Adevărata semnificaţie a dosarului „Interagro”. Ioan Niculae a căpuşat o întreagă industrie cu ajutorul Statului

0

Magnatul a dat o „ţeapă” de 130 de milioane de euro Romgaz printr-o schemă fără precedent. A inventat o firmă „mamut” şi a distribuit gazul ieftin către şase combinate chimice controlate tot de el. Producţia de îngrăşăminte a fost exportată. După ce nu a mai avut acces la gaz ieftin, Niculae a închis cinci dintre combinate. Miniştri, secretari de stat şi directori s-au pus în slujba lui Niculae, cel care controla societatea Interagro.

Niculae InterAgroDetaliile apar în referatul prin care şefa DIICOT, Alina Bica, cere ridicarea imunităţilor actualului ministru al Economiei, Varujan Vosganian (PNL), şi a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu (PDL). Vosganian (decembrie 2006 – decembrie 2008) şi Videanu (decembrie 2008 – septembrie 2010) au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine şi trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor Interagro. Pe scurt, Interagro, firma controlată de Niculae (75,6% din acţiuni) avea ca obiect principal cultivarea cerealelor (exclusiv orez) şi a plantelor leguminoase. Doar din înşiruirea obiectelor secundare de activitate rezultă şi producţia gazelor, distribuţia prin conducte, fabricarea şi comercializarea îngrăşă mintelor chimice.

Paradoxal, în timp, firma agricolă a ajuns unul dintre cei mai mari furnizori de gaze. În 2005, Interagro a obţinut calitatea de furnizor de gaze, nu cea de consumator de gaze, de la Autoritatea Naţională de Reglementare În Domeniul Energiei (ANRE), iar licenţa a fost prelungită succesiv până în 2011. Societatea a furnizat gaze naturale la şase din cele opt combinate autohtone: Amurco Bacău, Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, GA Pro CO Chemicals Săvineşti, Donau Chem Turnu-Măgurele şi Amonil Slobozia, profilate pe fabricarea şi comercializarea îngrăşămintelor chimice de diverse tipuri.

Procurorii DIICOT au constatat că doar combinatele deţineau calitatea de consumatori eligibili de gaze naturale şi nu Interagro; astfel doar cele şase combinate întruneau condiţiile legale de a solicita şi de a obţine această calitate de consumatori eligibili şi doar acestea puteau să solicite şi să primească discounturi la achiziţia de gaze de la Romgaz. Pentru a obţine facilităţile oferite de Ministerul Economiei şi Romgaz, miliardarul Niculae a creat formal „Grupul de firme Interagro”, despre care procurorii spun că nu îndeplinea cerinţele pentru obţinerea de gaz ieftin.

Relaţia privilegiată Niculae-Romgaz a început în 2006, când acesta a primit o reducere de 9 dolari/1.000 mc de gaz. Discounturile au continuat şi în următorii doi ani, iar reducerea a ajuns la 17 dolari/ 1.000 mc de gaz. Pe 29 martie 2007, Vosganian a fost cel care a semnat ordinul prin care s-a stabilit o nouă reducere. Interagro acumulase deja datorii de 192,9 milioane de lei – contravaloare gaze neachitate – şi 42,2 milioane lei penalităţi neplătite şi penalităţi eşalonate la plată. În mod normal ar fi trebuit sistată livrarea de gaze şi executate garanţiile pentru a se recupera banii, lucru care nu s-a întâmplat.

Citeste mai multe  pe EVZ.ro

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.