, al cincilea in tara conform traficului de pasageri. In opinia presedintelui CJ, prabusirea economica a Romstrade, societate detinuta de afaceristul Nelu Iordache si principalul actionar al operatorului aerian low-cost Blue Air, se afla la originea esecului concesionarii aeroportului din Bacau.

„Nu suntem departe de momentul in care se va face o analiza pe contractul de concesiune. Aceasta investitie nu mai poate fi realizata cu acest concesionar. Decizia noastra va fi una economica. E vorba de investitii de zeci de milioane euro, iar bugetul  CJ este extrem de limitat. Nu putem moderniza acest aeroport doar din resurse proprii. Rezilierea va avea loc atunci cand trebuie, ca sa nu ajungem intr-un litigiu cu Blue Aero. Crahul societatii Romstrade atrage dupa sine si Blue Air”, a declarat Dragos Benea. El a adaugat ca o solutie pentru aeroport ar fi continuarea concesionarii cu o alta societate, concomitent cu reducerea semnificativa a nivelului de investitii programat prin contractul initial.

Petrica Mihaila, consilier judetean PDL, a atras atentia ca CJ trebuie sa invete din experienta nefasta a concesionarii aeroportului si ca, pe viitor, ar putea fi atrasi in proiectul de modernizare a obiectivului mai multi agenti economici. „Trebuie sa invatam din greselile facute semnand acest contract cu Blue Air. Tarom si Carpat Air au disparut de pe aeroportul din Bacau. A fost o greseala sa concesionam aeroportul unui operator aerian. Investitiile nu au fost realizate, iar numarul de pasageri arata ca operatorul pleaca de pe aeroport cu cateva milioane de euro”, a afirmat Mihaila, subliniind ca exclusivitatea oferita Blue Air – prin contractul de concesiune – a eliminat concurenta din domeniu.

Oana Chelaru, Regie AeroportuarConducerea Regiei Autonome a apreciat ca intelegerea cu Blue Aero intampina dificultati majore si ca concesionarea aeroportului a fost un moment de pionierat in administratia locala autohtona. „Am un regret personal ca nu am reusit sa-mi pun semnatura pe o investitie finalizata, acum cand contractul de concesionare se apropie de sfarsit. Ne-am fi dorit ca macar cladirile din proiect sa fi fost finalizate dar, din pacate, avem acest nivel de 13 la suta la realizarea investitiilor”, a declarat Oana Chelaru (foto), adaugand ca operatorul Carpat Air utilizeaza, in continuare, serviciile aeroportului din Bacau.

                      Aproape 400.000 de pasageri in 2012

Potrivit raportului prezentat in sedinta CJ, aeroportul Bacau a avut un trafic de aproximativ 400.000 de pasageri in 2012. Cresterea numarului de pasageri s-a suprapus peste preluarea aeroportului in concesiune de catre operatorul low-cost Blue Air, prin intermediul societatii de concesiune Blue Aero. Transformarea aeroportului intr-un „hub” aerian al Blue Air a dus la cresterea numarului de curse directe dinspre Bacau catre cele mai importante orase europene. Devenit cel mai important aeroport international din Moldova, aeroportul bacauan se afla pe locul 5 in tara dupa numarul de pasageri, perspectivele de dezvoltare fiind insemnate, chiar daca asocierea cu Blue Air se finalizeaza cu un esec.

Conform unei analize publicate de Bacau.NET, “traficul” de sume de bani pe ruta Blue Aero – Romstrade, in grupul de firme al lui Nelu Iordache, a fost insotit si de debite acumulate de societatea de concesiune (Blue Aero) in raport de Regia Autonoma “Aeroportul International George Enescu”. Conform raportului amintit, la 31 decembrie 2012, Blue Aero figura cu debite in valoare totala de 429.950 lei, din care 201.246 reprezinta contravaloarea chiriilor, iar alte 102.630 lei penalitati. Blue Aero a reusit sa achite, in prima parte a lui 2013, 154.000 lei din banii datorati RA.

“Cine ar fi presupus ca Iordache va ajunge la puscarie sau ca Romstrade va intra in reorganizare judiciara? Cu sau fara Blue Air, avem un aeroport pe locul 4 in tara ca numar de pasageri. Avem o problema in ceea ce priveste spatiul Schengen: nu poti certifica, la nesfarsit, o aerogara cu o singura poarta prin care trec toti si pasageri, si piloti, si tehnicieni”, a declarat Oana Chelaru, pentru Bacau.NET, in urma cu cateva zile. Tot atunci, seful Regiei Autonome afirma ca exista posibilitatea ca o „entitate substituenta” sa preia contractul de concesionare de la Blue Aero.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.