Viorica Marcu, deputat PNL: „Taxa de salubrizare va crește, în formula propusă de domnul primar Stavarache”

0

Parlamentarul liberal Viorica Marcu a atacat tema taxei de salubrizare din municipiul Bacău în cadrul unei conferințe de presă organizată duminică dimineața. Marcu, fostă șefă a Direcției Servicii Publice (DSP) din cadrul Primăriei Bacău, a criticat inițiativa deputatului Cosmin Necula (PSD), vizând diminuarea cu 50 la sută a cuantumului taxei de salubrizare. Ea a incriminat, de asemenea, propunerea primarului Romeo Stavarache care a anunțat vineri revenirea la plata pe persoană a taxei de salubrizare și nu pe locuință cum este în prezent. Viorica Marcu a admis, în schimb, că nici PNL nu a fost scutit de populisme în ultimii ani și că, în realitate, varianta de taxă propusă de Stavarache va scoate mai mulți bani din buzunarele băcăuanilor. 

viorica marcu deputat pnlSubiectul taxei de salubrizare revine în prim-plan, după ce în urmă cu mai multe săptămâni social-democrații au demarat o campanie de strângere de semnături pentru susținerea proiectului de diminuare, cu 50 la sută, a cuantumului acestei taxe. Prin vocea deputatului Viorica Marcu (foto), fostă șefă a DSP, liberalii au lansat o nouă replică la adresa propunerii de scădere a taxei, criticând inițiativa deputatului Cosmin Necula, președintele organizației municipale a PSD. Marcu a catalogat drept „discriminatoriu” demersul social-democraților, fără a contesta – însă – legalitatea acestuia.

„Domnul Necula le spune oamenilor ceea ce ei vor să audă. E mai bine să le spui oamenilor că taxa de salubrizare se poate scădea. Salubrizarea nu înseamnă doar colectarea și transportul deșeurilor. Sunt vreo 10 activități reglementate, din care în Bacău se realizează 8. Subvenția pe care dumnealui o propune pentru colectarea și transportul deșeurilor ar duce la o situație de discriminare în raport de celelalte servicii”, a afirmat Marcu, adăugând că „o stradă poate sta fără iluminat public două săptămâni, dar gunoiul nu poate sta neridicat atâta timp”.

Parlamentarul liberal a criticat și propunerea primarului Stavarache de revenire la vechiul sistem de taxare a salubrizării – pe persoană (nu pe locuință/apartament, cum este în prezent). Viorica Marcu a declarat că taxarea pe persoană va conduce la creșterea cuantumului taxei de salubrizare. „Vineri, domnul primar Romeo Stavarache a anunțat că se trece la formula de taxare pe persoană. În condițiile în care, în Bacău, există peste 65.000 de locuințe iar media este de peste 2,5 membri/locuință rezultă un cost mai mare de 12 lei/locuință ca în prezent. Faceți dumneavoastră înmulțirea cu 6 lei. Taxa de salubrizare va crește, impactul la cetățeni va fi mai mare”, a comentat aceasta, cu referire directă la tariful pe persoană avansat de Stavarache, respectiv 6 lei.

Fosta șefă a DSP a atras atenția că salubrizarea Bacăului presupune responsabilități și din partea cetățenilor, precum și o implicare mai mare a executivului Primăriei. „Poate că cetățenii nu vor să audă, dar activitatea de salubrizare implică și o anumită responsabilizare a cetățenilor și a executivului Primăriei Bacău. În Bacău, trebuie să recunoaștem, colectarea selectivă a deșeurilor nu prea se face”, a admis Viorica Marcu. Proiectul diminuării cu 50 la sută a taxei de salubrizare a fost lansat de PSD la începutul lui octombrie. Pentru a aduce în plenul Consiliului Local proiectul, pesediștii trebuie să strângă în jurul a 9000 de semnături.

necula deputatMunicipalitatea încasează, anual, 14,83 milioane lei din taxa de salubrizare. Contractul derulat cu operatorul de salubrizare SOMA se cifrează la 8,8 milioane lei. Prin reducerea cu 50 la sută a taxei de salubrizare Primăria ar încasa 7,4 milioane lei. „Eu am propus o altă viziune de construcție bugetară față de cea prezentată de PNL. În viziunea noastră, cetățenii trebuie să suporte doar serviciul de colectare și transport, iar investițiile să revină în sarcina bugetului local. Sunt, într-un fel, tot banii băcăuanilor, dar nu le mai sunt luați direct din buzunar”, a declarat Cosmin Necula, inițiatorul proiectului de diminuare cu 50 la sută a taxei de salubrizare, în cadrul ultimei conferințe de presă.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.