500 de lei pentru ochelari: Cine poate primi banii și cum

0

Limita pentru cheltuielile cu achizitia ochelarilor de vedere a fost plafonata la 500 lei.

Lămurim și subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari și dăm posibilitatea angajatorilor să ofere angajaților această facilitate, în limita de 500 de lei de persoană. Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că își pot deconta ochelari care costă mii de lei”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit OUG, lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de acest drept prevăzut în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale, respectiv că este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

Acum mai bine de un an, o decizie a CJUE a confirmat, într-o speță din România, că ochelarii necesari corectării problemelor de vedere legate de munca la ecran intră sub incidența echipamentelor de protecție pentru care angajatorul ar putea fi obligat să suporte costurile. Deși nu vorbim de norme noi, decizia Curții s-a viralizat la începutul anului trecut printre angajații din România și tot mai mulți angajatori s-au trezit cu cereri privind decontarea ochelarilor de atunci. Inclusiv cei de la stat, desigur.

Dacă diverse voci din piață arătau anul trecut înspre limite de 1.000, 1.500 sau 2.000 de lei, de luarea în considerare doar a costului lentilelor, nu și al ramelor sau de limitare mai strictă a acoperirii costului ramelor, limita cu care vine Ministerul Muncii e de departe una stupefiant de mică: 500 de lei. Din rațiuni pur subiective, având experiența îndelungată a cheltuielii cu proprii ochelari pentru o problemă de vedere destul de comună, însă nu atât de gravă, pot afirma fără nicio exagerare că suma este insuficientă pentru a acoperi costurilor unor lentile de calitate, fără să mai luăm în calcul costul ramelor. Din impunerea unei limite atât de mici, nu reiese decât că ministerul vrea o împărțire a costurilor între angajator și angajat, cu implicare minimă a celui dintâi, mai scrie avocat.net.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.