10.000 de semnături pentru susținerea proiectului de scădere a taxei de salubritate din Bacău


Social-democrații au adunat 9700 de semnături de susținere a proiectului de scădere cu 50 la sută a taxei de salubrizare din municipiul Bacău. Campania de strângere de semnături a demarat la începutul lui octombrie, iar acum aceștia vor să ducă proiectul în plenul Consiliului Local. Inițiativa vizează doar persoanele fizice din oraș, urmând ca scăderea taxei să fie operată de anul viitor. „Un număr important de cetățeni și-a exprimat susținerea pentru acest proiect”, a afirmat deputatul Cosmin Necula, șeful organizației municipale a PSD. 

semnaturi neculaParlamentarul a declarat în cadrul unei conferințe de presă că scăderea taxei de salubrizare este o inițiativă cu largă susținere locală și că un proiect de hotărâre în acest sens va fi trimis, în cel mai scurt timp, spre a fi dezbătut în cadrul Consiliului Local. Necula a apreciat drept justă o taxă de salubrizare de 6 lei/unitate locativă/lună, susținând că formula de calcul a taxei, recent modificată de Consiliul Local, conduce la o creștere a acestei taxe. „Cetățenii și-au exprimat convingerea că taxa de salubrizare trebuie să fie de 6 lei/unitate locativă. Formula de calcul aprobată de Consiliul Local aduce o creștere a acestei taxe. Noi vom depune aceste semnături la Consiliul Local. Am făcut cerere pentru a fi prezenți în ședința Consiliului Local, să ne susținem proiectul, dar nu am primit niciun răspuns. Probabil intenția celor de la Consiliu ar fi să ne cheme de Anul Nou. Sper ca în final să ne putem susține proiectul așa cum ar fi normal”, a declarat deputatul băcăuan.

La inițiativa primarului Romeo Stavarache, taxa de salubrizare din Bacău a fost calculată, un an de zile, raportat la locuințe, nu la numărul de persoane (la cei care produc, efectiv, deșeuri). Aceasta a fost fixată la 12 lei/locuință, în condițiile în care mii de apartamente și case din Bacău sunt nelocuite, proprietarii acestora fiind totuși constrânși la plata taxei de salubrizare. Între timp, primarul a revenit la vechea formulă de calcul, promovând un proiect de hotărâre ce avea ca obiect taxarea salubrizării pe persoană, nu pe locuință. Chiar și așa, băcăuanii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, așa cum recunoștea și deputatul PNL Viorica Marcu într-o conferință de presă. „Vineri, domnul primar Romeo Stavarache a anunțat că se trece la formula de taxare pe persoană. În condițiile în care, în Bacău, există peste 65.000 de locuințe iar media este de peste 2,5 membri/locuință rezultă un cost mai mare de 12 lei/locuință ca în prezent. Faceți dumneavoastră înmulțirea cu 6 lei. Taxa de salubrizare va crește, impactul la cetățeni va fi mai mare”, declara Marcu (citește AICI).

Potrivit proiectului avansat de social-democrați, taxa de salubrizare din municipiul Bacău ar urma să scadă, pentru persoanele fizice, de la 12 lei/locuință/lună, la doar 6 lei. La nivelul unui an, băcăuanii ar urma să plătească 72 de lei, în loc de 144 de lei cât plătesc în prezent. Asta, dacă proiectul de hotărâre va ajuge să fie dezbătut și adoptat de Consiliul Local Bacău în forma prezentată de pesediști. Pentru aducerea proiectului în plenul CL, social-democrații aveau nevoie de 8500 – 8700 de semnături, însă inițiatorii proiectului au adunat mai multe semnături în speranța că vor convinge consilierii locali să aprobe scăderea taxei de salubrizare cu 50 la sută.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.